Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2018, 9:50
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov od Marvelu: výlet Thora s Hulkom, vrchol Captaina Americu a Buckyho či predstavenie najlepšieho záporáka – Thanosa

FILMY A SERIÁLY MARVEL MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Je podľa nás najlepším filmom práve Infinity War?

Veľká časť MCU síce skončí až s príchodom Avengers 4 budúci rok v máji, my sme sa však pre tento rebríček rozhodli už teraz. Piati členovia redakcie, ktorí videli všetky MCU snímky, vybrali svoju TOP 10. Z nej sme následne odvodili nasledujúcu TOP desiatku.

Je nutné podotknúť, že výsledky boli tesné a snímka z 10. priečky je na tom kvalitatívne podobne ako, povedzme, tá z 5. miesta. MCU filmy jednoducho hravo rozoznáte a väčšinou si držia nadpriemernú kvalitu (obzvlášť v posledných rokoch). Je teda ťažké zoradiť ich, ale minimálne pri tej TOP pätke budete vedieť, že vedľa netrafíte, aj keď nie ste fanúšikom komiksoviek.

10. Doctor Strange (2016, réžia: Scott Derrickson)


Na najhoršom z najlepších možných umiestnení sa ocitol origin príbeh Doctora Strangea v podaní Benedicta Cumberbatcha. Režisér Scott Derrickson však nemusí smútiť. Strange bol podarenou marvelovkou, zábavnou jednohubkou a úspešnou marvelovkou.

Zarobil na pokračovanie, ktorého sa určite dočkáme a rovno vám povieme, že sa naň aj všetci tešíme. Strange aj v Infinity War ukázal, aký má jeho postava potenciál. 

9. Iron Man (2008, réžia: Jon Favreau)

Presne pred 10 rokmi započalo MCU. Stalo sa tak pri premiére Iron Mana, riskantného projektu s „problémovým“ Robertom Downeym, Jr. Risk sa však vyplatil a Jon Favreau tak dal Kevinovi Feigemu možnosť pokračovať so svojím nesmierne ambicióznym plánom. Všetci vieme, ako to dopadlo.

Prvý Iron Man je skvelým akčným origin filmom superhrdinu, akých vtedy publikum v kinách nenachádzalo. Snáď sa ešte dočkáme aj tej štvorky.

8. Black Panther (2018, réžia: Ryan Coogler)


Pantherovi sme verili už od začiatku. Mal to byť iný marvelácky film, v niečom výnimočný, odtrhávajúci sa tak od pevne vytýčených mantinelov MCU.

A aj keď nás debutový trailer až tak pozitívne nezasiahol, v kinách to už bola iná báseň. Po vzore tretieho Thora sa aj Pantherovi podarilo vymaniť zo zabehnutých klišé Marvelu (aspoň kúsok) a ukázať sa aj v inom svetle. 

Coogler je pán remeselník a zvládol ukočírovať veľké množstvo postáv, super záporáka a tak isto bohatú Wakandu. Na pokračovanie sa tešíme a zároveň dúfame, že bude ešte o čosi ambicióznejšie.

7. Iron Man 3 (2013, réžia: Shane Black)


Trilógia o Iron Manovi sa ukula za horúca. V rozmedzí 5 rokov sme si titulnú rolu Downeyho, Jr. užili celkovo v 4 filmoch (a malom cameu).

Mnohými nenávidená trojka je v skutočnosti najlepšou z trilógie a nesie citeľný autorský rukopis Shanea Blacka, ktorý sa síce vysmial zarytým fanúšikom komiksov, pripravil však atraktívny akčný komiksový film. Vedel prekvapiť, zaujať a strhnúť, čo mu nesmierne kvitujeme. Áno, fakt chceme tú štvorku.

6. The Avengers (2012, réžia: Joss Whedon)

Kolosálny blockbuster a najväčší kinový komiksový event všetkých čias. Takéto označenia už Avengers asi nestrasie. A právom. Prítomný bol humor, skvelá chémia medzi postavami, oku lahodiace nielen akčné a komiksové momenty a pár pamätných scénok. Veľká škoda, že Hulk už potom tak nikdy nezažiaril. 

O tri roky neskôr prišla sprcha s Age of Ultron a prvých Avengerov už prekonala trojka, na tento film sa však bude spomínať ešte veľmi dlho. 


5. Captain America: Civil War (2016, réžia: bratia Russovci)

Návrat Spider-Mana do MCU, predstavenie Black Panthera, spracovanie vynikajúceho a obľúbeného komiksového príbehu, v ktorom sa hrdinovia postavia proti sebe a množstvo ďalšieho. Russovci si vyskúšali, aké je to pracovať s veľkým množstvom postáv a môžeme za to byť len radi. 

Inak by asi nemohli natočiť Infinity War v takej kvalite, o akej sme sa pred pár týždňami presvedčili v kinách. Takmer všetko šliapalo ako po masle, predstavil sa ďalší vynikajúci záporák (Zemo) a až na pár momentov (aj v letiskovej scéne) šlo o výborný blockbuster, akýsi Avengers spin-off.

4. Thor: Ragnarok (2017, réžia: Taika Waititi)


Vďaka bohu, že Marvel na Thora ukecal Waititiho a on si následne látku zamiloval. Po jednotke, na ktorú všetci zabudli a veľmi slabučkej dvojke to už s Thorom vyzeralo zle-nedobre. Správny smer sa podarilo nájsť až Waititimu, ktorý postave výrazne pridal na charizme, humornej vložke a sympatických aspektoch jeho charakteru. 

Úžasné cameá, vedľajšie roly, Hulk/Banner, výbušný soundtrack, skvelá akcia a množstvo vtipných situácií sa postaralo o jednu z najlepších marveloviek, akú by mal vidieť každý fanúšik komiksového a komediálneho žánru. Vďaka tomuto filmu sme si Thora konečne zamilovali a chceme z neho vidieť oveľa viac.

Rovnako ako Hemsworth, ktorému síce po Avengers 4 končí zmluva, ale práve vďaka Ragnaroku zatúžil venovať sa postave aj naďalej. 

3. Guardians of the Galaxy (2015, réžia: James Gunn)

Strážcovia prišli z ničoho nič. Po svete neboli veľmi známi a ani vo svete komiksov veľa rozruchu nenarobili. Marvel Studios si ich však vybralo zrejme aj pre potrebu novej tímovky, bláznivé postavy, svojský štýl a hlavne faktu, že ide o vesmírny príbeh. 

Tým pádom mohli aj vďaka niektorým postavám lepšie vysvetliť Thanosa a pripraviť divákov na sily väčšie než armádu Chitaurov. Snímka sa vydarila. Prekypovala originálnym humorom, skvelými postavami, miestami síce príliš farebným, no stále okúzľujúcim vizuálom a podmanivou akciou. 

Marvelácke, komediálne a svojské Star Wars malo všetko, čo mať potrebovalo a odzrkadlilo sa to aj na tržbách. Škoda tej uponáhľanej a slabšej dvojky, ale snáď nám James Gunn napraví chuť trojkou. Tá sa začína natáčať už budúci rok. 

2. Avengers: Infinity War (2018, réžia: bratia Russovci)

Blížime sa do finále. A nie, Thanos sa do neho nedostal, aj keď len o chlp. Kvalitatívne tieto snímky vnímame asi rovnako, ale aj kvôli uzemnenosti deja (až na ten koniec) a prvkom politického thrilleru sme radšej na prvom mieste uprednostnili druhého Capa. 

Infinity War sa však absolútne vôbec nemá za čo hanbiť. Predstavilo skvelé nové postavy, najlepšieho komiksového záporáka poslednej dekády (a teda od čias Ledgerovho Jokera) a väčšinou dokázalo balansovať medzi humornými scénami, osudovosťou a reálnym ohrozením, ktoré MCU potrebovalo ako soľ. 

Síce nevieme, ako to celé skončí a či bude mať odvaha scenáristov a tvorcov (konečne) aspoň trochu reálne dôsledky, kvalitu filmu však vieme oceniť aj tak. Infinity War sa veľa vytknúť nedá a vzhľadom na kolosálnosť snímky môžeme hovoriť ako o produkčnom, tak trochu aj kvalitatívnom zázraku. 


1. Captain America: Winter Soldier (2014, réžia: bratia Russovci)


Anthony a Joe Russo sú v Marvele už pár rokov. Celé to začalo práve pri pokračovaní First Avengera, ktoré sa z nenápadne vyzerajúceho filmu stalo tým najlepším, čo MCU ponúka.

Skvelí herci, zápletka, ktorá sa nepohybovala okolo záchrany celej planéty, výborná choreografia súbojov a pár pekných režijných nápadov. Aj to urobilo z Winter Soldiera strop Marvelu, hoci si väčšina z nás asi radšej pozrie Infinity War.

Remeselne je na tom zrejme lepšie návrat Buckyho, no ak prahnete po zábave a megalomanskosti, Infinity War bude vo vašich očiach zrejme najlepším celovečerákom od Marvelu.

Bonus: The Incredible Hulk (2008, réžia: Louis Leterrier)


Problémový film s problémovým Nortonom, ktorý prepisoval scenár a nakoniec bol preobsadený Markom Ruffalom, už upadol do zabudnutia.

A možno trochu neoprávnene, keďže Hulka spracoval na striebornom plátne asi najlepšie. Vôbec by sme sa nehnevali, keby sa pre neho zachoval aj ten istý dizajn, ale na MCU asi nebol dostatočne farebný a detský. 

Incredible Hulk má množstvo chýb a takmer v ničom neexceluje, no ponúka množstvo skvelých momentov, úžasný súboj v Harleme a Hulka, akého už možno v kinách nikdy neuvidíme. 

  

Posledné dve miesta by sme pokojne mohli prehodiť a nič by sa nestalo. Pravdou je, že väčšina filmov v dnešnom rebríčku je na tom kvalitatívne veľmi podobne. V recenziách sme im udeľovali medzi 7 až 8,5/10. Popravde, až 6 filmov dostalo 8,5/10, takže sa tu o finálnom poradí rozhodovalo veľmi ťažko. 

Možno skôr ani tak nejde o určité poradie ako skôr o výber toho najlepšieho, čo MCU ponúka. Teda až na prvé tri miesta. Pri pozeraní daných snímok spoznáte skutočne kvalitné komiksovky. Kiež by sa na podobnej úrovni produkcia Marvel Studios držala už navždy. 

Anketa:
Ktorá z menovaných marveloviek je podľa vás najlepšia?
Doctor Strange
Iron Man
Black Panther
Iron Man 3
The Avengers
Captain America: Civil War
Thor: Ragnarok
Guardians of the Galaxy
Avengers: Infinity War
Captain America: Winter Soldier
Incredible Hulk
Doctor Strange
5 %
125 Hlasov
Iron Man
4 %
116 Hlasov
Black Panther
3 %
72 Hlasov
Iron Man 3
3 %
66 Hlasov
The Avengers
5 %
119 Hlasov
Captain America: Civil War
7 %
171 Hlasov
Thor: Ragnarok
16 %
414 Hlasov
Guardians of the Galaxy
10 %
268 Hlasov
Avengers: Infinity War
35 %
915 Hlasov
Captain America: Winter Soldier
13 %
341 Hlasov
Incredible Hulk
1 %
23 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia