Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2018, 1:10
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vedci našli igelitku v Mariánskej priekope v hĺbke takmer 11 kilometrov. Aj najčistejšie miesto oceánu už trpí kvôli ľuďom

ZAUJÍMAVOSTI MORE
Uložiť Uložené

V hĺbke 10 898 metrov sa našiel rozmočený kus plastu.

Hrozby plastov pre svet a predovšetkým oceány sú dobre známe. Rozkladajú sa stovky rokov, no predtým ešte mnohokrát skončia ako smrtiace predmety pre hromadu morských živočíchov. Niektoré časti mora sú doslova pokryté vrstvami plastového odpadu, iné sme zatiaľ zničiť nestihli, no je to len otázkou času. A prvá lastovička už vyletela, najčistejšie miesto na plánete sme už stihli kontaminovať obyčajnou igelitkou.

Výskumníkom sa totiž v Mariánskej priekope podarilo objaviť roztrhanú igelitovú tašku ako zo supermarketu. A to takmer na najnižšom bode - v hĺbke 10 898 metrov. Mariánska priekopa je najhlbším miestom oceánu a skrývajú sa v nej úplne odlišné formy života než na iných častiach planéty, pričom množstvo z týchto živočíchov ešte len musíme objaviť. Aj oni však mohli igelitku prehltnúť alebo sa do nej nenávratne zamotať.

Vedci našli igelitku v Mariánskej priekope v hĺbke takmer 11 kilometrov. Aj najčistejšie miesto oceánu už trpí kvôli ľuďom
Zdroj: JAMSTEC

Predpokladá sa, že po ich dlhom plávaní na hladine skončia igelitové tašky a iné plastové výrobky práve na dne mora, kde ich bude vyloviť omnoho náročnejšie než vo vrchných a relatívne plytkých častiach Tichého oceánu.

Domov
Zdieľať
Diskusia