Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2018, 15:59
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Žerie autá, ničí domy a vystrekuje zo záhrady. Láva na Havaji spôsobuje katastrofické škody a vytvára na internete virálne videá

ZAUJÍMAVOSTI SOPKA
Uložiť Uložené

Na Havaji vyčíňa láva a ničí všetko, čo jej vojde do cesty.

Na Havaji by si mohol naraziť na viacero aktívnych aj menej aktívnych sopiek. Jednou z najaktívnejších na svete je aj Kilauea, ktorá sa v posledných dňoch pravidelne objavuje v médiách. Sopka začala svoju aktivitu už v roku 1983 a odvtedy bez väčších prestávok straší miestnych obyvateľov. Kilauea tentoraz nevybuchla v pravom zmysle slova, ale v posledných mesiacoch sa v jej vnútri hromadil tlak, a preto 3. mája prišiel moment, kedy sa láva začala vylievať.

V piatok spôsobila sopečná aktivita aj zemetrasenie s magnitúdou 6,9 a láva nepoľavuje vo svojom posune vpred. Miestni obyvatelia prirovnali zvuk vytekania lávy ku motorom lietadla, pričom odborníci prirovnali rýchlosť lávy ku rýchlosti pohybu korytnačky. Zatiaľ čo korytnačka je pre ľudský majetok neškodná, láva na Havaji už zničila viac ako 30 domov a vo fascinujúcom videu pohltila aj auto.

Pomaly tečie po cestách aj záhradách a na internete sa už objavilo aj video z pozemku jedného obyvateľa, ktorý sa narýchlo vrátil po zopár vecí, aj keď evakuácia už prebehla. Nemohol veriť vlastným očiam pri pohľade na priestor za svojím plotom, pretože láva tam vystrekovala do výšky viacerých metrov. Zábery z helikoptéry potom nádherne zachytili, ako rýchlo sa láva začala rozprestierať a momentálne pokrýva desiatky tisíc metrov štvorcových, z čoho sa bude Havaj spamätávať ešte dlhý čas.

Ani automobil nedokázal odolať sile lávy

 Pohľad z vtáčej perspektívy ukazuje magický vzhľad lávy

Priamo z krátera láva nevystrekuje, skôr len vyteká 

Človek dokáže objaviť striekajúcu lávu aj vo vlastnej záhrade

Láva nezaostáva ani po rýchlostnej stránke

Domov
Zdieľať
Diskusia