Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2018, 22:32
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Desiatky Židov natlačených v jednej miestnosti. Kolorizované fotky holokaustu ti pripomenú najsmutnejšie obdobie našich dejín

ZAUJÍMAVOSTI HOLOKAUST
Uložiť Uložené

Najhoršie obdobie ľudstva nemusí byť len čiernobiele.

Holokaust, no i konflikty 20. storočia celkovo, nám môžu byť jasným znamením toho, že sa niečo podobné už nemôže nikdy udiať. Druhá svetová vojna a holokaust sú po fotografickej stránke pomerne dobre zdokumentované, no samozrejme doba a vtedajšia technologická úroveň nedovolovala nič viac než len čiernobiele zábery.

Aj napriek tomu však na niektorých fotkách vidno zábery otrasných zločinov, ktorých sa ľudstvo vlastnou vinou dopustilo a na to by sme nikdy nemali zabúdať. K tomu nám však dopomáhajú i moderné technológie. Starším fotkám sa dnes dá s troškou kreativity a zručností prikúzliť aj farebný vizuál, no treba na to skutočne talentovaného umelca s dávkou trpezlivosti.

Desiatky Židov natlačených v jednej miestnosti. Kolorizované fotky holokaustu ti pripomenú najsmutnejšie obdobie našich dejín
Zdroj: Joachim West

Umelec Joachim West sa špecializuje práve na túto prínosnú činnosť. Smutným kolorizovaním sa snaží vzbudiť empatiu, smútok, no tiež prispieť k lepšej predstave o tragickom období. Podľa Joachima ani mnoho dospelých ľudí nevie, čo presne holokaust a vyvražďovanie niektorých skupín obyvateľstva znamenajú. Aj preto sa pokúsil prebudiť momenty z najtemnejšieho obdobia ľudstva k životu a momentálne sa ich snaží šíriť po celom internete. A my sme radi, že toho môžeme byť súčasťou.

Domov
Zdieľať
Diskusia