Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2018, 19:17
Čas čítania 0:00
Sona O.

Dýchať znečistené ovzdušie je rovnako škodlivé ako fajčenie cigariet. Koľko by ste ich vyfajčili v Bratislave?

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Aký zlý je bratislavský vzduch a ku koľkým cigaretám by sa dal prirovnať?

Marcelo CoelhoAmaury Martiny sú dvaja dizajnéri, ktorí stoja za aplikáciou s názvom Shit, I smoke. Tá porovnáva informácie o kvalite vzduchu pochádzajúce zo staníc na meranie kvality ovzdušia a používa jednoduchý vzorec,  jedna cigareta sa rovná vdychovaniu vzduchu so znečistením 22 mikrogramov častíc PM2,5 na meter kubický. PM je skratka anglických slov particulate matter, ktoré označujú prašnosť časticami do priemeru 2,5 mikrometrov.

Dýchať znečistené ovzdušie je rovnako škodlivé ako fajčenie cigariet. Koľko by ste ich vyfajčili v Bratislave?
Zdroj: Rob Hurson/Flickr

Podľa toho výpočtu teda na takom Trnavskom mýte vyfajčíme 1,7 cigarety. Na Kamennom námestí je to ale o niečo horšie, nájdeme tam 42 mikrogramov častíc PM2,5 na meter kubický, čo sa rovná vyfajčeniu skoro 2 cigariet

Ovzdušie v Bratislave však nie je najhoršie. Situácia je zlá hlavne v v Malackách, Nitre, Trnave a v Žiari nad Hronom, kde bolo nameraných až 151 mikrogramov častíc PM2,5 na meter kubický, toto číslo sa rovná vyfajčeniu až 7 cigariet za deň. 

Domov
Zdieľať
Diskusia