Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2018, 23:40
Čas čítania 0:00
Sona O.

Kalendár padajúcich hviezd: Kedy sa oplatí pozorovať oblohu?

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM VESMÍR
Uložiť Uložené

Zhotovili sme pre teba kompletný kalendár vesmírneho divadla.

Padajúce hviezdy sú krásnym prírodným divadlom, ktoré sa každoročne opakuje v niekoľkých fázach. Mnohí z nás sú ochotní pre takúto romantickú chvíľku vyliezť na kopec za mesto a nerušene si vychutnávať čaro prírody bez svetelného smogu. Hoci uvidieť padajúcu hviezdu sa považuje za unikátny zážitok, meteorické roje sú častejšie, než by si si možno myslel.

Ako vznikajú padajúce meteority? Našou sústavou obieha niekoľko komét, tie sú zložené prevažne z ľadu, preto vždy, keď sa priblížia k Slnku, sa časť z nich uvoľní. Táto časť sa nazýva meteorit, ktorý ak sa dostane do obežnej dráhy Zeme, pôsobením gravitácie ho naša planéta k sebe vtiahne a ten potom zhorí v atmosfére. Tak vzniká "padajúca hviezda".

Kedy ich teda môžeš pozorovať?

Kalendár padajúcich hviezd: Kedy sa oplatí pozorovať oblohu?
Zdroj: Wikimedia

Kvadrantidy

Tento roj symbolizuje príchod nového roka a môžeš ho pozorovať vždy medzi 1. až 9. januárom. Je to najaktívnejší roj zo všetkých. Pokiaľ sa Mesiac práve nenachádza vo fáze splnu, môžeš ho vidieť aj voľným okom. Vychádza na pomedzí súhvezdí Pastiera a Draka. Vedci sa rozchádzajú v názoroch, z ktorej kométy pochádza. Niektorí tvrdia, že z objektu s názvom 96P Machholzno existuje aj hypotéza, že sa jedná iba o fragmenty už 500 rokov nejestvujúcej kométy. 

Budúci Nový rok si teda miesto ohňostroja môžeš vychutnať padajúce hviezdy.

Lyridy

Prichádzajú s jarou, 16. až 25. apríla. Ich frekvencia nie je taká vysoká ako pri Kvadrantidoch, ale tiež ich môžeš pozorovať bez teleskopu. Materskou kométou je  C/1861 G1 Thatcher, ktorú v roku 1861 objavil americký astronóm Albert E. Thatcher. Roj vrcholí 22. apríla, maximálna intenzita je 20 meteoritov za hodinu. Radiant roja leží v súhvezdí Lýra

ETA-AQUARIDY

Materským telesom je slávna Halleyova kométa. Tento prírodný úkaz sa na oblohe vyskytuje pomerne dlho od 19.4 do 26.5, no nie je nijak výrazný. Nachádza sa totiž až príliš nízko nad obzorom, a preto je pozorovanie obtiažne. Vrchol dosahuje 6. mája, vtedy sa aj zvyšuje šanca na to, že jednu takúto "hviezdu" uvidíš.

Perseidy

Jeden z najaktívnejších a najznámejších rojov vôbec. Pravdepodobne preto, lebo je aktívny počas horúcich letných dní, kedy pozorovateľov láka do prírody. Začína 17. júla a končí 24. augusta. Ide taktiež o úkaz, ktorý je ľudstvu známy už dlho a to približne 1775 rokov, kedy sa spomína v súvislosti s ukrižovaním svätého Vavrinca. Pôvodom dažďa je prach z kométy 109P Swift-Tuttle, ktorú objavili v 19. storočí dvaja americkí astronómovia. 

Pri vysokej frekvencii asi 80 meteoritov za hodinu je jedným z najvďačnejších prírodných predstavení. Maximum dosahuje 12. augusta

Orionidy

Už názov napovedá, že sa na oblohe vyskytuje pri súhvezdí Orion. Začína 4. októbra a končí 14. novembra, no ak nie si skalným fanúšikov meteorických rojov, asi ťa nijako neohúri, keďže sa jedná o jeden z najmenších vôbec. Frekvencia dosahuje väčšinou menej ako 25 meteoritov za hodinu.

Leonidy

 

Upri svoj zrak na nočné nebo vždy 5. -  30. novembra v oblasti súhvezdia Leva a naskytne sa ti pohľad na Leonidy. Ide však skôr o skromnejší zážitok, kedže jeho frekvencia je 15 a menej meteoritov za hodinu.

Geminidy

Koncom roka vrcholí najväčší meteorický dážď. Bol objavený koncom roka 1862 a jeho hustota sa až do 90. rokov stále zvyšovala. Materským telesom tentokrát nie je žiadna kométa, ale malá planétka  (3200) Phaeton. Jeho radiant sa nachádza východne od súhvezdia Blížencov. Roj väčšinou vrcholí po polnoci, kedy je toto súhvezdie viditeľné najvyššie na oblohe. Výhodou je, že meteority sú pomalé a svetlé, takže sú aj ľahko pozorovateľné. 

Začína 6. decembra a končí 17. decembra, maximum dosahuje v polovici mesiaca

Domov
Zdieľať
Diskusia