Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. apríla 2018, 15:23
Čas čítania 0:00
Sona O.

Chceš chránit našu Zem, ale nevieš ako? 20 tipov pre redukovanie odpadu či obmedzenie plytvania ťa naučí žiť ohľaduplnejšie

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA PRÍRODA
Uložiť Uložené

Aj ty by si rád žil v čistejšom prostredí? Chceš minimalizovať plytvanie, no nevieš ako? My ti ponúkame 20 jednoduchých tipov, ako sa aj tvoj život môže stať ekologickejším.

Každý rok vyprodukuje ľudstvo enormné množstvo odpadkov. Podľa štatistiky je to až 2,12 miliárd ton každý rok. 99 % vecí, ktoré kúpime, končia na smetisku do 6 mesiacov. Na celom svete žije momentálne viac ako 7,5 miliárd ľudí a každú sekundu sa narodí niekto nový. Žijeme v konzumnej časti západného sveta, kam sa radí až 3,1 miliardy obyvateľov našej planéty. Patria sem hlavne rozvinuté krajiny, z ktorých najhorší sú v produkcii odpadu USA, o polovicu menej vytvoria Japonci a Európania sú tretí. 

Všetci sme súčasťou globalizácie, ktorá ničí prírodu. Každou kúpou plastovej fľaše, obalu na potraviny, igelitového sáčku, čistiaceho prostriedku, drogérie či kusu oblečenia prispievaš k znečisťovaniu Zeme. Najhorším priemyslom je ten chemický, pretože vyrába obrovské množstvo toxického odpadu.

Možno si teraz kladieš otázku, či sa máš odsťahovať na opustený ostrov a jesť iba bambusové výhonky. Riešenie je ale oveľa bližšie, ako sa ti môže zdať. Absolútnym základom všetkého je nepodliehať trendu konzumného životného štýlu a triezvo premýšľať nad vecami, ktoré kupuješ. Zvážiť si, čo naozaj potrebuješ a dokážeš efektívne využiť, ktoré produkty boli vyrobené s ohľadom na životné prostredie a ktoré mu naopak najviac uškodili, hľadať alternatívne zdroje a výrobcov.

1. Vlastná taška

Plastový odpad je jedným z najhorších problémov súčasnosti. Predpokladá sa, že v prírode sa igelitová taška rozkladá asi 500 rokov, no presne to nie sme schopní určiť, keďže na to ešte neexistujú dostatočne dlho. Aj napriek takémuto obrovskému číslu ti takúto tašku či vrecúško ponúknu takmer v každom obchode. Ak však chceš byť zodpovedný a myslíš na našu prírodu, neváhaj ho odmietnuť. Všade si so sebou nos svoju vlastnú plátennú tašku alebo košík. 

Chceš chránit našu Zem, ale nevieš ako? 20 tipov pre redukovanie odpadu či obmedzenie plytvania ťa naučí žiť ohľaduplnejšie
Zdroj: Youtube
2. Nekupuj vodu balenú v plaste

Každú minútu vyhodíme až 1 milión plastových fliaš. Nájdeme v nich všetko od minerálky, cez sirup až po lacné pivo. Na Slovensku nám však z kohútikov tečie naozaj kvalitná pitná voda, ktorú nemusíš kupovať. Ak ti príde obyčajná voda príliš fádna, vždy si ju môžeš dochutiť ovocím, kvapkou citrónu či kvalitným sirupom v sklenenej nádobe.

3. Nos si vlastnú fľašu, keepcup

Na rôznych akciách či festivaloch sa ti často stane, že ti nalejú drink do plastového pohára. V takomto prípade ich zastav a vytas svoju vlastnú zbraň, keepcup alebo sklenenú fľašu.

4. Nakupuj v bezobalových obchodoch

"Existuje takzvaná ekologická mapa, funguje na českom blogu, no keďže s nimi spolupracujem, je sprístupnená už aj na Slovensku. Je to interaktívna mapa, dá sa filtrovať podľa mesta a produktu, ktorý hľadáte. Hocikto do nej môže prispieť a zadať názov obchodu, kde sa výrobky dajú kúpiť bez obalu," nasmerovala nás na správnu cestu leaderka Zero Waste hnutia na Slovensku Petra Slezáková. 

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

V Bratislave nájdeš napríklad Dobrožrútov pri Blumentáli, môžeš navštíviť farmárske trhy aj lokálnych výrobcov vo Fresh Markete. Veľa nebalených drobnôstok prekvapivo kúpiš aj v IKEA v ich švédskom obchodíku či v bioobchode Slnečnica

Chceš chránit našu Zem, ale nevieš ako? 20 tipov pre redukovanie odpadu či obmedzenie plytvania ťa naučí žiť ohľaduplnejšie
Zdroj: Soňa O.

V Trnave aj v Bratislave už môžeš dokonca nakúpiť aj v bezobalových drogériách.

5. Nos si vlastné nádobky

Ak ideš na obed do reštaurácie a jedlo si necháš zabaliť, väčšinou skončí v plaste. Preto si so sebou všade nos vlastnú nádobku, do ktorej si jedlo uložíš. 

6. Používaj sklenenú slamku miesto plastovej

Môžeš ju umyť a znova použiť, okrem toho drink cez ňu chutí oveľa lepšie.

7. Kupuj iba potraviny, ktoré naozaj využiješ

Potravinársky priemysel sa radí k najhorším v plytvaní zdrojmi a v produkovaní odpadu. Až tretina oxidu uhličitého, čo vypúšťame do atmosféry, vzniká práve kvôli nemu. Tento nebezpečný plyn sa vylučuje hlavne pri spracovaní a chove živočíchov, pričom najviac zaťažujúcim pre prírodu je dobytokUmelé vytváranie pastvín taktiež vedie k úbytku lesných plôch a vážne narúša prirodzený ekosystém v prostredí.  

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? 8. februára 2024, 12:30

Problémom však nie je len živočíšna strava, veľké farmy, ktoré slúžia sa masovú výrobu, zaberajú obrovské množstvo pôdy. Tú využívajú na pestovanie plodín. Nehovoriac o tom, že veľa zdravého a nezávadného ovocia či zeleniny končí na smetisku iba preto, že nespĺňa estetické štandardy obchodných reťazcov. 

To je dôvod, prečo je veľmi dôležité, aby si sa uistil, že nakupuješ kvalitné výrobky od lokálnych farmárov, ktorí neprodukujú nič masovo a využívajú iba toľko pôdy a surovín, koľko sú naozaj schopní predať a spracovať. Nezaťažujú tak zbytočne planétu a k zvieratám sa väčšinou správajú humánnejšie ako veľkovýrobcovia. 

Základom našej diéty je častokrát práve mäso, no jeme ho zväčša zbytočne príliš veľa. Bielkoviny, ktoré sa v ňom nachádzajú, sú pre naše zdravie nevyhnutné, no skutočne ho nepotrebuješ v každom jedle a dokonca ani každý deň. Bezmäsitá strava je síce k prostrediu oveľa šetrnejšia, no nie je pre každého. Každý človek sám cíti, čo je preňho prospešné a mal by sa tým riadiť, preto sa zamysli nad tým, koľko živočíšnej stravy zješ a koľko tvoj organizmus naozaj potrebuje. 

8. Kompostuj

Zbytky jedla nevyhadzuj! Miesto toho z nich skús vytvoriť kompost. Ten je nie len ekologický, ale aj pre prírody prospešný. Petra sa s nami podelila o pár jednoduchých tipov, ako kompostovať: "Jednou možnosťou je komunitné kompostovisko, teda dohodnete sa s jednou susedou, že chcete kompostovať a požiadate majiteľa pozemku, to je väčšinou mesto, o priestor na kompost. Stačí, ak vyplníte jednoduchý formulár, splníte požiadavky ako napríklad že skládka bude chránená pred hlodavcami, dohodnete sa, kto bude správca kompostu a môžete začať.

Ak neviete vytvoriť komunitu, dá sa to aj doma pomocou vermikompostéru. V podstate si chováte dážďovky, ktoré kŕmite svojím odpadom. 

Jestvujú aj elektrické kompostery, tam sa suma pohybuje už aj okolo 500 euro, no kompost vytvorí za 24 hodín. Na tejto alternatíve sa tiež dá dohodnúť so susedmi. Stačí, že sa napríklad na jednom poschodí dohodnú, zložia sa na komposter a využívajú ho všetky byty, ktoré prispeli," hovorí. 

9. Nakupuj v sekáčoch

Druhým najviac znečisťujúci priemysel je ten odevný. Týka sa hlavne masovo dostupného, lacného oblečenia. To je väčšinou vyrábané v krajinách tretieho sveta alebo v chudobných regiónoch, kde sú na prácu často zneužívané aj malé deti za minimálny alebo žiaden plat. Aj blogerka a podnikateľka Dada od Dobrožrútov sa nám priznala, že si znečisťovanie začala všímať práve v obchodoch s oblečením: " "Najviac som si začala uvedomovať plytvanie na móde. Ľudia si na kvantá kupujú lacné odevy, ktoré vyrábajú v Indii či v Číne. Tam to robia aj 5 ročné deti, ktoré nemajú na výber. Uvedomila som si, že toho nechcem byť súčasťou." 

Ruka v ruke s textilom idú aj rôzne farby, zosvetľovače, tlačiarne. Väčšina chemických zlúčenín, čo používajú na farbenie, sú vysoko toxické. 

Miesto nákupného centra si to radšej namier do najbližšieho sekáča. V dnešnej dobe v nich už nenájdeš iba pokrčené džínsy po prababke. Veľa z nich sa sústredí na štýlový a značkový tovar, takže okrem toho, že prispeješ k záchrane prírody, zoženieš si aj super kúsok za prijateľnú cenu. 

Chceš chránit našu Zem, ale nevieš ako? 20 tipov pre redukovanie odpadu či obmedzenie plytvania ťa naučí žiť ohľaduplnejšie
Zdroj: pexels.com

10. Oblečenie si oprav

Ak sa ti niekde vyskytne nežiadúca diera, jednoducho ju zaši. Chápeme, že to nie je jednoduché, no popros mamu alebo babku nech ťa uvedú do sveta ihiel a nití a možno zistíš, že je to super zábava a relax.

11. Veci, ktoré už nechceš, daruj alebo predaj

Zunovala sa ti sukňa, ktorú si si minulý mesiac kúpila? Možno niekomu inému spraví radosť. Miesto toho, aby si ju len-tak bez rozmyslu hodila do najbližšieho koša, spýtaj sa, či by sa hodila tvojej kamoške. Ak odmietne, vždy môžeš svoje nechcené kúsky zaniesť na charitu, do second handov alebo predať online. To isté platí o všetkom od kozmetiky až po elektroniku. Pre teba je možno Iphone 5 už starý model, no niekoho ním môžeš veľmi potešiť. 

12. Využívaj bazáre, susedské burzy, blšie trhy

Tie najoriginálnejšie veci s osobitým duchom a vlastným príbehom nájdeš práve tam. Naviac kvôli nim nemusíš vôbec nikam chodiť, zoženieš ich aj na sociálnych sieťach. Existuje ich už toľko, že sa asi ani nemôže stať, aby si nenašiel to, čo hľadáš.

Chceš chránit našu Zem, ale nevieš ako? 20 tipov pre redukovanie odpadu či obmedzenie plytvania ťa naučí žiť ohľaduplnejšie
Zdroj: pexels.com

13. Zbav sa zbytočných letákov a reklamných produktov 

Každého poteší, keď dostane niečo zadarmo, no väčšina z týchto maličkostí skončí v odpadkoch. Preto si dvakrát rozmysli, či ti ponúkaný marketingový produkt naozaj na niečo poslúži alebo ho pri prvej príležitosti zahodíš do koša. 

14. Plastovú zubnú kefku vymeň za bambusovú

4,7 miliardy takýchto plastových kefiek končí každoročne v oceánoch. Pritom je tak jednoduché zadovážiť si miesto nich jednu vyrobenú z bambusu, ktorý sa v prírode rozkladá oveľa jednoduchšie.

 15. Používaj mydlo

Petra Slezáková označila za jeden zo svojich najobľúbenejších Zero Waste produktov práve mydlo. "K čomu ma naozaj doviedol až Zero Waste je mydlo. Obyčajné, prírodné mydlo bez obalu. Z detstva sa pamätám, že sme ho používali, no len na umývanie sa. Zistila som, že sa dá použiť na kopu iných vecí. Môžem si s ním napríklad umyť vlasy, dá sa použiť miesto peny na holenie, dokonca môže slúžiť ako odličovač makeupu."

16. Nekupuj zbytočne veľa kozmetických výrobkov

Ženy majú často pocit, že na každý centimeter svojho tela potrebujú iný krém, mastičku, peeling. Pritom je to mýtus vytvorený reklamným priemyslom, aby nás nútil kupovať zbytočnosti. "Neodličujem sa klasickými vatovými tampónmi, ale používam morské hubky. Niektorí si obľúbili aj bavlnené handričky, ktoré sa dokonca vyrábajú aj tu na Slovensku, no pre mňa to nebolo ono. Na odlíčenie potom používam kokosový alebo olivový olej," povedala nám Petra.

Odporúčané
Škoda Auto chce dosiahnuť 100 % uhlíkovo neutrálnu výrobu. Pozri si, aké kroky robí pre udržateľnú budúcnosť Škoda Auto chce dosiahnuť 100 % uhlíkovo neutrálnu výrobu. Pozri si, aké kroky robí pre udržateľnú budúcnosť 19. decembra 2023, 9:00

"Hygienu zvládam iba klasickým mydlom. Viem, že nie každému to vyhovuje, hlavne čo sa týka starostlivosti o vlasy. Preto existujú šampúchy, sú to tuhé, nebalené šampóny bez chemických prídavkov, parabénov či umelých parfumov. Vyrába ich firma Ponio, ktorá ponúka aj prírodné deodoranty. Ako krémy na pleť či na telo mi tiež stačia rôzne prírodné oleje, nikdy však nepoužívam palmový. V zime ak mám suchšiu pokožku, kúpim si čisté bambucké maslo."

17. Dôležité veci si zapisuj do mobilu

Žijeme v 21. storočí, nie v dobe papierovej. Zbytočne veľa papierikov aj tak iba zapatrošíš alebo stratíš a v konečnom dôsledku ti nijak neposlúžia. Preto si radšej všetko zapisuj priamo do mobilu, tak máš istotu, že tvoje poznámky budú uchované a pokiaľ sa bojíš, že na niečo zabudneš, môžeš si nastaviť upozornenie.

18. Papierové vreckovky vymeň za látkové

Tak málo stačí k záchrane lesov, napríklad to, že zájdeš k babke na návštevu a "ukradneš" jej pár handrových vreckoviek

19. Staré uteráky zmeň na handričky

Jasné, zabaliť sa do drsnej, nepríjemnej látky po teplej sprche nie je asi nikomu veľmi príjemné. Nič však nemusíš vyhadzovať. Stačí, ak ich rozstriháš a jednotlivé časti potom použiješ na čistenie domácnosti.

20. Nájdi nevyužitým veciam ich miesto

Všetko môže byť nejako užitočné, ak zapneš mozgové závity a posnažíš sa byť trošku kreatívny. Ak sa ti napríklad predsa len nejako plast dostal do ruky, fľaše z neho môžeš využiť ako "lampu", na ktorú už iba nainštaluješ žiarovku, dajú sa ale použiť aj ako kvetináč či dokonca dekorácia, viac nájdeš tu.

Chceš chránit našu Zem, ale nevieš ako? 20 tipov pre redukovanie odpadu či obmedzenie plytvania ťa naučí žiť ohľaduplnejšie
Zdroj: boredpanda

Žiť štýlom Zero Waste neznamená byť nejakým upachteným hipíkom z lesa, hoci si to bohužiaľ veľa ľudí myslí. Nemusíš sa vzdať trendového ani značkového oblečenia, make-upu ani obľúbeného parfému. Môžeš žiť úplne bežný život, pri ktorom si skrátka uvedomuješ, aký vplyv na životné prostredie majú tvoje skutky a miesto bezhlavého nakupovania a plytvania sa nad svojím materiálnym svetom na chvíľu zamyslíš

Netlač na seba zbytočne a nerob veci, ktoré idú proti tvojmu presvedčeniu. Aj detské krôčiky sa rátajú a pomáhajú pri chránení životného prostredia. Ak sa z týchto 20 tipov rozhodneš použiť čo len jediný, si na správnej ceste. 

Domov
Zdieľať
Diskusia