Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2018, 10:41
Čas čítania 0:00
Sona O.

Vynašli konečne vedci funkčnú mužskú antikoncepciu? Špeciálna látka zastavuje pohyb spermií, ale ľudia si na ňu ešte počkajú

ZAUJÍMAVOSTI ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vedci vyvinuli látku s názvom EP055, ktorá utlmuje pohyb mužských spermií. Tvrdia, že zatiaľ nepozorovali žiadne vedľajšie účinky.

Látku EP055 skúšali na samcoch primátov, a tý podľa štúdie reagovali až prekvapivo dobre. Samcom makakov sa o 6 hodín od podania látky spomalil pohyb spermií o 20 % a o 30 hodín, už boli úplne nepohyblivé. Keď EP055 prestali užívať, do 3 týždňov sa fungovanie spermií opäť vrátilo do normálu a to bez vedľajších účinkov.

Výskumníci z univerzity v Severnej Karolíne tvrdia, že látka neovplyvňuje žiadne hormóny, tak ako je tomu pri ženskej forme. "Jednoducho povedané, substancia znemožní spermiám plávať a výrazne znižuje plodnosť," informoval vedúci štúdie Dr Michael O'Rand

Väčšina antikoncepcie určenej ženám je založená na kombinácii estrogénu a progestrogénu. Tie často spôsobujú priberanie, striedanie nálad a nevoľnosť.

Vynašli konečne vedci funkčnú mužskú antikoncepciu? Špeciálna látka zastavuje pohyb spermií, ale ľudia si na ňu ešte počkajú
Zdroj: pexels.com

Muži v tejto oblasti nemajú veľmi na výber a môže používať iba kondómy, alebo sa rozhodnúť pre vazektómiu. Tá však býva veľmi nákladná a jej účinky sa dajú zvrátiť iba ťažko. 

EP055  na seba viaže proteín EPPIN, ktorý je prítomný na povrchu spermií. 

"Zatiaľ nevieme, kedy bude látka dostupná pre ľudí," vyjadril sa O'Rand. Momentálne testujú substanciu vo forme piluliek, v akej by mala byť dostupná aj na pultoch lekární. 

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Takáto antikoncepcie by mohla priniesť revolúciu v plánovanom rodičovstve. Mnoho žien by tak nemuselo trpieť negatívnymi účinkami hormonálnej antikoncepcie. Iba pred mesiacom pritom vyšla štúdia, ktorá tvrdí, že u žien spôsobuje zvýšené riziko ischemickej mŕtvice. Mŕtvica nastane, ak sa upchá tepna, ktorá zavádza krv do mozgu a až v 85 % je životu nebezpečná.  

Mimo toho je už dávno známe, že hormonálna antikoncepcia spôsobuje upchávanie ciev a môže viesť k srdcovo-cievnym problémom a k vysokému krvnému tlaku. Asi najväčším strašiakom je však hrozba rakoviny prsníkov, ktorú so sebou antikoncepcia prináša. 

Domov
Zdieľať
Diskusia