Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2018, 22:24
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Prejsť cez cestu na červenú? V Číne ťa za trest postriekajú vodou, tvoju tvár zverejnia po meste a stratíš aj body zo sociálneho kreditu

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložiť Uložené

Tresty za zdanlivo nevinný priestupok majú svoju váhu.

V ďalekej Číne si úrady dávajú záležať na tom, aby ľudia dodržiavali zákony naplno. Aj keď by sa ti mohlo zdať, že prebehnutie cez cestu napriek tomu, že na semafóre pre chodcov svieti červená, nie je vôbec závažným priestupkom, v Číne majú rozdielny názor. Najnovšie si v meste Daye v provincii Chu-pej úrady vymysleli špeciálny spôsob, ako ľudí od nesprávneho prechádzania cez cestu odradiť.

Pred jeden z frekventovaných prechodov postavili zopár menších stĺpov. Stĺpy dosahujú len úroveň nôh a obsahujú zásoby vody s teplotou 26 stupňov Celzia, ktorá končí práve na nohách a tele neposlušných občanov. Nová bezpečnostná vychytávka ľudí upozorňuje aj hlasovými pokynmi o tom, kedy treba prechádzať a kedy je to zase príliš nebezpečné. Navyše, voda nie je jediným faktorom, ktorý by mal ľudí presvedčiť, nech neriskujú. Každý rok zahynie pri nehodách na cestách v Číne približne až štvrť milióna ľudí. 

Stĺpy obsahujú aj technológiu na rozpoznávanie tváre, a preto sa práve tváre ľudí prechádzajúcich cez cestu na červenú objavujú na veľkých obrazovkách po meste. Morálka je v Číne veľmi podstatnou súčasťou života, a tak by si zrejme nechcel skončiť na obrazovke, kde tvoje nezodpovedné správanie vidia a komentujú tisícky ľudí.

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Aby toho nebolo málo, po opakovanom porušovaní pravidiel by sa ti mohlo stať, že ti čínska vláda jednoducho zníži sociálne skóre. Ak klesneš dostatočne nízko, nebudeš môcť používať lietadlá, vlaky, posielať svoje deti do niektorých škôl či dokonca ti vedia úrady aj spomaliť internet.

Domov
Zdieľať
Diskusia