Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci s festivalom Ekotopfilm - Envirofilm.
27. apríla 2018, 13:49
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ako funguje pytliacka mafia a čo povedali aktivistom z #mysmeles kompetentní? Festival Ekotopfilm - Envirofilm odpovedá na vážne otázky

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Najstarší festival o udržateľnom rozvoji Ekotopfilm - Envirofilm opäť na Slovensku. V Bratislave a Banskej Bystrici.

Ľudstvo našej planéte prinieslo obrovské množstvo hrozieb a snáď každá z nich plynie z technologického pokroku, ktorý sme spoločne dosiahli. Či už ide o gigantické plastové kontinenty ukryté pod hladinou mora alebo tmavé ropné škvrny, ktoré hyzdia prekrásne modrý oceán. Ak to takto pôjde ďalej, zavaríme si na ohromne veľký problém.

My sme to však začali, tak to musíme aj ukončiť. Zmeníme sa my či príroda? To je témou už 45. ročníka najstaršieho filmového festivalu o udržateľnom rozvoji Ekotopfilm - Envirofilm, ktorý aj tento rok zavíta do Bratislavy a Banskej Bystrice. Skvelý event sme ti už stihli predstaviť tu, no čo na ňom nesmieš zmeškať?

Na festival sa prihlásilo obrovské číslo filmov, až 1 300. Do výberu sa však dostalo len najlepších 86. Nechýba sprievodný program a čo najlepšie, vstup je voľný. Chceš vedieť, aké argumenty majú lesníci, keď sa stretnú pri jednom stole s ochranármi z kampane #mysmeles? Ako sa plánuje riešiť kontaminovaná spodná voda v bratislavskej Vrakuni? Dozvedieť sa všetko máš už za pár dní možnosť na festivale Ekotopfilm - Envirofilm a my dúfame, že ťa tam uvidíme. Filmový festival toho však ponúka omnoho viac, prečítaj si preto tipy na 10 filmov, ktoré si nenechaj ujsť.

Živá rieka | The Living River
O slovenskom klenote

Dielo Slováka Erika Baláža patrí medzi tie, ktoré skrátka nesmieš vynechať. Je začiatok mája a hučiaca riava mení smaragdovú vodu horských plies na živú bielu penu. Stovky prameňov tatranskej divočiny sa zlievajú, aby vytvorili jednu z posledných divokých riek naokolo. Rieka Belá je chladná, dravá a poriadne nebezpečná, jej bohatstvo, štedrosť a sloboda však prevažujú. Ukazujú nám, ako vyzerajú živé rieky.

Jane | Jane
O príbehu legendy

Známy režisér Brett Morgen, nominovaný na Oscara aj Emmy, našiel v archívoch National Geographic doslova 50-ročný poklad, ktorý nikto nikdy nevidel. Zábery z filmovej pásky umožňujú vidieť známu ochranárku Jane Goodall v úplne novom svetle. Film rozpráva o jej životnom príbehu, ktorý začal príchodom mladučkej 26-ročnej Jane do Tanzánie, kde začala študovať divokých šimpanzov a nie všetko išlo podľa plánu.

Pytliacke podsvetie | The Poacher's Pipeline
O temnom podsvetí bezbrannej prírody

Dokument o zákernom globálnom syndikáte, ktorý je hnacím motorom krvavého vraždenia nosorožcov pytliakmi. Ich roh je na čiernom trhu mimoriadne žiadaný a zločinci s ním obchodujú rovnako ako s drogami či zbraňami. Akurát v tomto prípade zomierajú nevinné a nič netušiace zvieratá.

Slamky | Straws
O gigantickom nebezpečenstve miniatúrneho predmetu

Je maličká, no dokáže zaručiť smrť obrovskej veľrybe. Slamky, no i ďalší menší plastový odpad ľudia ľahostajne vyhadzujú kdekoľvek, pre prírodu však predstavujú smrteľné nebezpečenstvo. Plávajú v moriach, upchávajú vodné toky, zabíjajú nevinné živočíchy. A americký film Slamky si to uvedomuje v plnom rozsahu.

Koniec lovcov v Grónsku | The Last Ice Hunters
O dobýjaní kultúr technológiami

Pobrežie východného Grónska dlhé absurdných 20 000 kilometrov obýva len tritisíc ľudí. Jedno z najmenej obývaných miest našej planéty je územím najunikátnejšej kultúry lovcov sveta. Aj ich však ovplyvnili technológie a výdobytky moderného sveta, ktoré dorazili aj na samotný koniec sveta.

Po záruke | Expired
O hodnote potravín a produkovanom odpade

Dobre známy problém v úplne novom svetle. Nórsko vnímame ako synonymum pokroku, no aj u nich končí štvrtina potravín v kontajneroch. Štyria mladí aktivisti sa však rozhodli, že sa počas ich dlhého cyklovýletu budú stravovať len jedlom po záruke. A cítili sa ako králi.

Piesočná krajina – Austrália, púštny kontinent | Planet Sand – Australia, the Desert Continent
O vražednom suchu

Nenásytné sucho rozmáhajúce sa v Austrálii. Piesočné búrky, požiare v buši, prívalové záplavy, extrémne teploty, chudobná pôda, málo teplej vody. Za 100 rokov však priemerná teplota narástla len o 0,9 °C. Obyvatelia aj príroda musia čeliť, z extrémnych podmienok nie je úniku. Kam to dospeje o päťdesiat rokov?

Amazónia pod kopytami dobytka | Grazing the Amazon
O invázii do Amazonského pralesa

Brazílske veľdielo poníma o masívnych stádach kráv v Amazónii. 85 miliónov zvierat znamená tri na každučkého obyvateľa. Pred 40 rokmi tu však žiadne kravy neboli, no na oplátku tu rástol neporušený dažďový prales. Odvtedy zmizla časť veľká ako Francúzsko a dve tretiny z nej sa zmenili na pastviny. A politici všetko podporujú.

Biele šálky už netreba | Enough White Teacups
O ekologickej udržateľnosti

59-minútový film z americkej produkcie je doslova niečím z každej šálky. Predchádzanie slepote, likvidácia nášľapných mín, distribúcia vakcín a krvi do odľahlých oblastí, čistenie oceánov či ako zabrániť úmrtnosti novorodencov a matiek. Sociálna, ekonomická a ekologická udržateľnosť na prvom mieste.

Spolu! | Together!
O lepších podmienkach pre ľudí i planétu

Inovatívne, kreatívne a udržateľné iniciatívy z celého sveta. Od konzervatívnych a skostnatených názorov však majú naozaj ďaleko, priprav sa tak na poriadne divoké riešenia. Vo filme účinkujú experti, no i bežní občania, podnikatelia a vizionári, ktorých kolektívne úsilie mení svet. Očakávaj 5 premietacích obrazovkách v múzeu, ktoré sú usporiadané v tvare kríža.

Ako funguje pytliacka mafia a čo povedali aktivistom z #mysmeles kompetentní? Festival Ekotopfilm - Envirofilm odpovedá na vážne otázky
Domov
Zdieľať
Diskusia