Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. apríla 2018, 11:23
Čas čítania 0:00
Sona O.

Vzniklo prvé meme na svete už pred 97 rokmi? Komiksový vtip spred mnohých desaťročí spĺňa základnú podmienku

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Twitter nedávno zaplavili obrázky komiksového vtipu, ktorý má byť najstarším meme vôbec. Pochádza z roku 1921.

Všetci dobre poznáme meme, ktoré v tisíckach denne zaplavujú sociálne siete a vôbec celý internet. Medzi tie najpopulárnejšie v súčasnosti patrí napríklad zmätený John Travolta, obzerajúci sa po náhodných miestach, Trump s jeho blond hrivou či Leonardo DiCaprio, ktorý tvojmu textu pripíja na slávu

Asi by si očakával, že meme je vynálezom 21. storočia, no nedávny virálny príspevok z Twitteru ukazuje úplný opak. Hoci sa výraz samotný definoval až v roku 1976, v knihe "Sebecký gén" od Richarda Dawkinsa, prvý výtvor takého charakteru je ešte starší.

 
Obrázok hovorí: "Ako si myslíš, že vyzeráš, keď ťa fotia." vs. "Ako naozaj vyzeráš."


Najstarší meme obrázok sa našiel v magazíne The Judge z roku 1921. Samotný časopis však priznal, že meme nie je ich. Autorské práva adresuje časopisu Wisconsin Octopus, kde bol pravdepodobne publikovaný o 2 roky skôr. Wisconsin Octopus publikoval obrázky podobné dnešným meme už od roku 1919 a vychádzal až do konca 50. rokov.

 
"Dohadovanie rande: "Ako ju opísal tvoj spolubývajúci" vs. "Aká naozaj je."

Vzniklo prvé meme na svete už pred 97 rokmi? Komiksový vtip spred mnohých desaťročí spĺňa základnú podmienku
Zdroj: The University of Wisconsin Collection

Podoby internetových vtipov bývajú často premenlivé a užívatelia si ich sami prispôsobujú. Inak to nebolo ani s obrázkom z roku 1921. Za pár dní získal hneď niekoľko podôb.

 "Ty" a "Ten chlapík, o ktorom ti hovorí, že si s ním nemusíš robiť starosti."


 
"Ak ma nemáš rad takto." "Nezaslúžiš si ma ani takto."


Čo to vlastne meme je? Dawkins ho popísal ako nápad, ktorý putuje z mozgu do mozgu. V ére online sveta však skôr opisuje obrázky, ktoré sa v rôznych variáciách kopírujú, objavujú sa na rôznych stránkach či účtoch a nevyhnú sa pozornosti internetových užívateľov. 

Komiks teda jednu zo základných podmienok spĺňa. Bol prekopírovaný z iných novín a znova použitý s vlastným vtipným popisom. 

Možno ti nie je presne jasné, čo obrázok opisuje. Fotografia, ktorá využíva umelé svetlo, bola na začiatku 20. storočia veľmi populárna. Žiarovky sa vtedy nedali ešte až tak ľahko zohnať a mnohí fotografovia využívali svetelné lampičky. Tie väčšinou spálili buď špeciálny prášok alebo horčíkové pásky a technika nebola zrovna bezpečná. 

Domov
Zdieľať
Diskusia