Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. apríla 2018, 20:48
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Pri Dánsku objavili nacistickú superponorku. Konšpirátori veria, že na nej mal utiecť aj Hitler, ale údajne bola na ceste do Nórska

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Najpokročilejšia nacistická ponorka odpočíva už desiatky rokov na dne mora pri Dánsku.

Vo vodách okolo celej Európy sa počas druhej svetovej vojny odohrávali tie najdivokejšie námorné bitky. Útočili na seba plavidlá, ponorky, ale aj letiace bombardéry, a tak niet divu, že až do dnešných dní sa na dne mora povaľujú pozostatky jedného z najhorších vojenských konflitkov v histórii ľudstva. Výskumníci z dánskeho Sea War Museum v meste Thyborøn rozvíjali svoj projekt mapovania morského dna, pri ktorom narazili na mimoriadne vzácny nález.

V hĺbke až 123 metrov vo vzdialenosti 10 námorných míľ severne od pobrežia mesta Skagen zostáva uväznený vrak ponorky, ktorá mohla výrazne ovplyvniť priebeh histórie, keby ju nacisti vyvinuli o čosi skôr. Ponorka typu XXI bola prvou ponorkou, ktorá väčšinu času svojej prevádzky trávila pod hladinou namiesto toho, aby sa neustále vynárala. Nacisti si objednali rovno 118 kusov tejto vtedy najmodernejšej ponorky, lenže do služby sa dostali len dve.


Jednu z nich by si dnes našiel v múzeu v Bremerhavene, pričom Dáni na svojom morskom dne objavili aj druhý exemplár. Ponorka s označením U-3523 bola potopená britským bombardérom 6. mája 1945, čiže deň po tom, čo sa Nemecko vzdalo. Zaujímavosťou je, že ani jedna z dvoch najpokročilejších ponoriek sa nikdy nedostala do priameho boja a aj U-3523 chcela pravdepodobne uniknúť.

Aj keď výskumníci nepredpokladajú, že by mala na palube prevážať aj nemecké cennosti a dôležitých pohlavárov, konšpirační teoretici veria práve tomu, že nacistické velenie s Hitlerom na čele unikli po vojne do Južnej Ameriky. Práve U-3523 dokázala vďaka svojim technológiám preplávať až ku Južnej Amerike bez zastavenia. Ponorka však mala mať namierené do Nórska a riaditeľ múzea Gert Normann Andersen vyhlásil, že na palube nemala žiadne nezvyčajné predmety ani osoby. Dáni sa kvôli hĺbke plavidla nebudú snažiť ani o jeho vytiahnutie na hladinu.

Pri Dánsku objavili nacistickú superponorku. Konšpirátori veria, že na nej mal utiecť aj Hitler, ale údajne bola na ceste do Nórska
Zdroj: Sea War Museum
Domov
Zdieľať
Diskusia