Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2018, 10:44
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Nový vedecký vynález môže zachrániť státisíce ľudí. Malá krabička dokáže premeniť akúkoľvek vodu na pitnú

TECH MORE
Uložiť Uložené

Americkí vedci sa môžu pochváliť gigantickým úspechom.

Aj napriek tomu, že si na Slovensku žijeme v pomerne dobrej situácii, aspoň v rámci porovnania so svetom, nie každý sa má tak dobre ako my. Často sa sťažujeme, ako je nám v našej krajine zle, no život ľudí na iných častiach planéty je mnohokrát omnoho náročnejší. Práve vedecký pokrok je jedným zo spôsobov, ako sa neľahká životná situácia mnohých ľudí môže zmeniť a výskumníci z University of Texas sa práve o jeden postarali.

Na svedomí totiž majú novučičké zariadenie, ktoré dokáže vygenerovať čistú pitnú vodu z akéhokoľvek vodného zdroja, vrátane Mŕtveho mora. Zariadenie je pritom malé, skladné a prenosné. Využíva polymérovo-gélový hybrid nazývaný hydrogél, ktorý sa stará o prečistenie vody a spraví z nej pitnú.

Nový vedecký vynález môže zachrániť státisíce ľudí. Malá krabička dokáže premeniť akúkoľvek vodu na pitnú
Zdroj: JJ Harrison

Práve Mŕtve more, ktoré je najslanším morským zdrojom vody na planéte, bolo pre vedcov obrovskou výzvou, ich vynález však zvládol skúšku ohňom bez najmenších problémov. Soľ bola z vody oddelená a vytvorená tekutina spĺňala všetky normy vytýčené Svetovou zdravotníckou organizáciou i Americkou agentúrou pre ochranu životného prostredia.


Doteraz sa soľ z vody dostávala pomalým odparovaním a kondenzáciou, ale americkí vedci prišli s úplne novým pohľadom na vec, ktorý je viac než efektívny. V niektorých častiach Austrálie, Afriky a Južnej Ameriky ľudia stále trpia obrovským nedostatkom pitnej vody, aj keď samotná tekutina sa okolo nich nachádza v obrovských množstvách. Je však slaná alebo jednoducho zašpinená.

Domov
Zdieľať
Diskusia