Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2018, 13:36
Čas čítania 0:00
Sona O.

Projekt Nádvorie prináša priestor pre modernú kultúru priamo do srdca Trnavy

ZAUJÍMAVOSTI ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY HUDBA TRNAVA UMENIE
Uložiť Uložené

Chátrajúce budovy v centre sú už minulosťou! Nahradil ich moderný, kultúrny objekt. Čakajú ťa koncerty, divadlo aj premietania priamo v srdci Trnavy.

Keď získala rodina Miroslava Trnku priestory na Štefánikovej ulici a Trojičnom námestí, plánovali s otvorením novej pobočky ich kaviarní. Rýchlo však zistili, že toto miesto má oveľa väčší potenciál. “Od začiatku sme chápali, že Trnava má silné podhubie. Bola by škoda ignorovať to a nepokúsiť sa fungujúce komunity prepojiť a podporiť”, hovorí Michal Trnka, jeden z lídrov projektu.

A tak prišli s úplne novým realizačným nápadom, ktorý mal zmeniť podobu centra Trnavy. Rozhodli sa vytvoriť kultúrne mestečko, ktoré by slúžilo nielen ako priestor, kam chodia Trnavčania stráviť svoje voľné chvíle, ale aj ako akási mekka súčasného umenia. Spájať má mladých ľudí, kreatívcov, nadaných študentov a milovníkov kultúry. “Trnavu vnímame ako univerzitné mesto, je tu množstvo študentov a mnohí z nich sú aktívni, tvoria zaujímavé veci, projekty či pomáhaj komunite. To by sme chceli podporiť,” dodáva Michal Trnka.

Projekt Nádvorie prináša priestor pre modernú kultúru priamo do srdca Trnavy
Zdroj: Matúš Koprda

Nejde sa iba o jednu ideu, projekt ich zlučuje dokopy hneď niekoľko. V rámci Nádvoria bude pôsobiť kultúrne centrum Malý Berlín. Môžeš sa tešiť na kopu skvelých koncertov, napríklad tento týždeň ťa čaká jazzové zoskupenie Talent Transport. V rámci týždňa slovenského filmu bude Malý Berlín premietať filmy ako Mečiar, Piata Loď či Čiara. Na svoje si určite prídu aj fanúšikovia divadla. Divadlo Na peróne ponúka predstavenie Búvaj a Divadlo SpozaVoza, Židovské príbehy.

Projekt Nádvorie prináša priestor pre modernú kultúru priamo do srdca Trnavy
Zdroj: Facebook - Nádvorie

Máš plnú hlavu super nápadov a nevieš, kde ich realizovať? Možno sú nové umelecké ateliéry komunitného centra Kubík nápadov to pravé pre teba! Okrem toho, že ti poskytnú priestor na sebarealizáciu, organizujú aj vlastné benefičné a kultúrne podujatia. 

Aj začínajúce firmy a staritupy tu dostanú šancu. Vysielať odtiaľto bude aj Trnavské rádio.

Celý projekt slúži najmä komunite mladých ľudí a tú z veľkej časti tvoria študenti. Investori Nádvoria si uvedomujú, že vysokoškoslké internáty nie sú žiaden luxus. Preto sa rozhodli venovať časť priestorov pre nadaných študentov, ktorým poskytnú nadštandardné ubytovanie ako istú formu štipendia. 

Projekt Nádvorie prináša priestor pre modernú kultúru priamo do srdca Trnavy
Zdroj: Facebook - Nádvorie

Kultúra a umenie s lačným žalúdkom skrátka nie sú ono, aj preto tu nájdeš reštauráciu Akadémia či remeselnú pekáreň Chlieb náš. Ak potrebuješ dobiť energiu, určite navštív kaviareň Thalmeiner

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Ešte vo februári získal projekt cenu za interiér a obnovy jednej z budov. “Nájsť cestu, ako vytvoriť moderný a plne funkčný priestor, a pritom absolútne rešpektovať pôvodnú zástavbu a pravidlá pamiatkovej ochrany bola veľká výzva,” hovorí architekt Matúš Vallo. “Ich osobná skúsenosť s kultúrnymi funkciami a zároveň dôraz na kvalitné verejné priestory boli pre nás pri výbere kľúčové”, vysvetľuje voľbu ateliéru Vallo&Sadovský Miroslav Trnka.

Projekt Nádvorie prináša priestor pre modernú kultúru priamo do srdca Trnavy
Zdroj: Stanislava Stanci Photo Markovičová

Nádvoriu šéfuje bývalý riaditeľ Rádia_FM Dušan Vančo.

Ak túžiš po troche modernej kultúry a hudbe v uliciach Trnavy, Nádvorie ťa určite nesklame. Vymeň zafajčené bary a nákupné centrá za kus umenia a príď sa zabaviť na koncert ešte tento týždeň!

Domov
Zdieľať
Diskusia