Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2018, 18:14
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Po animovanej dokumentárnej dráme o Štúrovi si slovenskí filmári uctia aj pamiatku Milana Rastislava Štefánika

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Od slovenskej spoločnosti Media Film a jej spolupracovníkov si pozrieme dokument o ďalšej významnej osobnosti našich dejín.

Budúcoročného mája (květen) uplynie rovných 100 rokov od smrti Milana Rastislava Štefánika. Tohto velikána sa preto rozhodla poctiť nielen široká koprodukčná spolupráca (slovensko-česko-francúzsko-taliansko-ruská) a natočiť celovečerný film a trilógiu Generál, no taktiež autori od animovanej dokudrámy True Štúr z roku 2015.

Dočkáme sa teda aj projektu s názvom Cesta do nemožna, ktorý počas 80 minút prerozpráva život Štefánika od príchodu do Paríža až po jeho nešťastné úmrtie.

Réžisérom vizuálne príťažlivej dokumentárnej snímky je Noro Držiak. Autorom námetu a scenára sa stal Michal Baláž a za kameru sa postavil Michael Kaboš.

Samotného Štefánika si zahral Tomáš Mischura (Vlci, Svet podľa Evelyn) a v Ceste do nemožno uvidíme aj Janu Strykovú (Ako sa zbaviť nevesty, Manžel na hodinu) ako Louise Weiss. Tá sa bude snažiť nájsť odpoveď na podstatnú otázku o M. R. Štefánikovi. Kým táto veľká osobnosť nielen našich dejín vlastne bola?

Po animovanej dokumentárnej dráme o Štúrovi si slovenskí filmári uctia aj pamiatku Milana Rastislava Štefánika
Zdroj: Media Film

Vo filme sa budú prelínať hrané aj animované línie natočené pred zeleným pozadím. Celkový rozpočet dokumentárnej animovanej drámy sa vyšplhal na 735 tisíc eur.

Producentami sú slovenská spoločnosť Media Film a česká Kabos Film & Media. Koproducentami Tobogang a RTVS. Projekt zároveň podporil Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry a český Státní fond kinematografie. Premiéra je očakávaná začiatkom budúceho roka. Neskôr sa snímky dočkáme aj v Slovenskej televízii.

Domov
Zdieľať
Diskusia