Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2018, 17:24
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Na aké festivaly sa teší Refresher v lete 2018?

REFRESHER FESTIVALY REFRESHER+
Uložiť Uložené

Pripravili sme si pre vás zoznam ôsmich festivalov, na ktorých nebudeme tento rok chýbať. Či už s kamerou, fotoaparátmi alebo dokonca aj Refresher Zónou!

Neodmysliteľnou súčasťou letných mesiacov sú aj hudobné udalosti pod holým nebom, ktoré rok od roku zvyšujú svoju úroveň a dnes už môžeme s čistým svedomím prehlásiť, že slovenské festivaly sa tešia obľube aj v zahraničí. A to nielen kvôli organizácii ako takej či line-upu. Návštevníci vedia oceniť aj služby, sprievodný program a celkovú pridanú hodnotu, vďaka čomu majú v cene lístka kompletný umelecký aj gastro kultúrny zážitok plný kvalitnej zábavy a pozitívnej nálady. 

My sme si iniciatívu šikovných tvorcov letných niekoľkodňových udalostí obľúbili natoľko, že si už nevieme predstaviť, aby sme slnečné víkendy trávili v mestách. Pri tejto príležitosti sme si pre vás pripravili súhrn síce pravdepodobne nie úplne všetkých, no určite drvivej väčšiny festivalov, ktorých sa v tomto roku zúčastníme. A veríme, že aj vy. V rámci prehľadu sa pozrieme na to, čo jednotlivé akcie ponúkajú, aké sú ich ceny a rozhodne nájdeme dôvody, prečo ich navštíviť. Tak teda poďme na to. 

Na aké festivaly sa teší Refresher v lete 2018?
Zdroj: W E L I N

1. Grape 

Dátum: 11. - 12. august 

Miesto konania: Letisko Piešťany

Aktuálna cena lístka: 59 eur

Headliner/i: alt-J (UK), Kodaline (IE), Nick Murphy fka chet faker (AU) a ďalší

Prakticky od prvého ročníka z roku 2010 organizátori veľmi dobre vedia, čo robia. Našli si vlastný dramaturgický smer a selekcia interpretov hovorí snáď za všetko. Nemôžeme mu uprieť multižánrovosť, úspešnú snahu o inovátorstvo ani vkus a cit pre umeleckú identitu festivalu. Po prvých troch ročníkoch si toto všetko stihli uvedomiť aj návštevníci a odvtedy je Grape stále vypredaný do posledného miesta. To teda znamená, že sa máš s kúpou lístka poponáhľať. Tešiť sa môžeš na viac aj menej známe zahraničné alternatívne mená a tiež zopár slovenských interpretov z rôznych odvetví.

Pripomeň si Grape 2017 objektívom Refresheru. Reportážou vás previedla naša moderátorka Barborka. 

2. Hip Hop Žije - Bratislava 

Dátum: 29. jún - 1. júl

Miesto konania: Zlaté Piesky

Aktuálna cena lístka: 43 eur/99 eur VIP

Headliner/i: Rick Ross

Hneď na úvod je dôležité spomenúť, že Hip Hop Žije čaká tento rok náročná tour, keďže okrem hlavného víkendu v Bratislave, kde sa predstaví aj Rick Ross, nás ešte čaká aj zopár ďalších československých zastávok. K Domaši a Duchonke sa tento rok pridáva aj Ostrava a Praha. HHŽ je v súčasnosti najlepším domácim rapovým festivalom, súčasťou ktorého sú všetky elementy hiphopu. Organizátori pochádzajú z tejto brandže a veľmi dobre vedia, čo robia, takže ich určite má význam podporiť. Okrem zahraničného headlinera sa predstaví aj 90% domácej scény vrátane reprezentantov starej aj novej školy. 

3. Aerodrome 

Dátum: 28. - 30. jún 

Miesto konania: Panenský Týnec

Aktuálna cena lístka: 66,50 eur/ 295 eur VIP

Headliner/i: Lana Del Rey, Limp Bizkit, Wiz Khalifa, Macklemore a ďalší

Festival s dlhoročnou históriou sme sa tento rok aj kvôli veľmi atraktívnemu line-upu rozhodli v tomto roku konečne navštíviť aj my. Aerodrome sa koná veľa dlhých rokov, počas ktorých si ho stihli obľúbiť aj tisícky zahraničných návštevníkov z okolitých krajín. Mená ako Lana Del Rey či Macklemore sa v Československu bežne neobjavujú, takže z tohto zoznamu ide o pravdepodobne najviac atraktívnych headlinerov vôbec. 

4. Beats For Love

Dátum: 4. - 7. júl

Miesto konania: Ostrava

Aktuálna cena lístka: 29 eur/ 95 eur VIP

Headliner/i: Galantis, Alan Walker, Roger Sanchez, Andy C

Organizátori najväčšieho festivalu elektronickej hudby u nás stále pokračujú vo zverejňovaní mien, ktorých predstavili v uplynulých týždňoch už naozaj veľa. Všetkým týmto menám jednoznačne kraľuje legenda house music Roger Sanchez a švédske DJské a producentské duo Galantis. V skutočnosti však táto akcia siaha do úplne iných rozmerov. Na 10 stageoch totiž vystúpi cez 400 umelcov z celého sveta. Či už si fanúšikom techna, EDM, drum and bass, house alebo elektroswingu, určite si prídeš na svoje. 

5. Colours of Ostrava 

Dátum: 18. - 21. júl

Miesto konania: Ostrava

Aktuálna cena lístka: 122 eur/ 204 eur VIP 

Headliner/i: N.E.R.D., Kygo, Jessie J, London Grammar, Joss Stone

Ďalší obľúbený festival s dlhoročnou históriou a multižánrovým zameraním je Colours of Ostrava. Obrovská hudobná udalosť sa do roku 2012 konala v Ostrave. Odvtedy sa presunula do úchvatného prostredia Dolných Vítkovic - bývalý areál železiarní a baní. Zatiaľ posledný ročník v minulom roku priniesol cez 350 programových bodov na 21 otvorených i krytých scénach, a to vrátane diskusií, divadelných a filmových predstavení, workshopov aj umeleckých a výtvarných aktivít.

6. Sziget

Dátum: 8. - 15. august

Miesto konania: Budapešť

Aktuálna cena lístka: 70 eur - jednodňová /299 eur - sedemdňová

Headliner/i: Kendrick Lamar, Lana Del Rey, Kygo, Gorillaz, Arctic Monkeys, Dua Lipa, Stormzy a ďalší

Aj keď Sziget nie je československým festivalom, kvôli dostupnosti ho môžeme radiť medzi tie "naše". Pochopiteľne hrá rolu aj samotný line-up, ktorý si nemôžeme nechať len tak újsť. Jeden z najvychýrenejších európskych festivalov vôbec sa koná priamo v Budapešti a každoročne priláka desiatky tisíc ľudí. Za sedem dní sa na stageoch vystriedajú reprezentanti snáď všetkých hudobných žánrov a určite poteší sprievodný program aj gastro zóna.

7. Mairee Only

 

Dátum: 30. apríl

Miesto konania: Incheba, Bratislava

Aktuálna cena lístka: 12 eur / 20 - 109 eur VIP

Headliner/i: Mairee a hostia

Úspešný slovenský DJ a producent Mairee sa spoločne s ľuďmi z Evency rozhodli spraviť veľkú vec a my budeme veľmi zvedaví, ako to vlastne dopadne. Mairee prichádza s jedinečným konceptom vystúpenia pod holým nebom. Pre svojich fanúšikov pripravuje unikátny koncert s dvojhodinovou audiovizuálnou show, ktorá sa nezaobíde bez množstva hostí a sprievodných atrakcií. Hudobný program počas večera doplnia aj poprední DJs z Holandska, Česka a samozrejme aj zo Slovenska. 

8. Hip Hop Kemp

Dátum: 23. - 25. august

Miesto konania: Letisko, Hradec Králové

Aktuálna cena lístka: 75 eur / 126 eur

Headliner/i: Suicideboys, Chief Keef, Evidence, Hilltop Hoods, Devin the Dude a ďalší

Hip Hop Kemp je tradícia, ktorá si síce dokáže stále udržať čaro rapového festivalu s tisíckami návštevníkov, no pomaly stráca dlhoročnú iskru. My ho berieme ako rituál plný dobrého jedla a piva na veľkom areáli. Ten často ponúka prehliadku bizarných outfitov a odniesli sme si odtiaľ mnoho neopakovateľných zážitkov, bez ktorých si už leto snáď ani nedokážeme predstaviť. Organizátori už zároveň dokázali dostať na svoje pódia nespočetne veľa legiend, čo sa im snáď bude dariť aj v budúcnosti. 

Anketa:
Na ktoré z týchto festivalov sa tento rok chystáš?
Grape
Hip Hop Žije
Aerodrome
Beats for Love
Colours of Ostrava
Sziget
Mairee Only
Hip Hop Kemp
Hlasovať
Grape
28 %
353 Hlasov
Hip Hop Žije
14 %
172 Hlasov
Aerodrome
10 %
127 Hlasov
Beats for Love
17 %
218 Hlasov
Colours of Ostrava
7 %
83 Hlasov
Sziget
18 %
227 Hlasov
Mairee Only
4 %
46 Hlasov
Hip Hop Kemp
3 %
41 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia