Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2018, 0:25
Čas čítania 0:00
Sona O.

Facebook nechal zneužiť osobné dáta miliónov ľudí. Existuje spôsob, ako na sociálnej sieti ochrániť tie svoje?

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Škandál s únikom dát stál sociálnu sieť už mnoho užívateľov. Je však vymazanie konta tá jediná možnosť? Ako si môžeš svoje dáta ochrániť, ak naďalej zostaneš na Facebooku aktívny?

Nedávno svetom otriasol obrovský škandál. Facebook zneužíval dôvery svojich užívateľov, pristupoval k ich osobných údajom a sprostredkovával ich ďalej aj mimo sociálnu sieť. Mnoho ľudí sa preto rozhodlo navždy si vymazať účet, je to však to najlepšie riešenie?

K tvojim osobným dátam, ktoré zdieľaš, nemá prístup iba Facebook, ale aj aplikácie, na ktoré sa prihlasuješ cez svoj účet na Facebooku. Ak máš teda prístup napríklad na Instagram limitovaný na tvoj facebookový účet, táto aplikácia môže pristupovať ku všetkým osobným dátam, ktoré na svojom profile uverejníš. Podobne je to aj s ostatnými aplikáciami ako napríklad Airbnb, Tripadvisor, rôznymi hrami a podobne. 

Facebook nechal zneužiť osobné dáta miliónov ľudí. Existuje spôsob, ako na sociálnej sieti ochrániť tie svoje?
Zdroj: pexels.com

Prvý krok k bezpečnému účtu je teda nepoužívať všade iba profil z Facebooku. Ideálne je zhotoviť si unikátne prihlasovacie meno a heslo pre každú appku, ktorú používaš, aby si im tak zamedzil prístup k osobným dátam. Sprav si jarný poriadok a v nastaveniach si skontroluj, ktoré appky majú prístup k tvojmu účtu a všetky, ktoré ti prekážajú, jednoducho vymaž. Môžeš to urobiť tu: https://www.facebook.com/settings?tab=applications

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Problémom je mnoho hier, ktoré sa dajú hrať cez sociálnu sieť, majú sprístupnené informácie od ľudí, ktorých máš v priateľoch. Je už na miere zodpovednosti tvojich kamarátov, či aj oni vykonajú takúto veľkú internetovú údržbu a skontrolujú si kto a kedy vidí ich osobné údaje.

Ak sa chceš ochrániť pred nežiadúcimi stalkermi, určite si pozri aj to, kto všetko môže vidieť tvoje posty v jednoduchých nastaveniach súkromia.

Pokiaľ si naozaj pevne rozhodnutý, že svoj účet chceš zmazať, maj na pamäti to, že dátam bude trvať približne 90 dní, kým ich systém odstráni. Stratíš všetky svoje fotografie, videá a statusy, ktoré si na stránke uverejnil. Ani po uplynutí tohto obdobia ich však nemôže vymazať z aplikácií, ktoré si tvoje dáta už uložili. Jednoducho už to nijako neovplyvní to, čo všetko tebe vedia v iných appkách.

Domov
Zdieľať
Diskusia