Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2018, 11:49
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Francúzske deti budú chodiť do školy už od 3 rokov. Nová školská reforma ďaleko predčí súčasný stav na Slovensku

ZAUJÍMAVOSTI ŠKOLSTVO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Pokročilá krajina mení svoje školské zákony.

Všetci vieme, že školstvo u nás na Slovensku nie je práve v perfektnom stave, no ľudia si to ešte väčšmi uvedomili pri príležitosti oznámenia novej francúzskej školskej reformy. Nové zmeny oznámil prezident Emmanuel Macron a medzi najmedializovanejšiu zmenu nepochybne patrí tá, podľa ktorej začnú tamojšie deti navštevovať školy už od troch rokov.

Po praktickej stránke nejde o veľkú zmenu, keďže až 97,6 % rodičov zapisovalo svoje deti už v troch rokoch. Menšina má teraz jednoducho smolu, no je za tým veľmi dobrý dôvod. Francúzsky prezident totiž uviedol, že zmena má zmenšiť rozdiely vo vzdelávaní medzi rôznymi oblasťami krajiny. Rodiny z chudobnejších častí Francúzska alebo zo zámorských oblastí často posielali deti do školy až v staršom veku, čo malo za následok horšie alebo nekvalitnejšie vzdelanie.

Macron zdieľal zoznam detských myšlienok o tom, čo si deti myslia, že je prospešné na viac strávenom čase v škole. Na zozname sú okrem jedla aj učenie hovoriť sa cudzími jazykmi alebo hrať sa.

Rozdiel je podľa francúzskej vlády neprijateľný, škola má byť totiž miestom, kde si je každý rovný. Zmena posunie Francúzsko na vrchol rebríčka, čo sa týka najnižšieho veku povinnej školskej dochádzky. Samozrejme sa na deti nebudú hádzať zložité rovnice a výučba je prispôsobená ich chápaniu aj veku. V podstate tak ide o škôlku s prísnejším názvom.

Odporúčané
Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru 27. marca 2024, 13:00

Podľa prezidenta budú zo všetkého najväčšmi benefitovať samotné deti. Stráviť viac času s priateľmi, učiť sa hovoriť, kresliť, maľovať alebo tráviť veľa času hrami je podľa prezidenta mimoriadne dôležité pre každé dieťa. Vyvážený vzdelávací program má následne naučiť každého Francúza všetko to, čo budú potrebovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia