Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2018, 11:41
Čas čítania 0:00
Sona O.

Seriály nám dokážu pomôcť vyrovnať sa s reálnymi problémami

ZAUJÍMAVOSTI 13 REASONS WHY DUŠEVNÉ ZDRAVIE NETFLIX PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Spoločnosť Netflix realizovala výskum, ktorý ukazuje, že seriály ako 13 Reasons Why dokážu ľudom pomôcť cítiť sa pochopení a menej izolovaní.

Média majú obrovskú moc ovplyvňovať naše myslenie. Mnohí sa zastávajú názoru, že seriály či filmy, ktoré sa zaoberajú emocionálne znepokojujúcimi témami ako napríklad depresie, samovražda, znásilnenie či šikana, dokážu negatívne ovplyvniť naše vlastné psychické zdravie. Dokonca sa objavil aj názor, že grafické scény, ako napríklad samovražda, idealizujú vážne problémy.

Výskum ktorý zrealizovala spoločnosť Netflix však ukazuje úplný opak. Opýtaní reagovali na seriály ako 13 Reasons Why (13 dôvodov prečo) veľmi pozitívne. Uvádzajú, že im pomohli cítiť sa menej izolovaní a dokázali sa s problémami hlavných postáv stotožniť. Väčšina tínedžerov tvrdí, že sa sami stretli s problémami podobnými tým, ktorými si prešla hlavná postava.

Seriály nám dokážu pomôcť vyrovnať sa s reálnymi problémami
Zdroj: pexels.com

Do výskumu sa zapojilo 5 000 ľudí z Veľkej Británie, Brazílie, Austrálie a USA. "Chceli sme zistiť ,ako veľmi sa ľudia dokázali nájsť v problémoch postáv. Či zo seriálu cítili pochopenie a podporu. Taktiež sme chceli vedieť, ako veľmi im to pomohlo o takýchto problémoch otvorene diskutovať," hovorí Drew Cingel, ktorý sa na štúdii podieľal. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Až 75 % opýtaných potvrdilo, že sa v živote stretávajú s podobnými problémami a 69 % si myslí, že seriál dokáže byť nápomocný. Viac ako polovica tiež uviedla, že im šou pomohla k otvoreným diskusiám o problémoch ako samovražda či znásilnenie. 

Seriály nám dokážu pomôcť vyrovnať sa s reálnymi problémami
Zdroj: pexels.com

13 Reasons Why bolo v roku 2017 piatym najsledovanejším seriálom na Netflixe. Pozitívne odozvy, ktoré získalo od divákov, utvrdili tvorcov v tom, že odvysielajú aj druhú sériu. Podľa portálu IMDB bude dostupná online ešte tento rok, presný dátum zatiaľ neoznámili. 

"Chceli sme vytvoriť priestor na konverzáciu, na globálnu konverzáciu, ale v žiadnom prípade sme nečakali až takýto veľký dopad," povedal režisér Matthew Thunell pre Independent.

Druhá séria bude pokračovať v podobnom duchu, vrátane tém ako užívanie drog. 

Seriály nám dokážu pomôcť vyrovnať sa s reálnymi problémami
Zdroj: Netflix
Domov
Zdieľať
Diskusia