Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2018, 16:25
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Vynikajúce A Way Out ponúka zábavu pre dvoch. Zažite spolu útek z väzenia, nemocničnú naháňačku či útok na mexickú vilu (Recenzia)

TECH
Uložiť Uložené

Nezávislí vývojári pod dohľadom Josefa Faresa vytvorili tak trochu revolučnú hru v žánri local co-op.

V roku 2013 uzrela svetlo sveta indie záležitosť menom Brothers: A Tale of Two Brothers. Ide o originálnu príbehovku s množstvom gameplayu, jednoduchšími puzzle aktivitami a hlavne zaujímavým spôsobom ovládania. V hre sa totiž vžijete do kože dvoch bratov, ktorých ovládate simultánne jedným ovládačom. 

Samozrejme, hrať ju teda môžete vo dvojici, oveľa viac si ju ale užijete sami a ja vám sľubujem, že po jej dokončení sklamaní nebudete. Faresove hry, zdá sa, oplývajú a oplývať snáď budú aj naďalej veľmi silnými punchlinami na konci. To ale predbiehame.


O rok neskôr, a teda v roku 2014, Josef Fares založil indie štúdio Hazelight Studios, s ktorým nadviazalo spoluprácu EA v rámci ich programu EA Originals. EA sprostredkovalo švédskemu nezávislému štúdiu takmer 4 milióny dolárov pre vývoj ich ďalšej hry, nad ktorou mali mať plnú kreatívnu zodpovednosť.

Švédi pritom mali dostať všetky zisky z predaja. Fares odmietol natočiť nový film, keďže išlo o jeho vysnívaný projekt a podľa jeho prejavu na Game Awards v decembri môžeme usúdiť, že sa ku filmom tak skoro ani nevráti.

A to je dobre, pretože vytvára nádherné hry.

Píše sa rok 2017 a nám je predstavený titul A Way Out, revolúcia medzi co-op hrami. Nejde o top-down twin stick shooter, nejde o 2D adventúru či plošinovku, nie je to ani Knack. A Way Out vníma potreby hráčov na vyššej úrovni, a tak nám je sľubovaný intenzívny split-screen pre dvoch hráčov, kedy ani jeden z nich nie je limitovaný pohybom toho druhého.

Vynikajúce A Way Out ponúka zábavu pre dvoch. Zažite spolu útek z väzenia, nemocničnú naháňačku či útok na mexickú vilu (Recenzia)
Zdroj: hazelight studios

A vcelku inteligentný, keďže počas hry som si ani raz nevšimol, kedy sa obraz prelínal, menili sa formáty split-screenu či kedy sa záber sústreďoval na jednu postavu. A to oceníte. Nakoniec, režisér a hlavný dizajnér hry Josef Fares natočil 5 plnohodnotných filmov, takže niečo o skvelom zážitku z diania na obrazovke niečo vedieť musí.

A pri koncepte dvoch odsúdených väzňov snažiacich sa utiecť z basy to naplno využil. A Way Out je príbehom Vincenta a Lea, dvoch neznámych chlapov, ktorí si vo väzení k sebe postupne hľadajú cestu až zistia, že obaja túžia po jednom - po pomste. 

Zavolajte si teda kamaráta k sebe domov a ak býva ďaleko, jednoducho si obaja zapnite konzolu/PC a ponorte sa do hrania spoločne. Ale to by bolo vcelku drahé, že? 120 eur za dve nové hry nedá predsa nikto normálny. A v tom je to čaro. Fares ukazuje herným konglomerátom fakáča a dokazuje, že tento projekt je pre neho skutočne blízky a robí to pre hráčov. 

A Way Out totiž stačí zakúpiť raz. Hra vás vyjde na nejakých 30 eur, pričom váš spoluhráč ju už kupovať nemusí. Jednoducho si stiahne aplikáciu a hrá sa zadarmo. Kde dnes nájdete novinku na pultoch, ktorá ponúka mnohé významné production values, má skvelé hodnotenia (momentálne 81 na Metacritic) a ponúka vysnívaný co-op zážitok? 

Odpoveď poznáte sami. 



Na titule začalo pracovať 10 ľudí, pričom v roku 2018 už Hazelight Studios tvorilo takmer 40 zamestnancov a aj naďalej sa zväčšujú. Vzhľadom na fakt, že ide o indie titul robený hŕstkou ľudí, musíme pred technickým spracovaním a kvalitou ako takou v prípade A Way Out zložiť klobúk.

Iste, nejaké chybičky sa nájdu aj tu, no ja osobne som sa nestretol so žiadnymi bugmi, vizuálne ide o multiplatformový štandard (nečakajte ale úroveň Far Cry 5), no a nezaznamenal som ani žiadne prepady FPS. Pravdepodobne by som ich ale ani nevnímal, pretože som sa celý čas nevedel odtrhnúť od diania na obrazovke.

Strih a kamera sú kľúčovým aspektom vnímania príbehu a situácie na obrazovke a musím poznamenať, že Hazelight sa to podarilo na jednotku. Aj napriek zaujímavejšej situácií na strane partnera aj tak hľadíte na svoju časť obrazovky a snažíte sa sústrediť na svoju úlohu/prostredie okolo vás.

S priateľkou sme to prešli na jeden záťah. Zabralo nám to zhruba 6 a pol hodiny, no nestrachujte sa. Ani chvíľu sa totiž pri tých pár hodinách nebudete nudiť a navyše je tu vysoká znovuhrateľnosť.

Pri druhom zapnutí hry si totiž môžete vybrať druhú postavu a zažiť tak odlišné scény a gameplay dizajn. Nehovoriac o voľbách k prístupu v pokračovaní úlohy. 

Vynikajúce A Way Out ponúka zábavu pre dvoch. Zažite spolu útek z väzenia, nemocničnú naháňačku či útok na mexickú vilu (Recenzia)
Zdroj: hazelight studios


V priebehu hry budete mať asi tak 4-5 možností, ako pristúpiť k danej situácii. Vylákať starcov rozumne alebo násilím? Utiecť pred policajtmi s využitím stealthu alebo sadnúť do ich auta a naplno to rozbaliť? Hra ponúka viacero dôvodov, prečo by si ste ju mali prejsť aspoň dvakrát a urobili by ste chybu, keby ste tak neučinili. 

Za cenu 15 eur tak môžete rátať s nezabudnuteľným co-op zážitkom (co-op titulov mám nahratých požehnane, takže v tomto bode mi môžete veriť) a zábavným gameplayom. Čerešničkou na torte je niekoľko podarených co-op momentov, ako napríklad brilantné splavovanie rieky, rovnako ako útek z nemocnice s doprovodom kreatívneho strihu. 

No dobre, dočítal som sa až sem, no stále poriadne neviem, o čom tá hra dopekla je. Prepáčte, nechal som sa uniesť. Začínate v base, bohužiaľ, útek z väzenia je príliš krátky. Rýchlo sa z neho dostanete a následne vás už čaká honba za pomstou s malými, no emotívnymi odbočkami. 

Samozrejme, herecké výkony nie sú na úrovni first party titulov od Sony či Microsoftu, no herci pochopili koncept hry a daných scén, a tak im ich osobnosti budete veriť. A Way Out je interaktívny, pevne uchopený príbeh, ktorý však dáva hráčovi plnú kontrolu nad spôsobom, ako sa k jeho veľkolepému vyvrcholeniu dostane.

Vážne, to finále je z hľadiska level dizajnu, príbehového zvratu a rôznych herných mechaník absolútna lahôdka a jeden z mojich najobľúbenejších herných momentov/sekvencií. Ale veď sa k tomu dostanete sami. 

Vynikajúce A Way Out ponúka zábavu pre dvoch. Zažite spolu útek z väzenia, nemocničnú naháňačku či útok na mexickú vilu (Recenzia)
Zdroj: hazelight studios


Čo sa gameplay náplne ako takej týka, A Way Out je veľmi rozmanité. Dočkáte sa naháňačky s policajtmi, spomínaného splavenie rieky, stealth pasáži, akčnej pasáže so zbraňami, ale aj pokojných sekvencií, kde si budete môcť užívať život vôkol vás.

Pomôžu v tom minihry či dialógy s NPC (niektoré sú fakt zaujímavé a vtipné, takže sa nikam neponáhľajte). 

V prvom rade nečakajte akčnú hru v zmysle množstva prestreliek. Zbraní sa v podstate chopíte až na samom konci hry, no až dovtedy mi to vôbec neprekážalo. Mierenie a strieľanie je intuitívne, aj keď, rovnako ako celá hra, až príliš jednoduché.

Dokopy nás chytili/zomreli sme asi tak dvakrát, a aj to bolo kvôli našej nepozornosti, takže sa nebojte dať hru do ruky aj mladším súrodencom.

Podstatné ale je, že "combat" fungoval. Viac som si však užíval iné pasáže a hlavne niekoľko cool co-op momentov, a teda herných úsekov/maličkosti špeciálne nadizajnovaných tak, aby cez ne prešli len dvaja spolupracujúci hráči.

Určite ste si už všimli, že sa vyhýbam detailnejšiemu opisu príbehu a herných aktivít/náplne, no vzhľadom na krátku hernú dobu vás nechcem ochudobniť o nič podarené, čo by ste radi zažili sami. 

Vynikajúce A Way Out ponúka zábavu pre dvoch. Zažite spolu útek z väzenia, nemocničnú naháňačku či útok na mexickú vilu (Recenzia)
Zdroj: hazelight studios


Rozhodne totiž môžete rátať s pár prekvapeniami a skvelými pasážami, aké neboli v traileroch. Je však škoda, že Fares a Hazelight nemali väčšie zdroje.

Pretavilo by sa to v realizáciu ešte ambicióznejšieho titulu. Rovnako ako z hľadiska hracej doby, tak hernej veľkosti ako takej. Na tomto titule je totiž až nepekne cítiť, že za ním stojí nezávislé štúdio bez potrebných prachov a stovky vývojárov. 

Pevne však verím, že co-op formát Fares neopustil a v budúcnosti bude ešte ambicióznejší, pretože spoločne so svojimi kolegami má množstvo originálnych nápadov. 

A Way Out je malá veľká hra, pri ktorej budete objavovať a skúmať prostredie ako už dávno nie. Odmenou vám bude nejaký ten easter egg, zaujímavé trofeje, pár vtipných situácií, no hlavne tie mini hry. Sú fakt božské a s priateľkou sme sa pri nich slušne zabavili/nasmiali. Aj napriek svojej jednoduchosti teda účel splnili na 100%. 

Mám dojem, že viac vedieť nepotrebujete. Čo sa záporov týka, zhrnul by som to do krátkej hracej doby, príliš rýchleho úteku z väzenia a celkovo "orezaného obsahu". Na A Way Out je totiž cítiť, že ambície boli väčšie, no zdroje nedovolili urobiť hru väčšou.

Vynikajúce A Way Out ponúka zábavu pre dvoch. Zažite spolu útek z väzenia, nemocničnú naháňačku či útok na mexickú vilu (Recenzia)
Zdroj: hazelight studios

Na jednej strane je to škoda, na druhej strane bolo aj menej priestoru na zlyhanie, a tak veľa negatív nájsť skutočne nevieme.

Je úplne jedno, či co-op obľubujete alebo ste u neho nováčikom. Postavy, príbeh, gameplay, co-op momenty a vynikajúci záver spoločne so zábavnými minihrami spravia túto hru vynikajúcim zážitkom pre vás a vášho kamaráta/priateľku/hocikoho.

Technická stránka je vzhľadom na počet vývojárov obstojná, herné mechanizmy fungujú na jednotku a vzhľadom na cenu a local/multiplayer splitscreen coop ide o záležitosť, ktorú by ste nemali minúť. A aj keď nemyslíte na podporu takýchto odvážnych a talentovaných vývojárov, urobte to aspoň pre seba.

Kúpou tejto hry totiž nič nestratíte, práve naopak. Len po jej skončení nedúfajte, že nájdete podobný co-op zážitok. Nič podobné tu totiž nie je, a aj preto si táto hra odo mňa odnáša vysokú známku. Náramne sme sa bavili a pevne veríme, že nabudúce to bude ešte lepšie, dlhšie a prepracovanejšie. 8,5/10.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia