Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2018, 15:43
Čas čítania 0:00
Ester Viktória Ziff

S krásou ani bizarnosťou sa nebojí experimentovať. Úspešná slovenská fotografka Mafin najradšej spomína na bezstarostné začiatky (Rozhovor)

MÓDA
Uložiť Uložené

Mladá Slovenka začala ako modelka, no postupne sa dopracovala k foteniu, ktorým sa živí.

Slovenská fotografka Mafin Laurincová je jednou z najúspešnejších fashion fotografiek v našej krajine. Má jedinečný štýl a svojimi editoriálmi dokáže ohúriť. Mladá Bratislavčanka začala ako modelka, no postupne sa dopracovala k foteniu, ktorým sa živí. Talentovaná Mafin nám rozpovedala niečo o svojich modelingových začiatkoch, foteniach, krásnych múzach a načrtla aj plány do budúcnosti.

Ak ťa táto kráska zaujala, nezabudni sledovať jej Instagram, kde pridáva svoju tvorbu, no často ukazuje followerom aj zákulisia fotení.

Ahoj, mohla by si sa predstaviť našim čitateľom prosím?

Ahojte, volám sa Mafin, mám 23 rokov a venujem sa módnej fotografii. Pochádzam z Bratislavy, kde momentálne žijem.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @mafinlaurincova,

V módnom priemysle si začínala ako modelka, prečo si skončila?
Už 5 rokov ma zastupuje pražská agentúra, čiže som túto kapitolu celkom neuzavrela. Rada by som ešte cestovala po Ázii, no mám doma teraz veľa povinností. Nedokážem byť v top forme, keďže od rána do večera fotím a po nociach retušujem fotky.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @mafinlaurincova,

Je pre teba tvoja práca jednoduchšia, keď si okúsila aj svet pred objektívom?

Určite. Jedna z najdôležitejších vecí na fotení je atmosféra. Preto sa s modelkou aspoň chvíľu rozprávame, aj keď je málo času. To, ako sa cíti na fotení je vždy na fotkách vidno. Zažila som veľa nepríjemných fotení ako modelka, a preto sa tomu snažím vyvarovať.

Máš nejaké múzy medzi modelkami?

Pravdou je, že počas fotenia je pre mňa každá modelka múzou a neprekáža mi fotiť viackrát tú istú tvár. Najčastejšie však spolupracujem s Dominikou Sedlákovou, Alex Kvačkaj a Romanou Habovou. To sú moje srdcovky.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @mafinlaurincova,

Chceš ostať na Slovensku, alebo by si rada prerazila aj vo svete?
Počas dvoch rokov, čo aktívne fotím, som sa naučila veľmi neplánovať, no snažím sa vybudovať si tu portfólio a chcela by som časom odísť. Preto sa zameriavam viac na analógové fotografie, ktoré sú aj u nás čoraz populárnejšie.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @mafinlaurincova,

Ako by vyzeralo tvoje dream fotenie? 

Fotenie by bolo pre magazín GQ a fotil by sa Keanu Reeves. Výsledné fotografie by boli jednoduché, čiernobiele.

Kto je tvoj obľúbený fotograf?

Sasha Samsonova a Jeff Bark. Myslím si, že ich tvorba nemá absolútne nič spoločné, ale neviem si medzi nimi vybrať. Obaja istým spôsobom ovplyvnili moju tvorbu.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @mafinlaurincova,

Máš nejaké životné krédo?
You gotta risk it to get the biscuit. Aj keď mi v živote nevychádza veľa vecí, tak sa snažím chopiť každej šance.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @mafinlaurincova,

Ktoré bolo tvoje najobľúbenejšie fotenie?
Najradšej spomínam na moje prvé fotenia – vtedy som fotila len pre seba, nemala som žiadne očakávania a skúšala som najmä nastavenia na foťáku. Výsledné fotky som ukázala iba svojej najlepšej kamarátke. V súčasnosti na snímkach sledujem príliš veľa technických záležitostí a po pár dňoch sa mi prestávajú páčiť. Občas mi chýba tá počiatočná ľahkosť a nadšenie.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @mafinlaurincova,

Máš nejaký príbeh z fotenia, o ktorý by si sa chcela podeliť?
Vďaka tomu, že mám dobrý tím ľudí, na foteniach sa veľa nasmejeme. Najradšej spomínam na to, ako som Zuzke (stylistke) povedala, aby priniesla oblečenie s jemnými farbami a ona vzala červené, čierne, a neónovo oranžové oblečenie.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @mafinlaurincova,

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Vstávam okolo 7, vybavujem maily a správy, najem sa a idem fotiť. Každý večer drepujem a cvičím cviky na chrbát, ktorý ma často bolí.

V poslednej dobe sa veľa rozpráva o fast-fashion, aký je tvoj názor na túto tému?
Väčšina môjho oblečenia je zo second-handu, čo má viacero výhod. Nenosíš rovnaké oblečenie ako všetci ostatní, podporuješ recykláciu a ušetríš peniaze. Chodievala som tam dávno predtým, než sa používal termín fast fashion a som veľmi rada, že sa touto témou zaoberá čoraz viac ľudí. Samozrejme na mojich foteniach používame oblečenie od lokálnych návrhárov.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @mafinlaurincova,

Ďakujem ti za príjemný rozhovor a už len posledná otázka. Chcela by si niečo odkázať našim čitateľom?
Iba by som vás chcela povzbudiť v hocičom, čo vás baví a majte sa radi.

Domov
Zdieľať
Diskusia