Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2018, 17:19
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Steven Spielberg sa obul do Netflixu. Ich filmy by nemali dostávať Oscarov, vyhlásil

FILMY A SERIÁLY NETFLIX STEVEN SPIELBERG
Uložiť Uložené

Nie každý je fanúšik streamovacích spoločností.

Streamovacia služba Netflix si v posledných rokoch získala ohromnú popularitu. Okrem skvelých seriálov, ako Stranger Things či House of Cards, nám Netflix prináša aj filmy, hoci na tomto poli má výsledky značne nevyrovnané.

Napriek tomu sa streamovaciemu gigantovi podarilo bodovať so snímkou Mudbound, ktorá to dotiahla až do oscarovej súťaže (odniesla si 4 nominácie). Nie všetci sú však fanúšikmi netflixovskej politiky.

Steven Spielberg sa obul do Netflixu. Ich filmy by nemali dostávať Oscarov, vyhlásil
Zdroj: Warner Bros.

Svoje výhrady v minulosti vzniesol Christopher Nolan a teraz sa k nemu pridal aj legendárny Steven Spielberg. Ten poznamenal, že podľa jeho názoru by filmy streamovacích spoločností, ktoré de facto spadajú pod televíznu tvorbu, nemali byť oceňované Oscarmi.

„Nemyslím si, že filmy, ktoré sa hrajú v zopár kinách, počas necelého týždňa, by sa mali kvalifikovať na oscarové nominácie,“ povedal režisér.

Dodal tiež, že vzostup podobných internetových/televíznych filmov a seriálov môže byť pre kinematografiu skôr negatívny. Pripustil však, že to nie je prvýkrát v histórii, čo sa niečo podobné deje.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Oscarový Oppenheimer, Sydney Sweeney v poriadne netradičnej úlohe a sexy zvádzanie Jennifer Lawrence Čo pozerať cez víkend? Oscarový Oppenheimer, Sydney Sweeney v poriadne netradičnej úlohe a sexy zvádzanie Jennifer Lawrence 23. marca 2024, 9:00

„TV projekty sú rivalom kinematografie v rovnakom zmysle, ako bola televízia v začiatku 50 rokov. Televízia vtedy stiahla divákov z kín, pretože bolo zábavnejšie sledovať komédiu doma a nebolo potrebné ísť do kina.“ 

Steven Spielberg sa obul do Netflixu. Ich filmy by nemali dostávať Oscarov, vyhlásil
Zdroj: 20th Century Fox

„V súčasnosti je však rozdiel v tom, že mnoho štúdií radšej vyrába značkové a isté box office hity a nedávajú príležitosť menším filmom. A tie menšie filmy, ktoré sa kedysi vyrábali vo veľkom množstve, teraz idú na Amazone, Hulu a Netflixe.“

Spielberg však jedným dychom dodal, že súčasná televízna tvorba je vo svojej najlepšej kondícii za celú svoju existenciu. „Máme tu lepšie scenáre, lepšiu réžiu, lepšie herecké výkony, lepšie príbehy,“ dodal.

Stojí si ale za tým, že jeho filmy, typu The Post boli od začiatku určené pre veľké plátna a nie streamovacie platformy. Podľa vlastných slov by si filmy od Netflixu v prípade kvality zaslúžili skôr ocenenie Emmy, ale nie Oscara.

Steven Spielberg sa obul do Netflixu. Ich filmy by nemali dostávať Oscarov, vyhlásil
Zdroj: 20th Century Fox

Oponenti Spielbergovi odkázali, že prvoradá by snáď mala byť kvalita diela a nie spôsob jeho distribúcie, na druhej strane sa jeho pripomienky asi dajú chápať. Kino zážitok je predsa len stále kino zážitok a ten niečo len tak ľahko nenahradí.

Pre mnohých tvorcov predstavuje Netflix, Hulu či Amazon pohodlnejšie riešenie, ako dostať svoje dielo k čo najväčšiemu zástupu divákov. Ak by sme tieto služby nemali, tak by sme mohli byť ukrátení o veľa dobrý filmov. Okrem Mudboundu sem patrí aj napríklad Manchester by the Sea (vznikol v spoluprácii s Amazonom).

Steven Spielberg sa obul do Netflixu. Ich filmy by nemali dostávať Oscarov, vyhlásil
Zdroj: Warner Bros.

Steven Spielberg však s Netflixom v dohľadnej budúcnosti určite spolupracovať nebude. Jeho kolega Martin Scorsese však túto platformu využil, aby priviedol k životu svoj dlho odkladaný projekt The Irishman. Predsa len teda môžeme povedať, že klady streamovacích spoločností ešte stále prevyšujú ich zápory.

Domov
Zdieľať
Diskusia