Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2018, 10:27
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Mimozemský červený svet či Kréta? Grécky ostrov zasiahol piesok z africkej Sahary a miestni obyvatelia museli žiť pod oranžovou pokrývkou

ZAUJÍMAVOSTI GRÉCKO
Uložiť Uložené

V Grécku si už miestni obyvatelia na piesočný prach zo Sahary zvykli.

Turisti navštevujúci grécky ostrov Kréta zostali v posledných dňoch mierne zarazení. Ako to už na Kréte býva zvykom, aj tento rok prišiel miestnych obyvateľov navštíviť darček z africkej Sahary. Množstvo piesku na Sahare a priaznivé poveternostné podmienky spôsobujú, že každý rok v období od jari do jesene sa Kréta párkrát zahalí do oranžovej pokrývky piesku, ktorý cestuje vo výške niekoľkých kilometrov.

Obyvatelia ostrova si na piesok už po rokoch zvykli, ale turisti majú stále ťažkosti so situáciou, v ktorej si večer ľahnú spať v nádhernom počasí a ráno sa zobudia do scenérie ako vystrihnutej z mimozemského sveta či vedecko-fantastického filmu. Prach zo Sahary sa pritom objavuje aj oveľa severnejšie ako len na gréckej Kréte a zaznamenali sme ho už aj u nás, avšak vplyv a dopad na krajinu sa samozrejme nedá porovnávať.


Prach so sebou prináša najmä problémy. Okrem zníženej viditeľnosti a potrebe všetko neskôr očistiť od otravného usadeného piesku vie veľmi ľahko spôsobiť aj zdravotné problémy. Piesočný prach obsahuje viacero zdraviu nebezpečných látok a aj keď sa vyskytujú v malej koncentrácii, ľudia s oslabenou imunitou, deti či seniori si pri vdychovaní prachových častíc nijak zdravotne nepomáhajú.

Odporúčané
Koľko stojí život v Thajsku alebo Karibiku? V niektorých exotických destináciách si vystačíš aj so slovenským platom Koľko stojí život v Thajsku alebo Karibiku? V niektorých exotických destináciách si vystačíš aj so slovenským platom 11. januára 2023, 14:30

Po pár dňoch sa všetko vráti do normálu a piesok pomaly zmizne, ale keby ťa tam vysadili niekde mimo mesta a povedali ti, že si pristál na planéte Mars, prvých pár sekúnd by si tomu mohol aj veriť.

 

Příspěvek sdílený star.gr (@stargrnews),

 

Příspěvek sdílený nik_kouzou (@nik_kouzou),

 

Příspěvek sdílený nik_kouzou (@nik_kouzou),

 

Příspěvek sdílený Alina (@alinamala21),

Domov
Zdieľať
Diskusia