Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2018, 20:01
Čas čítania 0:00
Peter Pavlík

Pamätáte si na vtipný a dojímavý animák Železný obor, s ktorým nás sprevádza množstvo nostalgie?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Debut režiséra Pixarovskýh hitoviek mal ťažkú cestu za uznaním.

Na najnovší počin Stevena Spielberga Ready Player One sa aj napriek zmiešaným prvým reakciám stále veľmi tešíme. Adaptácia populárnej knihy vsádza vo veľkej miere na nostalgiu a podobne na tom bude aj film. Ten prinesie mnoho zmien a jednou z nich bude väčšie zakomponovanie Železného obra z rovnomenného animáku.

Práve preto si nemôžeme nechať ujsť šancu na tento mimoriadne vydarený film zaspomínať. Vznikol podľa knižnej predlohy Tedda Hughesa. Po ňom dostali takisto priezvisko hlavný hrdina so svojou matkou. Autor sa však premiéry bohužiaľ nedožil a film mu je venovaný.

Zaujímavosťou určite je, že názov predlohy je Iron Man. A vzhľadom na to, aby si ho ľudia nemýlili so slávnym hrdinom z komiksov, bol zmenený. To bolo takmer dekádu predtým, než začal Marvel svoju triumfálnu púť kinami.

Pamätáte si na vtipný a dojímavý animák Železný obor, s ktorým nás sprevádza množstvo nostalgie?
Zdroj: Warner Bros.

Dej sa odohráva v 50. rokoch minulého storočia. Studená vojna je na vzostupe, rovnako ako paranoja z jadrovej hrozby. V tomto prostredí vyrastá na americkom vidieku deväťročný Hogarth. Chlapec s veľkou fantáziou a bez kamarátov.

Do jeho života sa však vrúti obrovský robot. Ich stretnutie je však iba začiatkom úžasného dobrodružstva a súčasne veľkého kamarátstva.

Železný obor bol vo svojej dobe mimoriadne ambiciózny projekt. Témou, obsadením aj technickým spracovaním. Na dabing boli najaté hviezdy Jennifer Aniston a Vin Diesel. Neskorší hlas Groota však nemal ani tu príliš veľa replík. Dohromady jeho výkon spočíval v päťdesiatich troch slovách. Ale ako sa hovorí. Niet malých úloh.

Rozpočet sa vyšplhal na 70 miliónov dolárov a išlo tak o ďalší pokus Warner Bros. konkurovať animovanému monopolu Disneyho. Po slabučkom a neúspešnom Čarovnom meči totiž na tom ich animovaná divízia nebola najlepšie. A nepolepšila si ani po premiére tejto snímky.

Pamätáte si na vtipný a dojímavý animák Železný obor, s ktorým nás sprevádza množstvo nostalgie?
Zdroj: Warner Bros.

Štúdio katastrofálne nezvládlo propagáciu a aj napriek skvelým recenziám bol na svete prepadák ako hrom. Otvárací víkend za necelých 6 miliónov musela byť poriadne ľadová sprcha. A Celkové 23 miliónové domáce tržby ani zďaleka nepokryli vysoké náklady.

Následkom týchto výsledkov sa nedostal do kinodistribúcie ani v mnohých iných krajinách. Vrátane našej. Veľa divákov sa tak k tomuto dobrodružstvu dostalo až na videokazetách a následne DVD. Paradoxne vďaka Disneymu.

Režisérom Iron Gianta je totiž Brad Bird. Bývalý konzultant Simpsonovcov a budúca hviezda Pixaru. Po jeho fantastickom dvojvýkone s Rodinkou úžasnýchRatatouille sa toto meno začalo objavovať na množstve fanúšikovských zoznamov.

Tí tak postupne objavovali jeho skvelý debut a chýry o jeho kvalitách sa konečne dostatočne rozšírili. 

Pamätáte si na vtipný a dojímavý animák Železný obor, s ktorým nás sprevádza množstvo nostalgie?
Zdroj: Warner Bros.

V čom však tkvie jeho výnimočnosť? V prvom rade nejde o muzikál. Aj keď pôvodná idea bola presne taká. Netreba zabúdať, že sa datuje koniec 90. rokov minulého storočia a najväčšie animované hity boli v tej dobe plné chytľavých pesničiek. Bird sa však rozhodol byť trochu dospelejší.

Ako sám vraví, tak najviac ho zaujala myšlienka zbrane s emóciami. To nie je klasickou témou animovaných filmov. Absenciu spevu a tancov nahradil rozprávkovou retro atmosférou. Očarujúca štylizácia na vás dýchne závan nostalgie a vôbec nevadí, že ste nevyrastali na americkom vidieku pred sedemdesiatimi rokmi.

Zasadenie do tejto doby takisto umožnilo vzdať poctu slávnej ére sci-fi filmov tejto doby. Dočkáme sa tu tak pomrknutia na pôvodnú Vojnu svetov, Zakázanej planéty, Invaders from Mars a najmä komiksového Supermana. 

Technicky išlo o prvý film s digitálne animovanou hlavnou postavou. Rozdiel medzi tradičnou a digitálnou animáciou bol však až príliš veľký. Nakoniec sa teda upravovali kontúry, aby jednotlivé zložky pôsobili jednoliato. 

Pamätáte si na vtipný a dojímavý animák Železný obor, s ktorým nás sprevádza množstvo nostalgie?
Zdroj: Warner Bros.

Najväčšou prednosťou tohoto pokladu sú však jeho postavy a najmä príbeh. Obe tieto veci pôsobia omnoho životnejšie, než v konkurenčných filmoch. Dokonca by nebolo ani treba veľa scenáristických zmien a celé to mohlo fungovať ako hraná záležitosť. 

Postavy si okamžite získajú vaše sympatie a ich príbeh je dostatočne napínavý aj zábavný, aby dokázal poskytnúť skvelý zážitok počas necelej pol druha hodiny. A na konci divákov dokonale rozplakať. Teda ak sa k nemu dostanú. Minimálne u nás.

V Amerike sa mu časom síce dostalo zaslúženého uznania, no v našich končinách stále platí, že tento projekt je skôr fajnšmekerskou kultovkou. Vo sviatočných divákoch stále nerozonuje a mnoho z nich o jeho existenci nemá potuchy.

Warner totiž nikdy nebude mať tak silný marketing ako Disney. Hrnčeky, plyšáky alebo tričká sa tak do zorného uhla nedostávajú tak intenzívne ako pri myšiakových klasikách.

Pamätáte si na vtipný a dojímavý animák Železný obor, s ktorým nás sprevádza množstvo nostalgie?
Zdroj: Warner Bros.

Vzhľadom na to, že po premiére to vyzeralo na smutný odchod do zabudnutia, tak sa Železný obor dočkal aspoň čiastočného happy endu. Warner aj napriek počiatočnému neúspechu na svoje dieťa nezanevrel a keď je potrebné, ponúkne mu potrebnú starostlivosť. Napríklad pri odklepnutí predĺženej verzie pri vydaní na Blu–rayoch. O štyri minúty dlhší zostrih tak ponúka pár scén navyše.

Kvalita sa tentokrát presadila a tento fantastický animák objavujú ďalší a ďalší diváci. V krajne svojho vzniku sa už radí medzi klasiky a bolo by výborné, keby sa dočkal rovnakého docenenia aj u nás. Ten film si to zaslúži. 

Aký máte vzťah k tomuto animáku?

Dajte nám vedieť v diskusii.

Domov
Zdieľať
Diskusia