Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2018, 16:57
Čas čítania 0:00
Radka T.

V slovenských sekáčoch nájdeš hotové poklady. Outfity za pár eur ušetria tvoju peňaženku i životné prostredie

MÓDA BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Porovnali sme tri second handy, aké sa nachádzajú aj v našom hlavnom meste. Majú, čo ponúknuť.

Obliecť sa štýlovo neznamená kupovať len samé aktuálne trendové kúsky v reťazcoch. Na zaujímavé i nadčasové oblečenie či doplnky sa dá natrafiť aj v second handoch, akurát s tým rozdielom, že sú značne lacnejšie.

Predstava nemoderných, výrazne obnosených či zničených kúskov oblečenia v súvislosti so sekáčmi je už dnes trochu scestná. Je síce pravda, že sa v nich dá natrafiť na vyššie menované šatstvo, no ak máš otvorené oči a chce sa ti hľadať, nájsť môžeš kvalitné i značkové oblečenie. Vo väčšine prípadov za naozaj priaznivé ceny, v prípade výrazných zliav skoro zadarmo. 

Aj na Slovensku sa môžeme tešiť zo slušného počtu second handov, pričom už dávno neplatí, že do nich chodia kupovať len chudobnejší ľudia. Nájsť v nich skvelý úlovok môže úplne každý a dokonca je možné, že ti vydrží oveľa dlhšie ako vec, ktorú si kúpiš v niektorom obchode v nákupnom centre.

V našom porovnaní sme sa zamerali na Bratislavu a predajne Textile house, Genesis a Nosene. V každom z nich sme sa rozhodli vybrať tri outfity a porovnať ceny. Vo všetkých troch prípadoch sa podarilo nájsť moderné i klasickejšie oblečenie v priebehu pár minút, takže na to, aby si nakúpil lacno, štýlovo a rýchlo, sa nepotrebuješ v oblečení ani donekonečna hrabať.  

Textile house

Množstvo obchodov robí zo siete predajní Textile house na Slovensku giganta s oblečením z druhej ruky. Len v Bratislave funguje niekoľko predajní a v každej z nich nájdeš niečo iné. Vzhľadom na veľkosť Bratislavy v porovnaní s ostatnými mestami na Slovensku je pravdepodobnejšie, že tie najlepšie kúsky zmiznú s nasadením novej kolekcie.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Ak zavítaš do niektorej predajne práve vtedy, natrafiť môžeš na naozaj pekné veci za pár eur. Textile house však pravidelne máva takzvané šťastné hodinky či výrazné zľavy, ktoré trvajú celý deň, takže pri nákupe môžeš parádne ušetriť. Aj keď je pravda, že ak majú práve všetko za 50 centov, hľadanie vysnívaného oblečenia môže byť náročnejšie, no nie nemožné. 

V slovenských sekáčoch nájdeš hotové poklady. Outfity za pár eur ušetria tvoju peňaženku i životné prostredie
Zdroj: Facebook/Textile house - second hand

Práve výrazné zľavy sú v rámci Textile house veľkým lákadlom, pretože, ak máš práve v peňaženke napríklad len dve eurá, odísť môžeš s viac ako jedným zaujímavým kúskom. Oblečenie je prehľadne zoradené a v čase nášho nákupu sme natrafili na 20-percentné zľavy.

Outfit sme vyskladali z úzkych čiernych nohavíc, farebného tenkého svetríka, klasického čierneho trenčkotu a veľkého klobúka. Najdrahší bol kabát - stál 11,80, no po odrátaní 20 percent by stál len 9,44 eur. Ostatné veci stáli okolo 4 eur a nohavice 6 eur. Bez zľavy by celý outfit vyšiel na 27 eur, so zľavou na necelých 22 eur. 

V slovenských sekáčoch nájdeš hotové poklady. Outfity za pár eur ušetria tvoju peňaženku i životné prostredie
Zdroj: Facebook/Textile house - second hand

Genesis

Ďalším second handom, ktorý funguje aj v Bratislave, je Genesis. Jeho heslom je Ľudia ľuďom. Genesis patrí medzi najväčších sprostredkovateľov oblečenia z druhej ruky v Európe. V Bratislave sa jeho obchody nachádzajú priamo v centre a lákajú na nízke ceny. V čase nášho nákupu bolo všetko za 3,99 eur.

Prekvapila nás úhľadná predajňa, vôbec v nej nebolo cítiť, že by išlo o second hand, čo niektorých ľudí od nákupu v podobných obchodoch odrádza. Oblečenie bolo čisté a väčšina kúskov pôsobila aj veľmi vkusne. 

V slovenských sekáčoch nájdeš hotové poklady. Outfity za pár eur ušetria tvoju peňaženku i životné prostredie
Zdroj: rt

Oblečenie bolo podobne ako v Textile House úhľadne zoradené, podľa toho, či išlo o nohavice, svetre, kabáty a podobne. Kompletný outfit sa podarilo vybrať celkom rýchlo, zložený bol z úzkych džínsov, bieleho trička a športovejšieho jarného kabáta. Tri kúsky by v tomto obchode vyšli dokopy na necelých 12 eur. 

 

V slovenských sekáčoch nájdeš hotové poklady. Outfity za pár eur ušetria tvoju peňaženku i životné prostredie
Zdroj: rt

Nosene

Zaujímavý koncept second handu vyrástol v Bratislave nie tak dávno, konkrétne v roku 2016. Odvtedy sa však podarilo otvoriť jeho pobočku aj v Banskej Bystrici. Nosene sa charakterizuje ako obchod s dobrým pocitom a voňavým oblečením.

Odporúčané
REDROOM LABEL spustil prvé techno turné na Slovensku a v Česku. Nadupaný RAVE očakávaj v týchto mestách REDROOM LABEL spustil prvé techno turné na Slovensku a v Česku. Nadupaný RAVE očakávaj v týchto mestách 12. apríla 2024, 14:00

V predajni sa nachádzajú lepšie kúsky noseného oblečenia, všetky sú úhľadne zavesené na vešiakoch a na prvý pohľad ani nepôsobia, ako keby boli z druhej ruky. Prezrádza to azda len to, že každý kus je jedinečný a za fajn cenu. Z nej však putuje čiastka na pomoc týraným ženám, preto prívlastok obchod s dobrým pocitom.

V slovenských sekáčoch nájdeš hotové poklady. Outfity za pár eur ušetria tvoju peňaženku i životné prostredie
Zdroj: Facebook/Nosene

Nosene si pomerne rýchlo vybudoval status štýlového obchodu, kde chodia nakupovať aj známe osobnosti. Okrem predávania obnosených vec sa venuje aj upcyklovaniu, takže podporuje koncept zero waste, snahu žiť bez odpadu.

Kolekcia Renewals funguje na princípe prerobenia starých a poškodených kúskov na nové a exkluzívne. Pre naše porovnanie sme sa však rozhodli vybrať klasické oblečenie, nie to z vyššie spomínanej kolekcie Renewals. V tomto prípade sme sa rozhodli staviť na šaty a koženú bundu. Prvý kúsok stál 10 eur a bunda 30, no treba povedať, že pôsobila skoro ako nová a kvalitne. Dokopy by tak outfit vyšiel na 40 eur, no oproti klasickým obchodom je jeho výhodou to, že kúpou obnosených vecí im dáš nový život, a tak nemusia skončiť v odpade. Okrem toho by aj v prípade týchto kúskov putovala istá čiastka na pomoc, takže kúpou vecí v Nosene si môžeš vylepšiť karmu a pomôcť tým, čo to potrebujú.

V slovenských sekáčoch nájdeš hotové poklady. Outfity za pár eur ušetria tvoju peňaženku i životné prostredie
Zdroj: Facebook/Nosene

Second handy na Slovensku jasne ukázali, že sa v nich dá nakúpiť štýlovo a za lacný peniaz. Okrem milej obsluhy treba oceniť aj to, že v takýchto obchodoch panuje o čosi väčší pokoj ako v predajniach v nákupných centrách. Ľudia sa nenáhlia a nevyberajú jednotivé kúsky bez rozumu. No práve hľadaním sa dá natrafiť na hotový poklad, veď dostať značkovú a ešte k tomu funkčnú vec napríklad za 4 eurá sa dá považovať za skvelý úlovok. Preto - ak sa už rozhodneš nakupovať v sekáčoch, skús sa zamerať na kvalitnejšie kúsky, pretože ti v šatníku môžu vydržať naozaj dlho, a to aj napriek tomu, že už boli nosené. V každom zo spomínaných obchodov sa dá vybrať a okrem toho, že ušetríš, nosením oblečenia z druhej ruky urobíš aj niečo pre životné prostredie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia