Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2018, 15:21
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Oceány sú zahltené odpadom. V smutnom videu z Bali sa potápač priam prediera plastom

ZAUJÍMAVOSTI MORE ODPAD PRÍRODA
Uložiť Uložené

More je odpadom prehltené.

Všetci tušíme, že situácia ohľadne množstva odpadu v moriach na tom nie je najlepšie, no až fotky a videá z miesta činu nás dokážu dostatočne šokovať. Brit Rich Horner na internet zavesil video z jeho potápania sa v mori pri Bali, konkrétne v lokalite nazvanej Manta Point. Ak by si však čakal krištálovo čistú vodu, si na omyle, pretože Rich sa doslova brodil plastom.

Ako smutné video naznačuje, plastové tašky, vrecká, fľaše, poháre, obaly, držiaky, slamky, vedierka a igelitky takmer úplne pokrývajú hladinu mora. Predmety s vyššou hustotou sa zasa voľne vznášajú po mori unášané prúdmi. Hromady odpadu majú samozrejme na svedomí ľudia a netrpíme nimi len my sami, no napríklad i miestne morské živočíchy.

Indonézia, ktorej je ostrov Bali súčasťou, je druhým najväčším producentom plastového odpadu na svete. Môže za to chabé plánovanie miestnej vlády. Len asi polovica odpadu končí na pozemných smetiskách. Zvyšok môžeme nájsť v riekach, na plážach, v džungľách a bohužiaľ aj v mori.

Domov
Zdieľať
Diskusia