Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2018, 16:30
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Sup čakajúci na smrť hladujúceho afrického dievčatka. Fotograf kvôli staršiemu záberu dokonca spáchal samovraždu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pre dôsledky krízy v Afrike nemal nervy ani fotograf.

V Afrike sa za posledné roky situácia dramaticky zlepšila. Čoraz menej ľudí umiera z dôvodu hladu, smädu či pohlavných chorôb. No ešte pred dvadsiatimi rokmi bol stav čierneho kontinentu výrazne odlišný. To nám dnes pripomína fotografia nazvaná Struggling girl, ktorú dnes poznáme skôr pod menom The vulture and the little girl. V roku 1993 bola vytvorená africkým fotoreportérom Kevinom Carterom počas jeho misie v Sudáne.

Kúzlo fotky sa skrýva v jednoduchosti jej významu. Krvilačný sup striehne na mladé vyhladované dievčatko a čaká, kým zomrie. Dievča sa snažilo dostať k záchrannej stanici OSN, no zastavila sa na oddych, kde strávila až príliš dlhú dobu. Carter vyše 20 minút čakal, kým sa sup priblíži k dostatočnej blízkosti a vôbec pritom netušil, že práve zachytáva jednu z najsmutnejších fotiek, ktoré kedy vznikli.

Fotografia následne putovala do New York Times a ľudia sa okamžite snažili zistiť, či dievča prežilo. Odpoveď je áno, do centra sa dostalo, no čo sa s ňou stalo, už nie je jasné. Samotný Kevin Carter však niekoľko mesiacov na to spáchal samovraždu. Okamžite po uverejnení fotiek upadol do hlbokej depresie, ľudia sa ho začali pýtať, prečo dievčatku nepomohol a radšej ho dvadsať minút fotil. A pre odpoveď, že sa v tej dobe neodporúčalo dotýkať sa žien z dôvodu pohlavných chorôb, ľudia nemali pochopenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia