Oživili sme staré závody

O Baťových obuvníckych závodoch ste už určite počuli. Ale vedeli ste, že sa tu vyrábali aj Conversky, Adidasy alebo tenisky značky Puma?

Najskôr vám však povieme niečo o našej histórii.

Mesto Partizánske

Malé mesto nachádzajúce sa kúsok od Prievidze. Vedeli ste, že sa kedysi volalo Baťovany? Osud celého mesta mohol vypadať úplne odlišne, nakoľko vtedajšie Baťovany mali slúžiť ako strojárenské centrum na výrobu obuvníckych mašín. Baťa mieni, avšak politická situácia a hrozba druhej svetovej vojny mení, a tak sa v Baťovanoch začali miesto mašín vyrábať topánky... A presne takto začala obuvnícka tradícia na Slovensku.

Zdroj: Technické služby mesta Partizánske

ZDA

História našich závodov sa začala písať v roku 1948, kedy sa po znárodnení výrobných podnikov a reformách nového režimu z Baťových obuvníckych závodov stali Závody 29. Augusta (ZDA) a z Baťovian Partizánske. Centralizovaný spôsob riadenia minimálne ovplyvnil chod závodu a topánočky vybiehali z továrne akoby sa nič nedialo.

Výroba

Od tohto obdobia objem výroby rástol a na svojom vrchole predaj dosahoval okolo 130 miliónov párov topánok ročne, distribuovaných do celého sveta v najrôznejších tvaroch a formách.

ZDA topánky neboli v období minulého režimu vyrábané len na export, ale predávali sa aj v domácej sieti Obuv. Áno, presne tak sa volala vtedajšia vychýrená predajňa topánok. Originálne, nie? Bola však v tom období asi najznámejšia a topánky z našich továrni tak nosilo veľké množstvo obyvateľov Československa.

Zdroj: www.partizánske.sk

Made in Czechoslovakia

Kedysi bol nápis Made in Czechoslovakia na každej našej topánke. Topánky boli kvalitné a vyrábalo sa efektívne a masovo. A presne to prilákalo na Slovensko, aj napriek výrazne odlišnému režimu, výrobcov zo západu. Šijacie stroje ZDA Partizánske produkovali tenisky značiek Adidas, Puma či Converse. Povedzme si pravdu, tenisky zo Slovenska videli v 80. rokoch viac zo sveta ako skupina Elán.

Súčasnosť

Najväčšiu ranu utrpel obuvnícky priemysel po roku 1989, kedy, ako mnohé iné výrobné odvetvia, neuniesol zmenu spôsobu riadenia a na otvorenom trhu nedokázal konkurovať výrobcom z podstatne lacnejšej Ázie. Výroba topánok sa v ZDA dočasne zastavila a v deväťdesiatych rokoch značka z domáceho trhu zmizla.

Zdroj: www.antiquariat.sk

21.storočie

Po vyše dvoch desaťročiach sa znovu do popredia dostávajú slovenské značky. Bežní spotrebitelia si začínajú ceniť produkty vyrobené na Slovensku, a tak nastal ideálny čas na znovuobnovenie brandu, ktorý má históriu a je zárukou pohodlia, štýlu a kvality. Náš generálny riaditeľ, Milan Foltán, sa v roku 2015 rozhodol nadviazať na niekdajšiu zašlú slávu značky ZDA, a pokračovať tak v šlapajách svojho starého otca, ktorý bol tiež obuvník. Je nielen biznismenom na pozadí fungovania spoločnosti, ale aj kreatívnou dušou podieľajúcou sa na návrhoch rôznych modelov topánok.

Oživenie výroby

Sledujeme aktuálne trendy a snažíme sa výrobu topánok trochu „oživiť“, a spojiť tak tradičné s moderným, v duchu nášho sloganu „Tradition meets the Future“. Na jeseň 2017 sme s našou premiérovou kolekciou získali prestížne ocenenie Zlatá Fatima v kategórii obuv. Jedná sa o tradičnú súťaž slovenských a českých výrobcov, kde porota zložená z odborníkovej módnej brandže odmení tých najlepších z najlepších v 14 kategóriách.

ZDA Partizánske možno už neprodukuje svoje výrobky v rovnakej kvantite ako v minulosti, dbáme však minimálne na rovnakú, ak nie ešte väčšiu kvalitu svojej obuvi. O tom svedčí aj spolupráca s distribútormi z rôznych kútov sveta, ako je napríklad Japonsko či Švédsko. Každé z topánok, ktoré opustia našu továreň prechádzajú rukami desiatok pracovníkov, ktorí im svojou prácou vdýchnu život a dajú dušu. Práve to je pridanou hodnotou našich topánok a ten, kto nosí ZDA vie, o čom hovoríme. :)

Špeciálne požiadavky

Stretli sme sa už z najrôznejšími požiadavkami od našich klientov, čo sa týka či už materiálov, prevedenia alebo stupňov extravagantnosti. Ušiť papierové topánky nás donúti zamyslieť sa či už nad ich životnosťou, alebo schopnosťou prežiť menšiu dažďovú prehánku. Radi však vyhovieme aj tým "najbláznivejším" žiadostiam, keďže sa pri každej naučíme niečo nové. Naša továreň je tak trošku Charlieho továreň na čokoládu. Všetko je možné a nič nie je nemožné.

Chceme sa dostať do povedomia

Momentálne sa snažíme opätovne dostať nielen na slovenskú scénu, ale aj do povedomia verných či nových zákazníkov. Vieme, že sa topánko-nosiči na Slovensku začali obzerať po kvalite a originálnosti, ktorú môžu nosiť na nohách. To všetko máme k dispozícii a pripravujeme toho omnoho viac. S našimivýrobkami sa chceme orientovať aj na módnu originálnosť. Snažíme sa osloviť aj rôzne veľké mená. Spolupracovali sme napríklad aj s módnym návrhárom Borisom Hanečkom alebo s tanečníčkou Vierkou Ayisi.

Popri rôznych druhoch spolupráce sme v novembri 2017 spustili vlastný e-shop, kde je možné topánočky ZDA zakúpiť. Postupne budeme pridávať nové a nové modely. Ak chceš vedieť viac, môžeš nás sledovať na Facebooku či Instagrame, kde pravidelne postujeme všetky novinky, akcie a pripravované produkty.

Toto bol náš prvý úvodný blog, v ktorom sme sa predstavili a pravidelne vám budeme prinášať rôzne zaujímavosti a trendy z obuvníckej brandže.

Sledovať nás môžete aj na našej stránke www.zdapartizánske.sk, na našom Instagrame, alebo na našej Facebookovej fanpagi.

Tím ZDA Partizánske

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
10
Poslať správu

Chceš vedieť, keď ZDA Partizánske pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.