Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Samsung.
21. februára 2018, 13:21
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Selfie fotografie sú obľúbeným trendom už niekoľko rokov. Prečo sa ľudia tak často fotia prednou kamerou?

ZAUJÍMAVOSTI SAMSUNG
Uložiť Uložené

Niektorí z nás im ešte stále nedokázali prísť na chuť, iní majú za sebou tisícky vycvakaných snímok. Do ktorej skupiny patríš?

Ešte pred pár rokmi sa popularite tešili fotografie o zrkadlo, dnes si už mnohí nevedia predstaviť život bez prednej kamery. Tento trend sa na Slovensko dostal s príchodom prvých kvalitnejších smartfónov a na chuť mu prišiel každý, kto rád zdieľa svoj život s ostatnými. Áno, selfies si už svoju vlnu kritiky vytrpeli, no v konečnom dôsledku sa negatívna odozva týkala vždy len konkrétnej skupiny ľudí. V prvom rade nežnejšieho pohlavia (a občas aj mužov), ktorí prehnaným spôsobom upozorňovali na svoj vlastný výzor. 

Účel selfie dokážeme veľmi rýchlo vycítiť a počet tých, ktorí si prostredníctvom nich vynucujú pozornosť, našťastie výrazným spôsobom ubúda. Dnes sú kvalitné predné kamery prostriedkom na interaktívnu komunikáciu s blízkymi, slúžia na zaznamenávanie dôležitých momentov či spomienok a v neposlednom rade, môžeme vďaka nim s okolím zdieľať samých seba v rôznych situáciách. 

Pred pár dňami sme vás prodstredníctvom instagramu vyzvali, aby ste nám odporúčali kráľov a kráľové selfie fotiek.  Tento článok tak budú doprevádzať víťazi.

 

Rozdávaj lásku okolo seba každý deň #butfirstloveyourself

Příspěvek sdílený Andrea Sýkorová (@adka_sykorova),

Zároveň by sa dalo diskutovať aj o tom, či selfie ešte stále zapadá do definície trendu, keďže sa už pred časom stali plnohodnotnou súčasťou života mnohých ľudí všetkých generácií. Prednou kamerou sa fotia staré zaľúbené páry pred Orlojom, kolegovia v práci, rodičia so svojimi deťmi a využívame ich aj v bežnej komunikácii ako odpoveď. A dôkazom dopadol aj nedávny výskum, ktorý prišiel na to, že robenie populárnych selfies a ich zdieľanie s priateľmi, robí ľudí šťastnejšími.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

Zúčastnení mali za úlohu fotiť sa každý deň počas niekoľkých týždňov. Výskumníci sledovali a zaznamenávali ich reakcie aj odpovede na konkrétne zatvorené otázky, pričom prvotný záver bol, že na lepšiu náladu ľudí vplýva aj zdieľanie obrázkov, ktoré vytvoril samotný autor. A niečo podobné platí aj v prípade, keď zdieľame obsah, o ktorom sme presvedčení, že zdvihne náladu ostatným.

Experiment bol realizovaný na vzorke študentov strednej školy a podľa prvej autorky štúdie Yu Chen ukázal, že cvičenie prostredníctvom vytvárania a zdieľania obrázkov pomocou smartfónov môže viesť k zvýšeniu množstva pozitívnych pocitov u ľudí, ktorí sú v tomto cvičení zapojení. Výsledkom sú tri skupiny ľudí, do ktorých by sme dokázali všetkých fotografov jasne zaradiť:

1. Robíš si selfie s pocitom sebavedomia a pohodlia

2. Prednou kamerou fotíš seba s vecami, ktoré ťa robia šťastnými

3. Fotíš to, čo podľa teba môže spraviť šťastnými tvojich blízkych, čo má za následok pocit užšieho sociálneho spojenia

A čo majú všetky tieto tri typy ľudí spoločné?

Na to má odpoveď spoluautorka štúdie, profesorka Gloria Mark:  Môžeme vidieť množstvo správ v médiách o negatívnom dopade používania moderných technológií a my v UCI sa na tieto záležitosti pozeráme veľmi opatrne. No za posledné desaťročie bola rozšírená snaha venovať sa niečomu, čo poznáme ako „pozitívna práca s počítačom“ a ja si myslím, že táto štúdia ukazuje, že niekedy môžu naše zariadenia poskytovať ich užívateľom aj výhody.“

 

There's always a wild side to an innocent face. #DirtyMind

Příspěvek sdílený Петра❣ (@petrakaroshova),

Bez ohľadu na to, v ktorej z týchto skupín si sa našiel, máme tu pre teba ešte jeden tip na smartfón, s ktorým ťa budú selfie fotografie baviť ešte o niečo viac. Nový model Galaxy A8 od značky Samsung totiž prichádza s duálnym fotoaparátom, ktorý za sebou skrýva rafinovanú príčinu. Medzi nimi je totiž možné svižne prepínať a každý z nich ponúka iný druh selfies.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Na výber je tak široká škála od detailných záberov s rozostreným pozadím až po všemožne dokonalé portréty. Šikovná funkcia Live Focus sa postará o to, aby bol efekt rozostrenia pred odfotením ideálny. Záber tak bude naozaj kvalitný a vy podľa zverejnenej štúdie o niečo šťastnejší. No a najlepšie na tom všetkom je, že pokiaľ si sa v našom článku našiel, zákúpiť si ho môžeš napríklad ihneď.

Už čoskoro na našom oficiálnom Instagrame @refreshersk zároveň prebehne súťaž o nový Samsung Galaxy A8, takže nás nezabudni sledovať!

Selfie fotografie sú obľúbeným trendom už niekoľko rokov. Prečo sa ľudia tak často fotia prednou kamerou?
Domov
Zdieľať
Diskusia