Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2018, 16:15
Čas čítania 0:00
Radka T.

Zažalovali Google a vysúdili miliardy. Agresívna taktika vyjde internetového giganta draho

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Niekoľkoročný boj skončil v ich prospech, teraz o ňom po prvý raz prehovorili.

Internetový gigant Google sa už neraz spomínal v súvislosti so žalobou. Ťažké srdce naň mali aj Adam a Shivaun Raffovci, britský pár, ktorý stál Google viac ako dve miliardy eur. Až teraz sa rozhodli vyjsť so svojím príbehom na svetlo sveta. 

Pár si založil webovú stránku zameranú na porovnávanie cien napríklad elektronických zariadení, hotelov a podobne. Kvôli nej Adam a Shivaun opustili doterajšiu prácu. Nepáčilo sa im však, že Google podľa nich penalizoval ich stránku Foundem tak, že ju posúval do nižšej kategórie. Výsledkom toho boli zhoršené výsledky vyhľadávania. Problém spozorovali už niekoľko dní po sprevádzkovaní webu ešte v roku 2006. 

Aj napriek tomu, že dvojica kontaktovala Google, nič sa nedialo. O dva roky neskôr sa Foundem dostal medzi najlepšie porovnávacie stránky vo Veľkej Británii. Adam a Shivaun tak konečne mohli mať v ruke silné argumenty, no spolupráca s Google bola stále v nedohľadne. „Bolo jasné, že musíme ísť do vojny,“ opísal Adam. Aj jeho žena bola z prístupu Google frustrovaná, hovorila dokonca o šikane.

Zažalovali Google a vysúdili miliardy. Agresívna taktika vyjde internetového giganta draho
Zdroj: Twitter/Shivaun Raff, Adam Raff

Zaujímavosťou je, že keď gigant odstránil penalizovanie ich výsledkov, zaznamenali obrovský nárast návštevnosti. Aj napriek tomu si všimli, ako Google potláča svojich konkurentov, a naopak - vlastnú službu porovnávania cien tlačí hore, na začiatok vyhľadávania výsledkov, no jeho postup takto narúša férovú hospodársku súťaž. Pár sa preto obrátil na Európsku komisiu a uspel. Komisárka Margaret Vestager rozhodla, že Google zneužil svoje dominantné postavenie na trhu. Naparila mu pokutu vo výške viac ako 2 miliardy eur.

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

Foundem pritom nebola jediným sťažovateľom, kvôli ktorému sa otvorilo protimonopolné vyšetrovanie Google. Na neférové praktiky upozornili napríklad aj iné porovnávacie stránky Ciao či ejustice.fr, informuje Živé.sk. Podľa sťažovateľov Google jednoducho využíva metódy filtrovania výsledkov, stránky tým penalizuje, odstraňuje ich z výsledkov vyhľadávania alebo posúva nižšie. Raffovcom sa podarilo vybojovať spravodlivosť, hoci sa jej dočkali až po 11 rokoch a aj napriek tomu, že gigant sa podľa očakávaní odvolal.

Zažalovali Google a vysúdili miliardy. Agresívna taktika vyjde internetového giganta draho
Zdroj: flickr.com/Robert Scoble
Späť
Zdieľať
Diskusia