Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Tatra Banka
22. februára 2018, 14:33
Čas čítania 0:00
Radka T.

Borisov hudobný nábytok je v našich končinách unikát. Hudobník dostal geniálny nápad, ktorý oživí aj ten najnudnejší byt

KULTÚRA HUDBA
Uložiť Uložené

Svojím nápadom pobláznil ľudí.

Predstav si, že máš skvelý nápad, chuť a energiu tvoriť i presvedčenie o tom, že práve tvoj výtvor by mali ľudia spoznať a mohol by im uľahčiť či spríjemniť život. Lenže to, čo ti chýba, je dostatok peňazí, aby si mohol sen pretaviť do reality podľa svojich predstáv alebo aby ti nič nebránilo v ďalšej kreatívnej práci. Ak totiž za tebou nestojí žiadna veľká obchodná značka, zrealizovanie tvojich veľkolepých nápadov môže byť trochu komplikované.

Lenže svet sa už párkrát presvedčil o tom, že ak sa spoja dobrý nápad, šikovnosť, odhodlanie a presvedčivosť, dizajnér či vizionár nakoniec môže získať potrebnú podporu, a nakoniec aj úspech. Nápaditých ľudí však nikdy nie je dosť ani na našom malom Slovensku. Medzi nimi jednoznačne vyčnieva Boris Čellár, hudobník, skladateľ, aranžér a vlastne aj dizajnér. Boris si v skutočnosti len chcel vytvoriť nový nástroj, nakoniec sa jeho produkt stal tým najpozoruhodnejším, čo na Slovensku za posledné roky vzniklo.

Na začiatku toho celého bola Borisova túžba vytvoriť si jednoduchý rytmicko-melodický nástroj. Jeho vlastnosťami malo byť, aby bol zvučný, s dobrou intonáciou a hralo by sa naň jednoducho, teda intuitívne. V roku 2015 preto prišiel na svet WoodPack, nezvyčajný hudobný nástroj vyrobený z vysoko rezonančného kvalitného dreva. Nemá falošný tón a hra na ňom je zábava. Skladby a melódie je možné hrať paličkami s gumeným koncom alebo končekmi prstov. Lenže to by nebol Boris, aby netúžil svoj nápad rozvíjať ďalej a WoodPack sa tak zakrátko vydal na zaujímavú cestu.

 

Borisov hudobný nábytok je v našich končinách unikát. Hudobník dostal geniálny nápad, ktorý oživí aj ten najnudnejší byt
Zdroj: Instagram/woodpack_drum

V roku 2016 sa Boris stal jedným z výhercov finančnej podpory od Nadácie Tatra banky v rámci grantového programu Viac dizajnu. Získal tisíc eur a v jeho víťaznom projekte bol zakomponovaný práve WoodPack, no v trochu netradičnej podobe. Definovaný bol totiž ako hudobný nábytok a interiérový funkčný prvok.

„Tento projekt vychádza z nástroja WoodPack, ktorý vyrábam už tretí rok, a konkrétne sa týkal adaptácie WoodPacku do stola. Vznikol hudobný nástroj, ktorý je aj funkčný a na ktorý sa dá položiť napríklad káva. No po jej vypití sa dá na stôl pekne zahrať,“ priblížil pozoruhodný projekt Boris. Dodal ešte, že projekt bol výzvou, pretože každé drevo sa správa inak. „Akonáhle tento nástroj umiestním do iného prostredia, znie inak. Vyskytli sa preto rôzne výzvy, ako rozozvučiť stôl, aby znel minimálne tak pekne ako samotný nástroj,“ doplnil Boris.

Borisov hudobný nábytok je v našich končinách unikát. Hudobník dostal geniálny nápad, ktorý oživí aj ten najnudnejší byt
Zdroj: Instagram/woodpack_drum

V projekte musel experimentovať s rôznymi drevinami, pričom každá z nich má iný akustický potenciál. Boris preto musel nakúpiť rôzne druhy driev a z nich skúšal úplne prvý prototyp stola. Finančná podpora bola pre neho veľkou pomocou „Už samotný fakt, že som bol podporený, ma motivoval od stola, ktorý vznikol, teda od prvého prototypu, posunúť sa ďalej. Teraz idem skúšať vymyslieť hudobný nástroj, ktorým bude stôl-WoodPack, ale bude to mať aj struny,“ prezradil najnovšie plány talentovaný Boris.

Borisov hudobný nábytok je v našich končinách unikát. Hudobník dostal geniálny nápad, ktorý oživí aj ten najnudnejší byt
Zdroj: Instagram/woodpack_drum

Samotný WoodPack pobláznil bratislavské ulice a Boris s ním slávil úspech aj na Bratislava Design Weeku. Nápad zakomponovať ho do stola a vytvoriť hudobný nábytok nebol o nič menej pozoruhodný a Boris ním zaujal tak, že na jeho realizáciu získal 1 000 eur z grantu Viac dizajnu od Nadácie Tatra banky. Tá sa chystá podporiť tvorivé aktivity v oblasti dizajnu, ktoré sú kreatívne, vizionárske alebo súvisia s experimentálnym dizajnom, aj tento rok.

V prvom kole programu je vyčlenených dokopy 18-tisíc eur, pričom jeden projekt môže získať maximálne 2 000 eur. Dizajnéri, ktorí chcú svojimi dielami obohatiť svet, sa môžu prihlásiť elektronicky do 28. februára tohto roku. Ak máš aj ty nápad, ktorý stojí za to, pošli prihlášku.

Domov
Zdieľať
Diskusia