Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2018, 20:11
Čas čítania 0:00
Radka T.

Úporné svrbenie malo pre mladú ženu hororové vysvetlenie. Z oka jej vytiahli 14 červov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Červy sa nedalo vytiahnuť naraz, žena preto trpela niekoľko dní.

Bolesti očí skoro nikdy neznamenajú nič dobré, no v prípade mladej ženy z amerického štátu Oregon mali priam hororové vysvetlenie. Oko Abby Beckley zažilo inváziu drobných červov pozorovaných skôr u hovädzieho dobytka. Nepríjemná parazitárna infekcia sa môže šíriť rôznymi druhmi múch. 

V ženinom oku objavili až 14 priehľadných parazitických červov druhu Thelazia, ktoré sa zjednodušene nazývajú očné červy práve kvôli ich parazitovaniu v týchto orgánoch. Ako bolo spomenuté, vyskytujú sa hlavne u zvierat, v Spojených štátoch či na juhu Kanady boli spozorované práve u hovädzieho dobytka. Avšak teraz sa vyskytol prípad, keď ich lekári museli vyťahovať z ľudského oka. Nová štúdia naznačila, že obyvatelia Severnej Ameriky môžu byť voči takýmto infekciám zraniteľnejší. 

Infekcia sa u Abby začala prejavovať svrbením, čo by za normálnych okolností nemuselo znamenať nič vážne. Lenže žene nepríjemné svrbenie neprechádzalo a sama si vylovila viac ako centimeter dlhého červa z oka. Vedci veria tomu, že v ženinom oku sa červíky objavili po jej aktivitách na vidieku, kde trávila čas jazdením na koni a chytaním rýb. Parazity si však našla v oku počas brigády na komerčnej lodi na lov lososov. Trvalo niekoľko dní, kým sa loď vrátila do prístavu a Abby zatiaľ trpela.

Úporné svrbenie malo pre mladú ženu hororové vysvetlenie. Z oka jej vytiahli 14 červov
Zdroj: Facebook/Abby Beckley

Zmätená a vystrašená potom utekala k miestnemu lekárovi, ktorý jej vytiahol z oka ďalších dvoch drobných živočíchov. Lenže v oku jej stále pár červíkov ostalo a ďalšiemu lekárovi sa ich následne podarilo vytiahnuť len tri. „Nebolo možné ich vytiahnuť všetky naraz. Odstrániť sa dali, až keď sa stali viditeľnými,“ vysvetlil odborník z centra pre prevenciu chorôb. Trvalo 20 dní, kým sa podarilo z Abbynho oka vytiahnuť všetky červy.

Úporné svrbenie malo pre mladú ženu hororové vysvetlenie. Z oka jej vytiahli 14 červov
Zdroj: CDC

Tento prípad bol psychicky náročný aj pre samotných odborníkov. A hoci sa stal už dávnejšie, len teraz o ňom publikovali správu vo vedeckom časopise. 

Dodali, že po vytiahnutí červov sa má žena dobre a nemala žiadne problémy. Podobný prípad sa však môže skončiť  i poškodením rohovky či slepotou, ale skôr v prípade, ak sa nelieči. Na príklade mladej dievčiny tak chceli vedci ukázať, že nepríjemná infekcia nemusí mať vždy katastrofálny koniec a ak sa niekomu stane niečo podobné, možno pobudne v nemocnici dlhšie, no nakoniec bez následkov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia