Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
14. februára 2018, 9:40
Čas čítania 0:00
Radka T.

Mileniáli objavili nápoj, ktorý ich dostane do eufórie a zbaví starostí. Z antistresového drinku im opica na druhý deň nehrozí

GASTRO KÁVA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Moderní dvadsiatnici už nepijú alkohol, radšej si dajú kavu.

Veľa ľudí si každodenný stres a tlak okolia kompenzuje alkoholom, niektorí sa nevyhnú ani drogám, no mileniáli v New Yorku si svoje telo nechcú zamorovať ničím škodlivým. Lenže aj oni hľadali spôsob, ako sa uvoľniť pri posedení v podniku, no bez opice na ďalší deň. A našli riešenie - popíjanie nápoja kava.

Hlavné mesto sveta, rušná metropola, kde sa každý naháňa ešte viac ako kdekoľvek inde. To je New York, pulzujúce, ale i veľmi stresujúce mesto. Uvoľniť sa a ísť s priateľmi na alkoholický drink však pre jeho obyvateľov už nie je in. Namiesto toho pribúda ľudí, ktorí si chcú dopriať povzbudzujúci, no zároveň neškodný nápoj.

Zázračný nápoj kava vzniká rozdrvením koreňa piepra opojného (rastline sa hovorí aj Kava-kava) na prášok a jeho zmiešaním s vodou. Výsledná zmes sa prefiltruje a aby nemala bahnitú chuť, zmieša sa s lahodnou surovinou, napríklad ovocnou šťavou. Piepor má opojné, nie však návykové účinky. Tie sa dostavia pomerne rýchlo, človeku mierne znecitlivejú jazyk a ústa, dostaví sa eufória a uvoľnený pocit. Kava-kava je psychoaktívna rastlina, ktorá rastie napríklad na Fidži či Havaji. Ostrovania už dávno poznajú uvoľňujúce účinky čaju s kavou, okrem vyššie spomínaných vlastností môže pomôcť pri úzkosti i nespavosti. Lahodnú chuť v skutočnosti nemá, práve preto jej v New Yorku dodávajú rôzne príchute.

Odporúčané
Vlado zo Sorenu: Našich zákazníkov vídam bežne sedieť aj vo Vespe, nech si každý pije, čo chce Vlado zo Sorenu: Našich zákazníkov vídam bežne sedieť aj vo Vespe, nech si každý pije, čo chce 24. novembra 2023, 9:00

Podľa 26-ročnej umelkyne z Brooklynu Sabriny Cheng je skvelou alternatívou voči alkoholu, najmä, ak má niekto naň veľmi nízku toleranciu. Pri kave sa dá relaxovať, čítať si knihu alebo pracovať na počítači, ľudia sú sústredení, ale zároveň uvoľnení.

Fanúšikovia kavy v newyorských kaviarňach, najmä dvadsiatnici, prisahajú na to, že sa už po jednom dúšku cítia uvoľnene a kvalite dovážanej kavy veria.  „Je to veľmi upokojujúce. No nie je to ako alkohol alebo drogy,“ tvrdí Sabrina.

„V predchádzajúcej práci som občas prežíval úzkosť, no toto mi úplne pomohlo,“ tvrdí 25-ročný Phil Mai, finančný analytik z Manhattanu. Predtým riešil „depky“ z práce popíjaním alkoholu dva až trikrát týždenne, cez víkend si doprial väčšiu akciu. Vďaka kave je s tým už koniec. „Myslím, že posledný drik som mal pred dvomi týždňami,“ tvrdí. 

„Už nie je také cool chodiť každú noc do barov. Ľudia chcú niečo nové a zdravé,“ vysvetlil Harding Stowe, majiteľ kaviarne, kde sa podáva kava. Tvrdí, že ich kava pochádza z malých rodinných fariem na Fidži. Unikátny nápoj mohol svoju popularitu zažiť už v 90. rokoch minulého storočia, ale nízka kvalita rastlín mu neurobila dobrú publicitu. V posledných rokoch však dovoz kavy napríklad z Fidži narástol a nápoj tak zažíva svoj boom. Až taký neškodný však zrejme nebude.

Ešte v roku 2002 americké úrady varovali o síce vzácnom a ojedinelom, ale závažnom riziku poškodenia pečene. Výskumník Zbigniew Dumienski z Univerzite v Auckladne ale tvrdí, že rastlina je absolútne bezpečná. V každom prípade ide o nápoj so starodávnou tradíciou na tichomorských ostrovoch, ktorý však západný svet objavuje iba postupne. 

Odporúčané
Porovnávame 6 kofeínových nápojov: Maté, matcha alebo čierny čaj? Ktoré ťa nakopnú lepšie ako káva? Porovnávame 6 kofeínových nápojov: Maté, matcha alebo čierny čaj? Ktoré ťa nakopnú lepšie ako káva? 27. októbra 2023, 9:30

So stúpajúcim dopytom pribúda podnikov, kde sa podáva kava. Ich majitelia sú spokojní, pretože absencia alkoholu zamedzuje konfliktom. Ryan Lloyd z House of Kava si pochvaľuje, že na rozdiel od ostatných barov v ich priestore nevznikajú bitky. Jeho konkurent Harding Stowe má vďaka kave veľkolepé plány. Prevádzky chce mať v ďalších lokalitách, pokúša sa o kolaborácie a kavu chce dodávať aj do štúdii jogy či meditácie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia