Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2018, 15:11
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Uberistka Veronika: Úsmev, chuť, ochota a dobrá nálada sú najlepšími pracovnými nástrojmi (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pripravili sme si pre vás rozhovor s vodičkou cez aplikáciu Uber, ktorá zároveň študuje na VŠVU a aktívne sa venuje florbalu.

V rámci rozhovorov so zaujímavými Slovákmi sme už mali možnosť porozprávať sa s ľuďmi z mnohých profesií, no teraz sa nám konečne podarilo osloviť aj vodiča cez aplikáciu Uber nežnejšieho pohlavia. Veronika je dôkazom, že vodič, ktorý vás vezie napríklad z mesta domov, nemusí byť nutne nepríjemný a neochotný starý pán, práve naopak.

Keďže je jej nadšenie pre túto prácu skutočne viditeľné, bola zároveň ochotná odpovedať nám na pár otázok týkajúcich sa nielen jej práce, ale aj súkromného života a štúdia na Vysokej škole výtvarných umení. Viac o pôsobení v aplikácii Uber z pohľadu nežnejšieho pohlavia aj o stretnutí s Gogom sa už dozvieš nižšie. 

Uberistka Veronika: Úsmev, chuť, ochota a dobrá nálada sú najlepšími pracovnými nástrojmi (Rozhovor)

Ahoj, Veronika. Na úvod sa nám, prosím, v krátkosti predstav a prezraď nám, čomu sa pracovne aj vo voľných chvíľach venuješ.

Ahojte! Volám sa Veronika, mám 21 rokov, pochádzam z Modry a študujem na VŠVU reštaurovanie výtvarných diel vyhotovených na papieri. Venujem sa viacerým veciam. Cez semester mi 80 % času zaberá škola a zvyšných 20 % práca a iné aktivity. Venujem sa florbalu - trénujem, pískam, občas jazdím ako vodička cez Uber a vo voľnom čase maľujem. Mám psíka, ktorý je tiež mojou záľubou a zároveň mi vypĺňa voľné chvíle.

Prezraď nám, ako si sa k práci pre aplikáciu Uber dostala a ako zatiaľ svoje pôsobenie hodnotíš.

O možnosti jazdiť cez aplikáciu Uber mi povedal môj sused a veľmi dobrý kamarát. Milujem šoférovanie, a preto ma to nadchlo. Myslím si, že moje pôsobenie hodnotia hlavne cestujúci hviezdičkami, ktorými vyjadrujú svoju spokojnosť.

Často sa o Uberi hovorí ako o revolúcii v doprave, s čím sa do veľkej miery stotožňujeme. Ako to vnímaš ty?

Revolúcia to rozhodne je, to nikto nemôže poprieť. My vodiči to vnímame pozitívne, Uber umožňuje odvoz finančne prístupný každému. Myslím si, že keby sa do budúcnosti ľudia naučili a mali záujem viac využívať Uber ,mohlo by to pomôcť dopravnej situácii v Bratislave, ale to je zatiaľ hudba budúcnosti, aj keď verím, že blízkej.

Aké vlastnosti a schopnosti by mal podľa teba mať človek, ktorý pracuje v oblasti prepravy a čo teba konkrétne baví na tejto práci najviac?

Jednoznačne by mal byť skúsený, ochotný a priateľský. Ďalšia vlastnosť, ktorú by mal vodič mať, je chuť a zápal pre vec. Uber nie je práca, v ktorej sedíte 12 hodín a nemôžete si ani odpočinúť. Preto si myslím, že práve toto je na Uberi tá pridaná hodnota. Úsmev, chuť, ochota a dobrá nálada za rozumné peniaze je podľa mňa neodolateľná kombinácia.

Mňa konkrétne baví najviac spoznávanie nových ľudí. Veziete policajta, pokladníčku, reklamného manažéra a s každým je úplne nová debata.

Patríš medzi vodičov, ktorí si užívajú, keď môžu s cestujúcim prehodiť pár slov a začínaš konverzáciu alebo ich radšej nechávaš na pokoji? Z vlastnej skúsenosti viem, že nie vždy mám náladu rozprávať sa. Dokážeš teda vycítiť, kedy áno a kedy naopak radšej nezačínať konverzáciu?

Rada pokecám s kýmkoľvek, ale konverzácie nikdy nezačínam ja, nechám cestujúceho, nech si vyberie. Približne 20 % cestujúcich je takých, že sú ticho celú cestu, prípadne sa rozprávajú medzi sebou, ak ich je viac. Zvyšných 80 % sa väčšinou začne spontánne pýtať otázky, ktoré sa často opakujú. „A to sa nebojíte? Nemali ste ešte nejakú negatívnu skúsenosť? Je to vaša hlavná práca alebo popri inej robíte Uber? Čo študujete? A nechcete ísť na kávu? :) Prvýkrát sa mi stalo, že ma vezie žena…” a podobne.

Aj keď s tým my, samozrejme, problém nemáme, dali ti niekedy cestujúci pocítiť, že si nežnejšie pohlavie, ktoré nemá za volantom čo hľadať? Alebo môžeme prehlásiť, že sme v tejto oblasti slušný národ.

Možno s tým niekto problém mal, ale nikto mi nič také ani len nenaznačil. Ja osobne sa „tlačím“ do auta odkedy mám vodičský preukaz, o tom by vedel hovoriť môj tatino, ktorý ma učil šoférovať. Šoférujem skoro každý deň, a nemyslím si, že by mal niekto dôvod sa sťažovať. Svedčí o tom aj moje hodnotenie, ktoré je aktuálne 4,9.

Uberistka Veronika: Úsmev, chuť, ochota a dobrá nálada sú najlepšími pracovnými nástrojmi (Rozhovor)

Prezraď nám tvoj najpríjemnejší zážitok z práce pre Uber.

Najpríjemnejšie zážitky sú, keď sa s ľuďmi smejem počas cesty a keď ľudia chvália, že cesta bola príjemná. Najviac som sa smiala pri nedávnej jazde:

2:45 A.M.

Veziem veselého cestujúceho. Opýtal sa ma, čo študujem.

Ja: Reštaurovanie papiera.

On: Aha, to mi nič nehovorí. Čo to obnáša?

Ja: Opravu historických starých listín, máp a tak ďalej...

On: Aha, no vy ženy veľmi rady vyťahujete veci z minulosti.

Haha. Dokázala by si pomenovať najzásadnejšie výhody jazdenia cez Uber?

Pre mňa je najväčšou výhodou flexibilita. Je perfektné, že sa do aplikácie môžem pripojiť vtedy, keď mám na to práve čas alebo chuť a jazdím dokedy chcem, niekedy 2 hodiny, niekedy aj 5. Nikto ma do ničoho netlačí a som sama sebe paňou.

Čo ti už táto práca dala?

Okrem možnosti privyrobenia si, určite veľa priateľov medzi kolegami a cestujúcimi, a tiež mnoho nových skúseností a zážitkov. Neviem si predstaviť ideálnejšie miesto na spoznávanie nových ľudí a ich životných príbehov ako v Uberi.

Prejdime ešte k tvojim záľubám. Si študentkou VŠVU a venuješ sa maľbe, pričom si už zverejnila aj niekoľko svojich prác a najznámejšou sa stala tá s Gogom. Vieš nám o tom povedať čosi viac?

Som typ človeka, ktorý keď si niečo zmyslí, spraví to. Napísala som Dankovi jeden mail, odpísal a odvtedy sme sa párkrát stretli. Maľovala som mu nejaké maličkosti iba tak pre radosť, pričom prvotný nápad boli maľby do jeho nového bytu. Ja to neberiem ako nejaký veľký boom, Gogo je mladý inteligentný človek, čo mne osobne sadlo, a preto som mu aj písala. Taký istý príbeh je aj s PPPetrom. Sú to mladí, šikovní ľudia, tak prečo sa vzájomne nepodporovať a nepotešiť ich malou kresbou?

Uberistka Veronika: Úsmev, chuť, ochota a dobrá nálada sú najlepšími pracovnými nástrojmi (Rozhovor)

Mali ste sa možnosť aj stretnúť. Myslíš si, že časom bude podobných stretnutí so známymi osobnosťami viac?

Dúfam, že časom budem tou známou osobnosťou ja. :D

Je pre teba jednoduché kombinovať Uber so školou?

V škole som veľmi často a dlho. Môj týždeň vyzerá asi tak, že od pondelka do štvrtka som v škole celý deň a cez víkendy sa venujem  florbalu, rodine a občas jazdím cez Uber, práve tá flexibilita je na Uberi perfektná.

Aké sú tvoje plány v blízkej aj vzdialenej budúcnosti?

Momentálne vycestovať v rámci programu Erazmus+, a neskôr do USA tiež v rámci školy. Jednoducho využiť všetko, čo mi škola ponúka a potom sa uvidí.

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor. Na záver ešte priestor pre teba na pár slov čitateľom.

Ak som čitateľov neunudila a prišli až sem, tak ďakujem za pozornosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia