Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2018, 12:15
Čas čítania 0:00
Radka T.

Tínedžeri si našli nebezpečnú zábavku. Na ulici sa mlátia do krvi, ostatní ich s obdivom pozorujú

ZAUJÍMAVOSTI CHORVÁTSKO
Uložiť Uložené

Mladí si bitky dohadujú na Instagrame a bavia sa o nich aj v miestnych baroch.

Byť populárnymi je pre mladých ľudí čoraz dôležitejšie, už totiž nestačí získať uznanie iba v škole a medzi kamarátmi, ale i na sociálnych sieťach. Kvôli lajkom sú ľudia schopní urobiť aj nemožné, často na hrane toho, čo je normálne a bezpečné. Pouličné bitky za výdatného povzbudzovania tínedžerov a ich nahrávania na telefón sa stali novým bizarným trendom medzi mladými ľuďmi v Chorvátsku.

Nebezpečnú zábavku, ktorej účastníkmi sú často i dievčatá, si už niekoľko dní podrobne všímajú miestne médiá. Bitku v centre chorvátskeho mesta Split sa jednoducho nedalo nevšimnúť. Scény, kde sa dve dievčatá mlátili hlava-nehlava, obkľúčené ďalšími mladými ľuďmi, vydesili i obyvateľov okolitých domov. Len oni mohli zavolať políciu, z fandiaceho hlúčika sa proti násiliu nikto neozval. Lenže, keď aj polícia pri podobných bitkách príde na miesto, nikto tam už nie je. Mladých agresorov tak môže zadržať len na základe videozáznamov.

Verejné zhrozenie prišlo najmä kvôli spomínanej bitke dvoch dievčat na ulici Lička. Dievčatá sa mlátili a ostatní ich povzbudzovali, bavili sa a pohybovali medzi autami miestnych obyvateľov. Dokopy bitku sledovalo 150 tínedžerov bez toho, aby ktokoľvek z nich zasiahol a pokúsil sa ukončiť nezmyselné mlátenie sa. Experti v tom majú jasno - dievčatá sa stávajú pomaly rovnako agresívnymi ako chlapci.

Odporúčané
VIDEO: Vstúp do modernej vily v Chorvátsku, ktorá je vzdialená len päťdesiat metrov od mora    VIDEO: Vstúp do modernej vily v Chorvátsku, ktorá je vzdialená len päťdesiat metrov od mora 4. septembra 2023, 12:00

Druhá vec je popularita na sociálnej sieti. Psychologička Gordana Buljan-Flander to pomenovala výstižne: „Dospievajúci majú potrebu byť populárni hneď, tu a teraz.“ Podľa nej je problémom aj to, že rodičia trávia so svojimi deťmi čoraz menej času. S takzvanými rizikovými deťmi náchylnejšími k extrémnemu správaniu by sa malo pracovať už od skoršieho veku. Sociálny pedagóg a psychoterapeut  Nebojša Buđanovac si myslí, že veľa závisí od výchovy a nie všetky deti majú potrebu uchyľovať sa k bitkám - či už kvôli „prestíži“ na sociálnych sieťach, riešeniu osobných problémov alebo za peniaze.

Spomínaným dievčatám z bitky na ulici Lička záležalo zrejme hlavne na lajkoch. Divákov totiž vyzývali na sledovanie toho, ako sa budú mlátiť, prostredníctvom Instagramu. A skutočne - záujem bol taký veľký, že video, kde sa bijú, obletelo internet. Teraz však budú musieť chvíľu bez slávy vydržať, keďže agresorky má v rukách polícia. Ide o neplnoleté osoby, a tak nemožno poskytnúť o nich viac informácií. 

Tínedžeri si našli nebezpečnú zábavku. Na ulici sa mlátia do krvi, ostatní ich s obdivom pozorujú
Zdroj: www.atvbl.com

Ako však napísal Večernji list, chytením dievčat bitky medzi tínedžermi zďaleka nekončia. Existovala dokonca instagramová stránka, kde bolo zaznamenaných minimálne 15 zápasov. Pod príspevkami nechýbalo množstvo komentárov a o počet zobrazení tiež nebola núdza. Stránka je už zablokovaná, no existuje podozrenie, že v dohodnutých zápasoch sa bude aj naďalej pokračovať. Dokonca aj o dievčatách-bitkárkach sa hovorí, že by chceli pokračovať v odvete. Niektorí však pohybujú o tom, ako súboj medzi sebou dokončia, najmä teraz, keď o ich vyčíňaní vedia už aj šokovaní rodičia. Slobodna Dalmacija upozorňuje, že študenti sa o bitkách medzi sebou bavia i v miestnych podnikoch, kde si pozerajú fotky zo súbojov.

Odporúčané
MAPA PRE MOTORISTOV: Kde v Európe natankuješ pri ceste na dovolenku najlacnejšie? Pri dobrom plánovaní môžeš ušetriť desiatky eur MAPA PRE MOTORISTOV: Kde v Európe natankuješ pri ceste na dovolenku najlacnejšie? Pri dobrom plánovaní môžeš ušetriť desiatky eur 25. mája 2023, 14:30

Medializovaním problému však podľa novín Večernji list už nikto nemá právo pred ním zatvárať oči. Stal sa totiž dobre známym a informácie o ňom pomaly prekračujú hranice Chorvátska. Podľa ministerky školstva Blaženky Divjak je však problém rastúceho trendu násilia na školách a medzi mladými celosvetový a na jeho riešení by sa mali podieľať nielen rodičia, ale aj inštitúcie sociálnej starostlivosti a ministerstvá svojim preventívnymi programami.

Domov
Zdieľať
Diskusia