Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2018, 11:43
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Mafiánske praktiky zbavovania nepriateľov: Niektorí končia na dne suda, iní sú rozomletí na prach pomocou zveráka

ZAUJÍMAVOSTI MAFIA MEXIKO
Uložiť Uložené

Kartely z Južnej Ameriky skutočne vedia, ako nakladať so svojimi protivníkmi.

Organizovaný zločin má na svedomí každý rok desaťtisíce úmrtí. Najbežnejšou praktikou sú samozrejme náboje, no v rajoch kartelov a skutočnej mafie sú v niektorých prípadoch používané naozaj kreatívne metódy na odstránenie svojich protivníkov. Praktiky, po ktorých obete zmiznú z povrchu zemského, sú rozšírené najmä medzi mexickými drogovými kartelmi, ale nezaháľa ani domovina mafie – Taliansko. Ako sa vraví, iný kraj, iný mrav. Zatiaľ čo niekde obeť poslúži ako krmivo pre ryby, inde sa tela ujmú tzv. kuchári bez čapice. Rad za radom sa pozrieme na tie najbrutálnejšie spôsoby, po ktorých telo nebohej obete nemožno identifikovať ani pomocou DNA.

Mafiánske praktiky zbavovania nepriateľov: Niektorí končia na dne suda, iní sú rozomletí na prach pomocou zveráka
Zdroj: Relativity Media

Zatiaľ čo po Pablovi Escobarovi zostávali Medelínske ulice lemované rozstrieľanými a ohorenými mŕtvolami, niekdajší spojenec a neskorší nepriateľ preferoval iný štýl vykonávania biznisu. Drogový kartel z Cali pod taktovkou bratov z rodiny Rodriguez Orejuela sa na svoj vrchol dostávali v mrazivej tichosti. Niežeby pri obchodovaní nevznikali problémy, po ktorých by sa nebolo nutné tu a tam niekoho zbaviť, avšak všetko prebiehalo bez povšimnutia verejnosti. Kartel z Cali razil totiž jasnú filozofiu. Kde nie je telo, tam nie je prípad. Doslova operovali pod heslom „Cali limpia, Cali linda“ (Cali čisté, Cali krásne).  

Odporúčané
Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) 24. februára 2024, 9:30

Na čistky v tvrdom biznise si najímali zahraničných externistov. Väčšinou šlo o izraelských, britských či írskych žoldnierov, ktorí boli svojou čistou prácou vo svete preslávení. A to Los Caballeros de Cali, teda džentlmeni z Cali, vyžadovali. Odhaduje sa, že stále osadenstvo tvorilo približne 1 700 zabijakov, ktorí vykonávali špinavú prácu v dvoj miliónovom Cali. Ročne bolo v meste vykonaných priemerne 1730 vrážd.

Nešlo pritom len o priamych aktérov obchodu. Kartelu sa nepozdávali ani špinavé pouličné prostitútky, bezdomovci a homosexuáli. Nárok na honorár mali nájomní zabijaci až vtedy, keď po nepriateľovi nezostala žiadna stopa. V priebehu rokov sa tak stratili tisíce ľudí, po ktorých nezostalo vôbec nič. Odpoveď na otázku, kam všetci miznú, dobre poznali rybári z neďalekej rieky Cauca. Žoldnieri si z rozstrielanými telami veľkú hlavu nerobili. Mŕtvolu omotali ostnatým drôtom a hodili do rieky. O všetko ostatné sa už postarala gravitácia a hladné ryby. Na hladinu zvyklo vyplávať len malé percento biologických stôp, ani tie však už nebolo možné identifikovať.

Mafiánske praktiky zbavovania nepriateľov: Niektorí končia na dne suda, iní sú rozomletí na prach pomocou zveráka
Zdroj: Black Label Media
Mafiánske praktiky zbavovania nepriateľov: Niektorí končia na dne suda, iní sú rozomletí na prach pomocou zveráka
Zdroj: Black Label Media

Pomyselné prvenstvo v kvantite i kvalite vykonaných vrážd ale nesú mexické drogové kartely. Dôvod je prostý. Jeho severný sused je najväčším drogovým trhom na svete. Ročný obrat na drogovom trhovisku sa v tamojších končinách počíta rádovo v miliardách dolárov. Gangy tak tlačí vpred vidina veľkého zisku. Časy, keď cez mexicko-americké hranice pašovala drogy len vybraná hŕstka tých najväčších organizácií, sú už nenávratne preč. Ich prácu prevzali desiatky menších organizovaných skupín, ktoré sa dennodenne bijú o najvýhodnejšie trasy, výsledkom čoho sú desaťtisíce mŕtvych a nezvestných. Tvrdá realita mexických metropol na severe sú aj bezhlavé telá visiace na diaľničných mostoch, no nie vždy je prílišná pozornosť potrebná.  

Odporúčané
Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? 28. septembra 2023, 12:30

Na čistú prácu sú potom povolávaní odborníci vo svojom remesle. Medzi takých patril aj Santiago Meza Lopez, ktorý bol v roku 2009 chytený a poslaný za mreže na doživotie. Ľúto vám ho byť ale určite nemusí. V mexickom podsvetí bol známy ako El Pozolero, v preklade čistič. Dôvod jeho vysokého trestu je tak zrejmý. El Pozolero bol špičkou vo svojom obore. Pre svojho zamestnávateľa, narkobaróna Teodora Garciu, sa stal postupom času nenahraditeľným. Bezvládne telá odpratával bez najmenších stôp. Svoje praktiky odtajnil polícii až pri sérii výsluchov, ktorým bol podrobený. Celý proces realizoval v priestoroch vlastnej mliekarne, kde mal aj všetko potrebné vybavenie.

Na zmiznutie jedného tela potreboval - plynový varič, sud, 200 litrov vody, dve vrecia hydroxidu sodného a zápalky. Do sudu nalial vodu, vysypal hydroxid sodný a celé nechal variť. Akonáhle začala voda vrieť, bolo načase nahádzať kúsky tiel. Prevárať odporúčal po dobu 8 hodín. Telo sa po tomto čase úplne odparilo. Jediné, čo zostalo, boli zuby. El Pozolero sa priznal, že takýmto spôsobom sa zbavil približne 300 obetí. Okrem nebezpečenstva práce si sťažoval aj na nízke finančné ohodnotenie. Garcia svojmu mäsiarovi totiž platil len 600 dolárov mesačne.

Mafiánske praktiky zbavovania nepriateľov: Niektorí končia na dne suda, iní sú rozomletí na prach pomocou zveráka
Zdroj: Relativity Media
Mafiánske praktiky zbavovania nepriateľov: Niektorí končia na dne suda, iní sú rozomletí na prach pomocou zveráka
Zdroj: Relativity Media

Mexická drogová vojna postupne prinútila všetky zločinecké organizácie investovať do profesionálnych mäsiarov. Výnimkou neboli ani Los Caballeros Templarios, teda Templárski rytieri. Vo svojom odvetví boli povestní značne zvrátenou ideológiou. Prísnym morálnym kódexom, ktorý sa od každého člena vyžadoval, si brutálne správanie ospravedlňovali. Ich ideológia v sebe miesila silnú vieru v Boha, nazeranie na rodinu ako základ spoločnosti a ľavicovo orientované politické presvedčenie. Od členov sa teda vyžadovalo hlboké zaujatie náboženstvom. To samozrejme platilo aj pre ich kata Jesusa Sancheza Huerta. Medzi svojimi bol prezývaný Chucho Rozrezávač. Kostol pritom navštevoval pravidelne.

Odporúčané
Brutálny mexický kartel poslal do ulíc 700 zabijakov. Tajomného narkobaróna El Maya nikdy nechytili Brutálny mexický kartel poslal do ulíc 700 zabijakov. Tajomného narkobaróna El Maya nikdy nechytili 15. februára 2023, 12:30

Chuchove spôsoby boli medzi kartelmi preslávené. Nevládne telá krájal na miniatúrne kúsky a problém nemal ani s kosťami, ktoré drvil vo zverákoch. Ľudské mäso dokázal behom pár hodín premeniť na paštétu. Aj napriek brutálnym metódam však nezabúdal na „riadny“ pohreb. Do jedného hrobu dokázal natlačiť viac ako dvadsiatku tiel. Zistiť totožnosť obetí zostalo pre kriminalistov neriešiteľnou úlohou. V rukách polície skončil Jesus Sanchez Huerta v roku 2004.

Mafiánske praktiky zbavovania nepriateľov: Niektorí končia na dne suda, iní sú rozomletí na prach pomocou zveráka
Zdroj: Relativity Media

Mafia v USA sa naopak drží tzv. tradičných receptúr. Svojich protivníkov sa zvyknú zbavovať pomocou betónových či cementových topánok, i keď táto praktika už nie je vykonávaná tak často ako v minulosti, keďže je značne náročná. Topánka zastáva rolu ťažkej kotvy, ktorá zaručene stiahne telo ku dnu, kde sa o zbytok postarajú morské živočíchy. Už i tak brutálnemu spôsobu odpratania tela pridáva fakt, že sa nevykonávalo iba na mŕtvolách. V extrémnych prípadoch šiel človek ku dnu aj zaživa. Za zrodom betónových topánok zrejme stojí pätica newyorských mafiánskych rodín, ktoré v meste operovali pred desiatkami rokov.

Tradícii ostávajú verní aj členovia talianskej mafie Ndrangheta, ktorá je zapletená do všetkého nelegálneho, čo si len viete predstaviť. Zbrane, drogy, prostitúcia, hazard či rádioaktívny odpad, v tom všetkom má prsty známa kalábrijská organizácia. Nemožno sa preto čudovať, že zatočiť vedia aj so svojimi protivníkmi. Tým najprv uštedria surovú bitku, pri ktorej praskne nejedna kosť a následne bezvládne telo predhodia prasatám. Tie sa postarajú o zvyšok. Pred piatimi rokmi sa takýmto spôsobom zbavili bossa nepriateľského gangu Francesca Raccostu.

Domov
Zdieľať
Diskusia