Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2018, 19:49
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Február v kinách: Oscarové drámy, návrat Eastwooda, skvelé komédie, chválená komiksovka či sex v podaní 50 odtieňov slobody

FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM)
Uložiť Uložené

Február ponúka viac než desať lákavých premiér očakávaných snímok. Každý z vás si určite vyberie niečo svoje!

Vítam vás pri pravidelnom mesačnom "editoriáli", v ktorom vás už od septembra 2013 oboznamujem s novými premiérami. Inak tomu nebude ani dnes, keďže sme si pre vás pripravili zoznam toho najočakávanejšieho, čo v našich kinách môžete počas februára navštíviť. Výber je to skutočne bohatý a aj keď sa žánrovo pohybujeme hlavne v oblasti drám a životopisných snímok, väčšina z nich vás zrejme poteší.

Pevne veríme, že si vyberie skutočne každý divák. V odkaze v názve snímok nájdete buď našu recenziu alebo aspoň všetko potrebné info, ktoré nenájdete v článku nižšie.

1. Zmenšovanie/Downsizing - 1. 2. 
Už od dnes môžete v kinách navštevovať sci-fi/dramédiu Zmenšovanie v hlavných úlohách s Mattom Damonom, Christophom Waltzom či Kristen Wiig. Downsizing si napísal aj zrežíroval Alexander Payne. Ten nám v minulosti priniesol pár kvalitných počinov, ale párkrát aj niečo pokazil. Bohužiaľ, tentokrát sa bavíme práve o tom druhom prípade.

Downsizing skvelo začína, no po zvyšok filmu vás bude iba štvať nevyužitým potenciálom. Dej totiž hovorí o tom, ako ľudstvo vyriešilo problém s preľudnením Zeme. Začali sme sa zmenšovať na pár centimetrov, čo pomohlo priestoru, ekológii, ale aj finančnej situácii zmenšených ľudí.

Matt Damon je jeden z tých, ktorého dlhy a potrebný impulz v živote prinútia túto radikálnu a nezvrátiteľnú zmenu podstúpiť, avšak jeho manželka na poslednú chvíľu vycúva a on tak ostáva vo veľkom-malom svete takmer celkom sám.

2. I, Tonya - 1. 2. 

Tri oscarové nominácie, skvelá technická stránka, originálne poňatie vyrozprávanie skutočného príbehu a úžasní herci. A vlastne o dosť viac. I, Tonya je určite životopisnou drámou hodnou vašej pozornosti. V našej recenzii sme jej udelili krásnych 8/10, čomu dopomohla aj vynikajúca Margot Robbie. 

Príbeh sa sústredí na život krasokorčuliarky menom Tonya Harding (Margot Robbie), ktorú si aj napriek jej obrovskému talentu celý svet zapamätal najmä vďaka spojeniu s jedným z najväčších škandálov v moderných športových dejinách. Tonya si totiž v roku 1994 mala za pomoci svojho ex-manžela Jeffa Gilloolyho (Sebastian Stan) najať istého Shanea Stanta, aby eliminoval Nancy Kerrigan, Hardingovej rivalku z amerického krasokorčuliarskeho tímu.

Stant mal Nancy zlomiť pravú nohu, čo sa mu však nepodarilo. Po útoku mala ale vážne zranenú stehennú kosť, kvôli čomu bola Kerrigan nútená odstúpiť zo súťaže, ktorú Tonya vyhrala a zabezpečila si tak postup na olympijské hry.

3. Niť z prízrakov/Phantom Thread - 1. 2.
Stále nekončíme. Dnešným dňom v kinách skutočne štartuje množstvo filmov. A aj tento si odniesol nejaké tie nominácie na Oscara. Phantom Thread je posledným filmom hereckého génia Daniela Day-Lewisa a aj za tento počin si Daniel odnáša nomináciu na Oscara za najlepší mužský výkon. Uspieť môže aj režisér, jeho film ako celok, vedľajšia herečka Lesley Manville, hudba či kostýmy. 

Takto hodnotený film jednoducho nechcete zmeškať. Paul Thomas Anderson je veľmi skúsený režiséra my pevne veríme, že spoločne s Lewisom natočili ďalší klenot. Príbeh sa odohráva v 50. rokoch v Londýne a hlavným hrdinom je vynikajúci módny návrhár Reynolds Woodcock (Lewis). On a jeho sestra Cyril (Lesley Manville) sú centrom britskej módy, obliekajú filmové hviezdy, boháčov a rôznu smotánku.

Ženy sa v Reynoldsovom živote objavujú a miznú, ale keď stretne mladú Almu (Vicky Krieps) zistí, že práve objavil svoju vytúženú múzu. Pripravte sa na manipulatívny vzťah a množstvo nepríjemných scén.

4. 15:17 Paríž - 8. 2. 

Clint Eastwood sa podľa všetkého vracia k herectvu, no ešte predtým k nám dorazí jeho dráma podľa skutočných udalostí s názvom 15:17 Paríž. 

21. augusta 2015 vo večerných hodinách médiá informovali o zmarenom teroristickom útoku na vlak smerujúci z Bruselu do Paríža. Snímka sa zameria na troch obyčajných priateľov cestujúcich po Európe, ktorí sa teroristovi postavili na odpor a dokázali zachrániť viac než 500 pasažierov.

Trojica záchrancov si vo filme zahrá hlavné úlohy, teda samých seba. Ide o Anthonyho Sadlera, Aleka Skarlatosa a Spencera Stonea. 

 

5. Podoba vody/The Shape of Water - 15. 2. 
13 oscarových nominácií, množstvo chvály a ešte viac článkov. Del Torovmu The Shape of Water sme venovali už toľko veľa priestoru, že sa už tešíme, kedy to skončí. A ešte viac sa tešíme na snímku samotnú, ktorá nás určite posadí na zadky. 

Čo sa samotného príbehu týka, ten sa bude odohrávať na pozadí studenej vojny v Amerike okolo roku 1963 a predstaví nám nemú upratovačku Elisu (Sally Hawkins), pracujúcu v laboratóriu, ktoré je domovom obojživelného muža (Doug Jones).

Žena k tomuto tvorovi ale začne cítiť niečo viac, a preto spolu so svojím susedom (Richard Jenkins) vymyslí plán, ako ho vyslobodiť zo zajatia. Svet mimo laboratórium však môže byť pre kreatúru oveľa nebezpečnejší, než by mohla Elisa predpokladať.

6. Obyčajná tvár/Wonder - 15. 2.

Detská hviezda Jacob Tremblay sa nás bude snažiť rozcítiť v ďalšej lákavej a citlivej dráme. Film nám vyrozpráva inšpiratívny a srdcervúci príbeh malého Auggieho (Jacob Tremblay), ktorý trpí deformáciou tváre, no prichádza čas, kedy musí nastúpiť na základnú školu plnú „normálnych detí". To bude výzva nie len preňho, ale aj pre jeho rodičov Juliu Roberts (Pretty Woman) a Owena Wilsona(Midnight in Paris).

7. The Disaster Artist - 15. 2.
Zatiaľ čo The Room sa pripravuje na svoje 3D premietania vo vybraných kinách, James Franco sa môže radovať z úspechu The Disaster Artist. Zrežíroval si skvelý film, ktorý paroduje natáčanie The Room, ale aj mnohé praktiky Hollywoodu vo všeobecnosti a kritici spoločne s divákmi si ho zamilovali. 

Nedávne obvinenia zo sexuálneho obťažovania síce Franca značne pošpinili, ale zdá sa, že to prežije a rovnako tak Room, hoci bolo na Oscaroch neprekvapivo odignorované, rovnako ako Weinstenovo Wind River. Disaster Artist je jednoznačne počinom, ktorý sa oplatí vidieť v kinách. Okrem Franca v ňom uvidíme aj jeho brata Davea, Setha Rogena, Boba Odenkirka, samotného Tommyho Wiseaua, Dannyho McBridea a mnoho ďalších. 


8. Black Panther - 15. 2. 
Prvé ohlasy sú, ako inak, plné nadšenia, takže sa na Panthera aj celkom tešíme. Vždy sme verili, že ak niektorý z plánovaných MCU filmov dokáže zaujať na celkom inej báze a mať väčší presah, bude to práve film Ryana Cooglera. Presne o tom hovoria aj zahraniční kritici, takže dúfame, že nepreháňajú.

Dejovo sa pozrieme na udalosti po Civil War, kedy musí byť T’Challa oficiálne "korunovaný" za Black Panthera, ochrancu a kráľa Wakandy. Nebude to však mať jednoduché, keďže sa o jeho život a trón pokúšajú nepriatelia ako zvonka, tak aj zvnútra. 


9. The Post: Aféra v Pentagone - 22. 2.

The Post nám rozpovie skutočný príbeh zo 70. rokov, kedy bola zverejnená štúdia s názvom Pentagon Papers. Vtedajší prezident Nixon sa silou mocou snažil, aby Washington Post tieto dokumenty neuverejnil, keďže obsahovali zamlčiavané skutočnosti o vojne vo Vietname. 

V snímke uvidíme redaktora z Washington Post Bena Bradleeho (Tom Hanks), ktorý sa spojí s novinárkou Kay Graham (Meryl Streep). Obaja sa vrhajú do zdanlivo prehratého boja s vtedajšou Nixonovou administratívou a riskujú doslova všetko.

Lákavú drámu režíruje Steven Spielberg, scenár napísali Liz Hannah a Josh Singer(Spotlight) a okrem Toma Hanksa a Meryl Streep sa objavia aj Carrie Coon, Sarah Paulson, Jesse Plemons, Alison Brie, Bradley Whitford, Bob Odenkirk, Matthew Rhys, Michael Stuhlbarg, Zach Woods, Bruce Greenwood a Tracyh Letts. Horúci kandidát v Oscarovom boji, čo poviete? Navyše ide o Spielberga a s ním aj množstvo skvelých hercov.


10. Early Man/Pračlovek - 22. 2. 

Jaskynný človek Dug a jeho kmeň by si možno žili v pokoji, keby sa jedného dňa neobjavil zákerný Lord Nooth. Ten oznámi, že doba kamenná je preč a nastupuje doba bronzová.

Dug by však rád ostal žiť tak, ako predtým. Rozhodne sa teda Lorda Nootha vyzvať na zápas. Pokiaľ Dug a jeho priatelia vyhrajú, zachránia svoj domov a budú môcť žiť aj naďalej v pokoji.

Animovaná komédia Early Man sa nám už predstavila viacerými trailermi. Za celým projektom stojí známy Nick Park (Shaun the Sheep, Chicken Run), takže viete, že sa môžeme tešiť na netradičný humor.


Bonus: 50 Odtieňov slobody - 8. 2. 
Dej bude zase raz... no proste sa dočkáme klasického 50 Shades. Bude svadba, možno nejaké to bábo, ďalšie thrillerové prvky, soft sex, nejaký ten soundtrack od známeho interpreta a hlavne koniec celej série, pri ktorej si Universal bude želať, aby prekročila pol miliardy v kinách. Miesto v top 10 si to nezaslúžilo, ale svojich divákov si to samozrejme nájde. 

Obvykle nemáme problém vybrať 10 najzaujímavejších počinov, tentoraz sme však mali problém vybrať len 10 (a aj tak sme si pomohli bonusom). Okrem vyššie predstavených snímok sa môžete tešiť aj na skvelú drámu Call Me by Your Name o homosexuálnom páre (recenzia tu), drámy Potvora, Chlapi neplačú či rozprávku pre najmenších Snehová kráľovná: Tajomstvo ohňa a vody.

V druhej polovici mesiaca sa môžete tešiť na ďalšie dramédie a drámy, ako Tak káže Boh, Manifesto či Dovidenia tam hore. K nim sa pridá romantická komédia Večne tvoja neverná, komédia Rock’n’Roll, no a v neposlednom rade aj dráma Miami či akčná krimi komédia Nočná hra, ktorá vám bude pripomínať Fincherovu hru a my dúfame, že len v dobrom.

Anketa:
Vo februári zájdem do kina na
žiadny film
1 až 3 filmy
3 až 5 filmov
viac ako 5 filmov
žiadny film
19 %
63 Hlasov
1 až 3 filmy
68 %
224 Hlasov
3 až 5 filmov
9 %
30 Hlasov
viac ako 5 filmov
4 %
14 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia