Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2018, 19:21
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Mýty o zdraví, ktorým dodnes ľudia veria. Nepotrebujeme spať až osem hodín a zmyslov máme omnoho viac než päť

ZAUJÍMAVOSTI TEHOTENSTVO ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Zaručené pravdy, ktoré sú vlastne úplne nesprávne.

Takmer každý z nás má hlavu prešpikovanú zaujímavými faktami na jedno použitie, ktoré však často nie sú pravdivé. Podobné mýty často vznikajú z nevedomosti autora alebo zo snahy urobiť ich zaujímavými a virálnymi, no len na máloktoré sa dá skutočne spoľahnúť. A aj na tému ľudského zdravia možno nájsť mnoho neprávd, ktorým ľudia dodnes veria aj napriek tomu, že ich veda viac ráz vyvrátila.

Tehotenstvo trvá 9 mesiacov

Domnienka, že tehotenstvo trvá deväť mesiacov, alebo teda štyridsať týždňov, nie je tak úplne správna. Vznikla ešte na začiatku 19. storočia, čiže približne dvesto rokov dozadu, čo už je poriadne dlhá doba. Všetko vychádza z takzvaného Naegeleho pravidla, ktoré na kalkuláciu dátumu pôrodu využívajú lekári aj dnes. Štúdie však ukazujú, že sa deti rodia skôr než štyridsať týždňov od oplodnenia. Stále ide o najfrekventovanejšie obdobie, no čoraz viac bábätiek prichádza na svet omnoho skôr. V posledných rokoch sa deti čoraz viac rodia v 38. a 39. týždni, kým tých narodených neskôr stále ubúda.

Mýty o zdraví, ktorým dodnes ľudia veria. Nepotrebujeme spať až osem hodín a zmyslov máme omnoho viac než päť
Zdroj: www.cdc.gov

BIO a organické potraviny sú bez chemikálií

Ďalšia známa nepravda. V prvom rade, záleží od krajiny pôvodu. V mnohých štátoch nie sú tieto kúzelné slovíčka nijako regulované, a tak si môže nalepiť nálepku s nápisom "bio" v podstate každý. Slovíčko organické uznáva napríklad USA, no zďaleka to neznamená potravinu bez chemikálií. Presnejšie, viac než dvadsať pesticídov môže byť používaných na pestovanie organickej zeleniny či ovocia. A kompletne čisté nie sú ani BIO potraviny - aj keď výrobca prehlási pôvod bez chemikálií, plod môže byť ľahko postriekaný z vedľajšej farmy. 

Mrkva zlepšuje zrak

Zdravá rozhodne je, no spojenie medzi mrkvou a kvalitou zraku nebolo nikdy dokázané. Mýtus však má overený pôvod a môže zaňho britský trik v druhej svetovej vojne. Tamojšia Royal Air Force vynašla nový typ radaru, ktorý dokázal detekovať nepriateľské lietadlá aj v noci. V snahe zakryť vynález pred protivníkmi rozšírili propagandu, že za skvelú orientáciou pilotov v noci stojí konzumácia obrovského množstva zázračnej mrkvy.

Mýty o zdraví, ktorým dodnes ľudia veria. Nepotrebujeme spať až osem hodín a zmyslov máme omnoho viac než päť
Zdroj: pixabay.com

Používame len desať percent mozgu

Ani omylom. Ak by toto bola pravda, pravdepodobne by sme zomreli v priebehu pár sekúnd. Už mnohokrát bolo dokázané, že za rôzne aktivity či zmysly sú zodpovedné odlišné časti mozgu. Desať percent nášho mozgu by jednoducho naše telo nezvládlo ovládať. Rôzne časti mozgu sú uspôsobené na iné úkony a jedna časť by nemala šancu zvládať i prácu ostatných segmentov nášho mozgu. Aj napriek tomu ide o jednu z najrozšírenejších hlúpostí o ľudskom tele.

Mikrovlnka spôsobuje rakovinu

Existujú nepotvrdené teórie o tom, ako minimálna radiácia v mikrovlnke ovplyvňuje naše bunky, no to samozrejme nie je pravda. Jediné, čo mikrovlnka robí, je zohrievanie molekúl tekutých látok v nej. Žiadna iná zmena sa nedeje. Samozrejme, ak by si strčil ruku do zapnutej mikrovlnky, nemuselo by to dopadnúť dobre, no jediné, na čo si musíš pri normálnom používaní tohto spotrebiča dávať pozor, je používanie správnych nádob a riadu.

Mýty o zdraví, ktorým dodnes ľudia veria. Nepotrebujeme spať až osem hodín a zmyslov máme omnoho viac než päť
Zdroj: pixabay.com

Ľudia majú päť zmyslov

Zrak, čuch, hmat a ďalšie zmysly podľa mnohých spadajú do pätice ľudských zmyslov. Samozrejme, plno ľudí verí aj v intuíciu, takzvaný šiesty zmysel. Je ich však vyše dvadsať a patria medzi ne napríklad zmysel cítiť bolesť (nociception), zmysel pre balans, teda to, či si hore hlavou, ležíš alebo stojíš (equilibrioception) alebo zmysel pre teplotu (thermoception). O stave nášho tela nás však informuje ešte viac zmyslov. Jeden nám hovorí, či sme hladní, vďaka ďalšiemu vieme, kedy je čas navštíviť toaletu.

Slepí ľudia nič nevidia

Existuje viacero druhov slepoty. Niektorí ľudia vidia rozmazané tvary, výrazné čiary, obrysy alebo rozoznávajú jasné svetlo od úplnej tmy. Navyše, mnoho ľudí tvrdí, že slepí ľudia vidia len čiernotu, čo opäť nie je pravda.  Pri zavretých očiach vidíme čiernu farbu, pretože nám prísun svetla zakrývajú viečka, no absolútne slepí ľudia majú zrak úplne nefunkčný a nevidia ani to. Predstaviť si to naozaj nie je jednoduché.

Mýty o zdraví, ktorým dodnes ľudia veria. Nepotrebujeme spať až osem hodín a zmyslov máme omnoho viac než päť
Zdroj: publicdomainpictures

Potrebuješ osem hodín spánku denne

Mýtus o potrebe ôsmich hodín spánku denne je veľmi populárny a mnoho z nás sa ním aj aktívne riadi. Pochádza z domnienky, že naši predchodcovia spali približne osem až deväť hodín denne, no to nie je pravda. Spávali približne šesť až sedem. Ďalší súvisiaci mýtus hovorí o tom, že ak by sme odhodili všetky moderné technológie a vydali sa do prírody, spali by sme od západu slnka po úsvit. Väčšina ľudí však podľa štúdie z University of California zaspávali až tri hodiny a dvadsať minút po súmraku.

Domov
Zdieľať
Diskusia