Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka T.
23. januára 2018, 19:46
Čas čítania 0:00

Slovenské mesto zažíva epidémiu syfilisu i detskej prostitúcie. Mladé dievčatá ponúkajú sex za 5 eur

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Za pár drobných môžu potenciálni zákazníci získať nielen chvíľu rozkoše, ale i pohlavnú chorobu.

Mesto na východe Slovenska Trebišov sa opäť spomína v súvislosti so syfilisom a detskou prostitúciou. Ako však pripomína denník SME, Trebišov bojuje s týmto problémom už od roku 2002. Vtedy zaznamenal prvú epidémiu syfilisu, no teraz prebieha už jej druhá vlna. Problémom je, že veľa mladých dievčat, hlavne z blízkej osady, sa predáva a venuje prostitúcii. Za päť eur si však prípadní klienti nemusia kúpiť len chvíľkovú rozkoš, ale i pohlavnú nákazlivú chorobu.

Ako ďalej píše SME, Trebišov sa stal mestom syfilisu práve kvôli prostitúcii. Zarážajúce je, že niektoré dievčatá majú len osem rokov, vo všeobecnosti však ide o devy, ktoré by mali ešte chodiť do školy. Napriek tomu neváhajú s výrazným mejkapom na tvári lákať potenciálnych zákazníkov na sex. Kúpiť si ho môžu už od päť eur. Zákazníci sú pritom rôzni, vraj aj dôchodcovia.

Slovenské mesto zažíva epidémiu syfilisu i detskej prostitúcie. Mladé dievčatá ponúkajú sex za 5 eur
Zdroj: flickr.com/Charles LeBlanc

Týždenník Plus 7 DNÍ spomína, že v miestnej osade žijú tisícky ľudí, možno aj 5-tisíc. Mladé dievčatá sa ponevierajú po vonku a obyvatelia sa sťažujú, že nemajú z čoho žiť ani čo jesť. „Ja to nerobím, ale moja kamarátka áno. Nemá na chlieb, tak musí,“cituje časopis isté dievča. Miestni vraj boli ohľadom nákazy skúpi na slovo, no zároveň dobre, vedeli, ako sa syfilis lieči. Dievčatá sa sťažovali, že ich z injekcií (liečba syfilisu podávaním penicilínu parenterálne, teda do svalu - pozn. red.) bolia zadky. 

Odborníci nad ľahkovážnosťou krútia hlavami. Lekár Ondrej Bobík z dermatovenerologickej ambulancie pre Plus 7 DNÍ dávnejšie povedal, že rodičia mladých dievčat, ktoré sa predávajú, o tom dobre vedia, aj keď najprv urobia cirkus. „Keď im oznámime výsledky testov, tak dievčatá priznajú pohlavný styk a ich matky urobia naoko divadlo, a pritom dobre vedia, čím sa ich dcéry živia. Väčšinou takto totiž finančne zabezpečujú celú rodinu,“ vysvetlil. Kožná lekárka Mária Ferková zas nechápe, že ľudia nemajú z nákazy, i keď sa o tom toľko hovorí, strach. 

Slovenské mesto zažíva epidémiu syfilisu i detskej prostitúcie. Mladé dievčatá ponúkajú sex za 5 eur
Zdroj: torange.biz

Podľa Korzára sa druhá epidémia syfilisu začala ešte v roku 2010, no trvá dodnes. Koncom novembra minulého roku bolo hlásených až 105 nových ochorení, no nakazených potom ešte trochu pribudlo. V okrese Trebišov sa ochorenie vyskytlo u ľudí z 24 obcí, drvivá väčšina v rámci samotného mesta, najmä v prostredí so slabou hygienou u marginalizovaných skupín obyvateľstva.

Hygienička Lucia Demesová si však myslí, že aj keď tento rok bude chorobnosť ešte vysoká, situácia sa začne postupne zlepšovať. Kompetentní chcú osvetu riešiť aj pomocou zdravotnej výchovy a priniesť čo najviac informácií nielen o šírení syfilisu a jeho príznakoch, ale i ochrane pred ním. Pomôcť by podľa odborníkov mohla i lepšia kontrola prostitúcie, problémom totiž je, keď má niekto sex s maloletými, alebo keď prostitútky syfilis šíria. To sa však môže potrestať aj trojročným odňatím slobody.

Domov
Zdieľať
Diskusia