Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2018, 10:37
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Toronto je najväčšou liahňou hudobných talentov. Po Drakeovi a The Weekndovi si miesto na scéne hľadajú ďalší interpreti

HUDBA
Uložiť Uložené

Hip-hop, r&b, grime, alternative, ale taktiež prvky elektra či soulu. Hudobná scéna kanadskej metropoly ponúka všetko, po čom vaše uši túžia.

Hudobný svet je zo dňa na deň bohatší o desiatky nových mien, pričom je nemožné zachytiť čo i len päťdesiat percent tvorby všetkých talentovaných umelcov, ktorí stoja aj za viac ako len jedno vypočutie. Na jednej strane môžeme hovoriť o škode, na druhej naopak o možnosti poskytnúť vám tip na hudbu v podobe doteraz (pre naše končiny) neznámych interpretov.

Dnešným článkom opustíme domácu scénu a navštívime Kanadu, konkrétne mesto Toronto, ktoré disponuje azda najväčšou liahňou talentov rôznych štýlov. Známa metropola totiž nepatrí len Drakeovi a The Weekndovi, ale aj ďalším ľuďom so vskutku pestrou tvorbou. Zároveň avšak nebudeme spomínať ani mená, ako Majid Jordan, Daniel Caesar, Jazz Cartier či River Tiber, keďže ide už o interpretov so slušne rozbehnutými kariérami.


dvsn

Začíname priamo v stajni OVO Sound, kde si pod svoje krídla zobral chalanov z dvsn (division) Champagne Papi s Noahom "40" Shebibom. Mladé duo v zložení Daniel Daley (spevák) a Nineteen85 (producent) si spoločne sadlo úplne dokonale a výsledkom sú aktuálne vypredané kluby počas celého amerického turné.

Komerčný úspech však nedorazil ihneď po vstupe na scénu, keďže debutovým albumom Sept. 5th z roku 2016 oslovili skôr kritikov než masy ľudí a to aj napriek pomerne chytľavým skladbám. Za všetky spomenieme With Me so štipľavým textom, aký má koniec koncov veľká časť tvorby dvsn, pričom videoklip s atraktívnou tmavovláskou si môžete pozriež nižšie.

Vydaním projektu Morning After v októbri 2017 už avšak rozvírili oveľa hlbšie vody a zaručili si pozornosť aj európskych poslucháčov, medzi ktorých prídu v rámci aktuálneho World Tour. Viac informácií už nájdete tu.

Sean Leon

Prvý zástupca rapového žánru v dnešnom článku, ktorého by ste už dlhšie nemali prehliadať, teda ak vám meno Sean Leon doteraz nič nehovorilo. Ide o čoskoro 27-ročného interpreta pohybujúceho sa na domácej scéne od roku 2013, kedy vydal prvý mixtape Ninelevenne, the Traged s 13 skladbami a nájdete ho napríklad na platforme Apple Music.

Zakladateľ IXXI initiative rád spája obdobne zmýšľajúcich umelcov zo svojho rodného mesta, pre ktorých nie je v tvorbe podstatné ego, ale vzájomná spolupráca či podpora. Spomenieme napríklad D.R.O., BADBADNOTGOOD, Jazz Cartiera alebo talentovanú producentku WondaGurl stojacou napríklad za singlom Antidote od hviezdneho kolegu Travisa Scotta.

Samotnú produkciu Seana Leona by sme mohli označiť titulom pokorná, ale o to vzácnejšia v dnešných dňoch, kedy sú do popredia dávané skôr hmotné veci.

 

Tre Mission

Grime, dubstep alebo prvky dancehallu či reggae v spoločnej kombinácii neovládli naplno len britskú hudobnú scénu, ale svoje čestné miesto si našli taktiež v zámorskej krajine, ktorej pýchou je hokej. MC s karibskými koreňmi znie akoby bol súčasťou londýnskej rodiny umelcov a nie nadarmo s ním už spolupracovali aj hviezdy typu Skepta, Wiley a JME.

Poctivý lyrický náklad, energická hudba a výborný prejav zdobia umelca, o ktorom toho zatiaľ príliš veľa nevieme, ale určite sa to v dohľadnej dobe zmení. Ak patríte medzi fanúšikov žánrov uvedených vyššie, Tre Mission by mal byť zaručene súčasťou vašich playlistov bez ohľadu na to, či je alebo nie je z hlavného mesta Anglicka.

 

a l l i e

Chýbať samozrejme nebudú ani zástupkyne nežnejšieho pohlavia, keďže tie dokážu dodať hudbe úplne iné cítenie a vnútorné rozmery ako mužskí kolegovia. Ako prvú si teda predstavíme soulovú speváčku, ešte donedávna patriacu medzi undergroundovú scénu mesta, v ktorom hráva domáce zápasy tím NBA, Toronto Raptors.

Hudba z budúcnosti plná zmyselnosti, pri ktorej počúvaní zabudnete na čas a necháte sa unášať mierne ázijským prúdom v spojení so zamatovým hlasom krásnej Kanaďanky. a l l i e je hudobným zjavom, na aký nenatrafíte každý deň, a preto vám odporúčame vypočuť si jej prácu skrz rôzne streamovacie platformy. O tejto dievčine ešte určite budeme v budúcnosti veľa počuť...

 

PLAZA

OVO Sound v dnešnom článku po druhýkrát a to priamo so svojím najnovším členom, ktorého občianské meno nie je známe. Žánrovo sa od soulu mierne odkloníme k pre Toronto príznačnému r&b nesúcemu sa na temných vlnách, ktoré nás tak veľmi baví už od čias prvej vydanej skladby The Weeknda. Sami len ťažko veríme tomu, že jedno mesto môže vyprodukovať toľko kvalitných interpretov obdobného zamerania...

PLAZA má charizmu, ktorá sa nedá nacvičiť, jednoducho ju v sebe musíte mať a nesileným spôsobom ju dokázať aj predať. Zatiaľ to zvláda bravúrne, a tak nás vôbec neprekvapuje, že po objavení manažérom labelu Oliverom El-Khatib si mladého kreatívca zamiloval aj samotný 6 God. Teraz už zhasnite svetlá, zatvorte oči a ponorte sa do myšlienok speváka s nesporným talentom. Pre projekt Shadow klikajte tu.

 

BAKA NOT NICE

Od člena tímu bezpečnosti Drakea až po súčasť tamojšej rapovej scény, aj takto by sme mohli v stručnosti opísať BAKU. Posledný člen labelu OVO Sound, ktorého vám dnes aspoň v krátkosti predstavíme, nás dokázal zaujať aj napriek tomu, že v kolónke jeho vlastnej tvorby nájdeme zatiaľ len 3 vydané single.

Travis Savour, ako znie občianské meno párkrát trestaného zlého chlapca z Toronta, patrí medzi najbližších priateľov Champagne Papiho, a tak bolo len otázkou času, kedy to skúsi aj za mikrofónom. Prvý pokus prišiel už v roku 2013, keď na skladbe From Time prispel vokálmi. Následne sa hudobne odmlčal a vrátil sa až v priebehu uplynulých 12 mesiacov, kedy hosťoval na playliste More Life, konkrétne na Free Smoke a Gyalchester.

Myslíte, že BAKA dokáže zúžitkovať silné zázemie a dobrý štart na plnohodnotné prerazenie v hudobnom priemysle alebo navždy zostane len v tieni torontských kolegov?

 

Jessie Reyez

Od vyslovene klubového rapu si opäť odskočíme do pokojnejších vôd r&b s jemným ženským rukopisom. Speváčka s kolumbíjskym pôvodom Jessie Reyez si vás zaručene získa už od prvých sekúnd po pustení niektorej z jej skladieb, najmä vďaka hlasu.

26-ročná tmavovláska s mierne exotickým vzhľadom si ako jedna z mála dnešných speváčok píše texty sama, čo podľa nás dodáva tvorbe nový rozmer/dušu. Svojím prvým EP-čkom z minulého roka si našla fanúšikovskú základňu, ktorá postupne rastie každým dňom a v prípade, že Jessie bude aj naďalej pracovať tvrdo ako doposiaľ, neobávame sa o jej hudobnú kariéru.

Spomínaný projekt s názvom Kiddo si môžete vypočuť tu a nižšie sa nachádza azda najväčší "hit"  Figures mladej Kanaďanky, s ktorým sa dostala aj do domáceho výberu Billboard Hot 100.

 

Tasha the Amazon

Ženský rap sa teší čoraz väčšej popularite, o čom svedčí aj množstvo zúfalých pokusov na našej scéne, samozrejme česť výnimkám. Tretia a zároveň posledná zástupkyňa nežnejšieho pohlavia v rámci článku ide veľmi tvrdo a okrem samotného rapovania sa venuje taktiež produkcii, čo vždy dokážeme oceniť.

Ak by sme mali čo najvystížnejšie opísať hudbu Tashy the Amazon, bolo by to slovami ako energická, uličná či tvrdá a to je v spojení s prejavom a vzhľadom mladej interpretky doslova vražedná kombinácia. Milé slečny, presne takto má vyzerať ženský rap v roku 2018, pokojne sa môžete inšpirovať. Debutové EP Die Every Day si môžete vypočuť skrz Spotify.

 

88GLAM

Do výberu sme sa rozhodli zaradiť aj torontské duo v zložení Derek Wise a 88 Camino, ktoré je už upísané pod labelom XO a všetci veľmi dobre vieme, kto je hlavou obľúbeného zoskupenia.

The Weeknd má rovnako ako už dnes párkrát spomínaný Drake dobrý nos na talenty a pod svoje krídla  tak nezoberie každého, kto mu napíše. Chalani z 88GLAM nás avšak svojím debutovým projektom s rovnomerným názvom naozaj potešili a už teraz sa tešíme na nové veci nesúce sa na obdobných vlnách. Teraz si už ale vychutnajte podarený vizuál na jednu z ich najlepších skladieb. Mimochodom, za pozornosť určite stojí taktiež sólová tvorba Dereka Wisea.

 

Allan Rayman

Posledným dnes predstaveným interpretom aspoň čiastočne opustíme našu komfortnú zónu žánrov ako rap či r&b a ponoríme so do vôd alternatívnej hudby s prvkami rocku, grungu, ale aj popu. V prípade Allana nám to ale vôbec neprekáža, keďže ide o všestraného hudobníka, ktorý veľmi dobre vie, čo robí...

Mimoriadne produktívny spevák stihol za posledné 2 roky vydať rovnaký počet albumov a k tomu ešte aj EP, pričom všetky 3 projekty disponujú obrovskou kvalitou. Zaujímavosťou je, že Allan úzko spolupracuje taktiež s vyššie menovou Jessie Reyez a ich spoločnú skladbu si môžete vypočuť tu. O tom, či z na pohľad skromného Kanaďana vyrastie celosvetová hviezda ešte teraz nevieme, ale každopádne mu budeme držať palce.

Anketa:
Ktorý z vyššie uvedených interpretov vás zaujal najviac?
dvsn
Sean Leon
Tre Mission
a l l i e
PLAZA
BAKA NOT NICE
Jessie Reyez
Tasha the Amazon
88GLAM
Allan Rayman
dvsn
14 %
42 Hlasov
Sean Leon
9 %
26 Hlasov
Tre Mission
7 %
21 Hlasov
a l l i e
6 %
18 Hlasov
PLAZA
8 %
25 Hlasov
BAKA NOT NICE
7 %
21 Hlasov
Jessie Reyez
13 %
38 Hlasov
Tasha the Amazon
8 %
24 Hlasov
88GLAM
17 %
50 Hlasov
Allan Rayman
11 %
34 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia