Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2018, 12:21
Čas čítania 0:00
Radka T.

Študent zažaloval univerzitu kvôli povinným prednáškam. Súd mu dal za pravdu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Študentom sa podarilo na súde vydupať lepšie a voľnejšie podmienky.

Prednášky síce patria k študentskému životu, no veľa študentov na ne chodí nerado, ulievajú sa a ak predsa len prídu, tak sa často i nudia. Avšak na nemeckej univerzite v Mannheime nemohli študenti vynechať ani jednu prednášku, inak by ich nepustili ku skúške, absencie si pritom určovali samotní vyučujúci. To sa však nepáčilo študentovi Stephanovi Fuhrmannovi. Voči povinným prednáškam sa ohradil a univerzitu zažaloval.

Žalovať univerzitu je síce pomerne odvážny i riskantný krok, ale Stephanovi sa oplatil. Súd mu totiž vyhovel, čo nemecké médiá titulkujú ako veľký úspech pre slobodu štúdia. Povinné prednášky totiž boli pre študentov problematické, napríklad keď boli chorí alebo museli ísť do práce.

To, že si študenti budujú kariéru už počas štúdia, však nie je ničím výnimočným, z hľadiska uchytenia sa na pracovnom trhu skôr žiadaným. Lenže choroba-nechoroba, práca-nepráca, prednášky povinné boli a záviselo od dobrej vôle vyučujúceho, aký rozsah absencií určí. Študenti tak hovorili o porušovaní študentských i pracovných slobôd.

Študent zažaloval univerzitu kvôli povinným prednáškam.  Súd mu dal za pravdu
Zdroj: www.jisc.ac.uk

V Mannheime bude ale tento prístup už minulosťou, vďaka Stephanovi. Odvážny študent sa teší najmä kvôli ďalším generáciám. „Som už takmer na konci štúdia, ale som rád, že budúca generácia študentov nebude vystavená povinným školským povinnostiam a závislá od dobrej vôle lektorov,“ povedal Stephan. On sám tak rozhodnutie súdu už nevyužije, ale s podporou študentskej rady aspoň pripravil pôdu a lepšie podmienky pre ďalšie generácie.

Študent zažaloval univerzitu kvôli povinným prednáškam.  Súd mu dal za pravdu
Zdroj: commons.wikimedia.org/Stefanie Eichler

Rozhodnutie súdu, teda víťazstvo študentov a povinnosť univerzity prepracovať pravidlá, považuje zástupkyňa študentskej rady Elena Klafsky za jednoznačný úspech. „Pre nás bolo dôležité, aby súd zdieľal náš argument a definoval povinnú účasť ako neprimeraný zásah do slobody štúdia,“ uviedla Elena. Teraz je podľa nej dôležité, aby študentské zastúpenie a univerzita našli nové a vzájomne uspokojivé riešenie

Domov
Zdieľať
Diskusia