Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2018, 13:14
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Obľúbený návrhár Kanyeho Westa, ale aj Enfin Levé či NEHERA. Výrobcovia od nás a z blízkeho okolia, ktorých práca baví celý svet

MÓDA MÓDA REFRESHER
Uložiť Uložené

Odevný priemysel neustále napreduje a do popredia sa dostávajú taktiež značky z krajín, ktoré nepatria medzi popredných hráčov na trhu.

Móda sa každým rokom posúva míľovými krokmi smerom vpred a doba, kedy väčšina kvalitných vecí alebo značiek pochádzala z krajín ako Taliansko, Francúzsko či Veľká Británia sú už len minulosťou. Do odevného priemyslu totiž čoraz častejšie začínajú prenikať taktiež výrobcovia s koreňmi z menších európskych štátov, v ktorých vysoké krajčírstvo nemá až tak bohatú históriu.  

Dnešným článkom prejavíme obdiv dizajnérom a značkám, ktoré sú buď priamo zo Slovenskej a Českej republiky, respektíve sú s našimi domovinami úzko späté pôvodom alebo pochádzajú z nám blízkeho okolia. Tým myslíme Rakúsko a Poľsko. Nebudeme ďalej strácať čas a radšej sa urýchlene presunieme k tomu podstatnému, poďme na to. 


Enfin Levé

Začíname vo vedľajšom Poľsku, ktoré je u nás preslávené najmä obchodnou tržnicou v Nowom Targu a cukrovinkami, na aké dodnes spomíname z detstva. Väčšina ľudí ale príliš severným susedom nedôveruje, a to najmä čo sa týka potravín/oblečenia. 

Enfin Levé je avšak úplne iný prípad a s čistým svedomím môžeme napísať, že ide o značku ponúkajúcu prvotriedne oblečenie, ktoré kvalitou a strihmi schová do vrecka aj známejších výrobcov. Hlavou celého projektu so zatiaľ 6-ročnou históriou je Michiel van Diem, ktorý toho o EL prezradil viac v rozhovore. V prípade záujmu o jednotlivé kúsky klikajte tu, ale musíme vás vopred upozorniť, že cenová politika je nastavená rovnako ako kvalita na trochu vyššiu úroveň

LAFORMELA

Československá manufaktúra s honosným názvom, ktorá dokáže vytvoriť šaty na večernú udalosť, ale rovnako tak aj kúsky ako stvorené do ulíc. LAFORMELA si získala nielen nás, ale napríklad aj ľudí z Footshopu, na základe čoho vznikla aj spoločná mini kolekcia, pričom jednotlivé modely si ešte stále môžete kúpiť skrz web predajcu. 

Za výnimočným dielom (na naše dve malé krajiny) stoja dve osoby, a to menovite Antonín Soukup a Miroslava Kohutiarová, ktorí sa spoločne navzájom dopĺňajú, čoho výsledkom sú modely plné nápadov. Rafinované strihy, nadčasové dizajny, skvostná hra farieb a unisex výrobky (samozrejme, že nie úplne všetky). Približne takto by sme mohli charakterizovať tuzemskú značku, ktorú, veríme, očakáva aj veľké globálne prerazenie... Svetová móda vyrábaná na našom území

Helmut Lang

Prekvapení? My sme boli. Teda len v prvom okamihu pred pár rokmi, kedy nám ani len nenapadlo, že Helmut Lang sa narodil vo Viedni. Ikonický módny návrhár, ktorého zlatá éra z prelomu tisícročí budí pozornosť dodnes a napríklad taký Kanye West vyslovene vyhľadáva archívne kúsky "spod" rúk menovaného mága prirovnateľného ku Raf Simonsovi. 

Samotná značka síce už dlhú dobu sídli v New Yorku, ale Rakúšania ako správni patrioti stále berú Helmuta za svojho a v podstate sa im vôbec nečudujeme, keďže majú byť na čo pyšní, že áno... Ako dôkaz vám určite postačia aj nasledujúce štyri snímky a v prípade potreby kúpy neváhajte navštíviť predajcov ako je END. Predtým sa ale nezabudnite uistiť, či disponujete dostatočným finančným obnosom, keďže nejde zrovna o lacnú záležitosť. 

NEHERA

Druhý československý skvost je tu s nami už od 30. rokov minulého storočia a za jeho vtedajším vznikom stál Ján Nehera, ktorého meno je názvom dodnes. Dané dielo bolo dlhé roky zabudnuté, pričom na svoj veľký návrat si muselo počkať až do roku 2014, kedy vstúpili do spoločnosti investori odhodlaní uspieť.

Odozva kvalitnej práce v kombinácii s dobrou povesťou a slávnou minulosťou na seba nenechala dlho čakať a počas parížskeho týždňa módy v septembri roku 2015 predviedla NEHERA svoju novú kolekciu. Všetky kúsky vychádzajúce spod rúk návrhárov sa môžu pýšiť nápisom "Vyrobené v Európe", a to prevažne práve u nás doma. Možno to bude pre mnohých z vás maličkosť, ale obdobné záležitosti vedia urobiť skvelý dojem. 

FEMME MAISON

Rakúsko v dnešnom výbere po druhýkrát, avšak tentokrát pôjde o čisto dámsku záležitosť, ako to vyplýva už z názvu. Naši západní susedia sú pred nami na míle vzdialení v mnohých aspektoch dôležitých pre spokojný život, ale s módou sa im môžeme rovnať. Tým samozrejme nechceme znižovať kvality FEMME MAISON, ale aspoň mierne si posunúť renomé smerom nahor. 

Luxusný výrobca so sídlom v hlavnom meste si zakladá predovšetkým na kvalitných materiáloch, vysokých štandardoch pri manufaktúre a nadčasovosti, vďaka čomu nebudete musieť ich kúsky po sezóne vyradiť zo šatníka. My dané aspekty mimoriadne ceníme a práve preto sme sa rozhodli túto minimalistickú značku spomenúť. Pre viac informácií vám už ale odporúčame navštvíviť oficiálnu stránku a v prípade výletu do Viedne nahliadnutie do ateliéru na  ulici Hahngasse 15/EG 3.

V prípade, že sa o módne dianie zaujímate trochu bližšie, tak určite nezabudnite navštíviť ani našu stránku Móda Refresher, ktorá vám poskytne vždy len tie najzaujímavejšie a najhorúcejšie informácie z módneho sveta. Ďakujeme za podporu a spoluprácu!

Anketa:
Ktorá z uvedených značiek vás zaujala najviac?
Enfin Levé
LAFORMELA
Helmut Lang
NEHERA
FEMME MAISON
Enfin Levé
16 %
44 Hlasov
LAFORMELA
15 %
41 Hlasov
Helmut Lang
35 %
97 Hlasov
NEHERA
21 %
59 Hlasov
FEMME MAISON
14 %
38 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia