Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2018, 9:57
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V Černobyle vyrástla ďalšia elektráreň. Stavba len 100 metrov od miesta gigantickej katastrofy dokáže zásobovať menšie mesto

ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL UKRAJINA
Uložiť Uložené

Ukrajina sa rozhodla miesto katastrofy využiť naplno.

Oblasť ukrajinského Černobyľu je po svete nešťastné preslávená masívnym výbuchom jedného z reaktorov v roku 1986. Vtedy sa nad Európu vyvalil obrovský oblak rádioaktívnych častíc a zanechal poriadne veľké časti Ukrajiny či Bieloruska doslova neobývateľné. Celá udalosť má na svedomí priamo 31 životov, no odhaduje sa, že dôsledky si ukoristili tisícky ďalších obetí. 

Tak či onak, samotná oblasť je aktuálne uzavretá pod sarkofágom a blízke okolie slúži na turistické výlety. Opustenú oblasť so zakázaným vstupom sa však Ukrajina rozhodla využiť vo svoj prospech a len sto metrov od sarkofágu, pokrývajúceho mimoriadne rádioaktívne ostatky katastrofy, vyrástla ďalšia elektráreň.

V Černobyle vyrástla ďalšia elektráreň. Stavba len 100 metrov od miesta gigantickej katastrofy dokáže zásobovať menšie mesto
Zdroj: Fi Dot


Tentokrát sa však štát vydal bezpečnejšou cestou a neďaleko bývalej jadrovej elektrárne umiestnil elektráreň solárnu, a to približne na rozmer dvoch futbalových ihrísk. 3 800 fotovoltaických panelov vyšlo Ukrajinu približne milión eur a zvládnu poháňať menšie mesto. Za projektom stojí ukrajinsko-nemecká firma Solar Chernobyl, tá sa už stará o druhú solárnu elektráreň v Bielorusku, takisto v rádioaktívnej zóne.


Sesterská elektráreň v Černobyle však zatiaľ nie je v prevádzke, do nej bude uvedená v priebehu najbližších týždňov.

Domov
Zdieľať
Diskusia