Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2018, 9:58
Čas čítania 0:00
Radka T.

Čo je cool v Severnej Kórei? Utečenec tvrdí, že od túžob zvyšku sveta sa to príliš neodlišuje

ZAUJÍMAVOSTI SEVERNÁ KÓREA TRENDY
Uložiť Uložené

Podľa utečenca Paka sú Severokórejčania normálni ľudia. Túžia po kráse i prestíži.

Izolovaná Severná Kórea asi nikdy neprestane ľudí fascinovať, a preto vznikol unikátny projekt webu NK News. V rámci jeho rubriky sa môžu zvedaví ľudia pýtať severokórejských utečencov na rôzne zaujímavosti. 

NK News je americká webová stránka so sídlom v Južnej Kórei. Na pravidelnej báze prináša informácie o krajine pod režimom Kim Čong-una. Medzi zaujímavé rubriky jednoznačne patrí tá s názvom Opýtaj sa Severokórejčana. Ako informuje Český rozhlas, no otázky v rubrike odpovedajú utečenci, a tak môžu podať slobodné výpovede. 

Ľudí zaujímalo napríklad to, či je bežné ísť v Severnej Kórei na potrat alebo aké boli prvé Vianoce v slobodnej krajine po úteku z prísneho režimu. Teraz ľudí zaujímalo i to, čo vlastne v Severnej Kórei „letí“, skrátka, čo je cool a po čom ľudia túžia. Na túto otázku odpovedal  Pak I-sung, ktorý aktuálne žije v Južnej Kórei. Ako tínedžerovi sa mu podarilo zachytiť odtiaľ televízny signál, a tak sa rozhodol ujsť. 

Čo je cool v Severnej Kórei? Utečenec tvrdí, že od túžob zvyšku sveta sa to príliš neodlišuje
Zdroj: flickr.com/stephan

Pak prízvukuje, že Severokórejčania sú úplne normálni ľudia a dávajú si záležať i na kráse. Podľa neho aj do izolovanej krajiny prenikajú zahraničného videá či pašované veci z Číny. Nie je to preto tak, že by miestni ľudia nemali žiadne predstavy o tom, ako to funguje „tam vonku“, ako si často mnoho z nás o nich myslí. Obyvatelia KĽDR síce dlho potláčali svoje túžby, no dnes to už neplatí. 

Odporúčané
Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov 9. apríla 2024, 14:30

Inšpiráciu hľadajú ľudia najmä na základe toho, čo letí v Južnej Kórei, seriály odtiaľ sa k nim po čase dostanú. Na základe toho začnú napríklad kaderníci napodobňovať moderné účesy a návrhári prispôsobovať novým trendom svoju tvorbu. „Týždeň po odvysielaní programu, alebo najneskôr o mesiac, začnete na uliciach stretávať ľudí oblečených a učesaných ako v tých seriáloch,“ tvrdí Pak. 

Čo je cool v Severnej Kórei? Utečenec tvrdí, že od túžob zvyšku sveta sa to príliš neodlišuje
Zdroj: Michal Huniewicz

Niekedy však nositelia nových trendov riskujú, ale to ich v napodobňovaní nijak nezastaví. Na druhej strane sa nosí i jedinečnosťcool je ten, kto dokáže vyniknúť v mase jednotvárnosti. „Ak žijete v diktatúre a systéme, kde sa každý musí riadiť striktnými príkazmi, tak to, že chcete vyčnievať, svojím spôsobom znamená, že individualita je ako bomba schopná zničiť jednotvárnosť,“ vysvetlil Pak.

Podľa neho sa to, či je niekto cool, aj v Severnej Kórei - podobne ako v ďalších krajinách - meria podľa peňazí alebo nového telefónu. Pak totiž ešte zažil príchod severokórejského smartfónu. Mať ho znamenalo prestíž, podobne ako mať najnovšie technologické výdobytky u nás. To len potvrdzuje jeho slová, že zmýšľanie ľudí žijúcich v KĽDR sa príliš neodlišuje od uvažovania ľudí v iných krajinách. 

Domov
Zdieľať
Diskusia