Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
11. januára 2018, 18:55
Čas čítania 0:00
Radka T.

Začínala ako upratovačka, teraz je uznávanou šéfkuchárkou v michelinskej reštaurácii. Maria si úspech tvrdo vydrela

Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Rodáčke z Dominikánskej republiky nechýbala vytrvalosť, ale dostala aj skvelý nápad.

Pri príbehu ľudí ako Maria Marte si mnohí uvedomia, že na úspech nie je nikdy neskoro. Ale len za predpokladu, že človek na sebe poctivo maká. Presne ako Maria. Začínala ako upratovačka, no teraz je šéfkuchárkou reštaurácie ocenenej michelinskými hviezdami. Rodáčke z Dominikánskej republiky nechýbala vytrvalosť, ale dostala aj skvelý nápad, dokázala ho zrealizovať a teraz si môže povedať, že sa z nej stala skutočne úspešná žena. 

Maria odišla z Dominikánskej republiky do Španielska, kde začala pracovať ako upratovačka v madridskej reštaurácii Club Allard. Opustiť rodnú krajinu nebolo pre ňu jednoduché, zanechala tam po sebe dvojičky, no do Španielska sa rozhodla ísť sa svojím starším synom, ktorého porodila ešte ako tínedžerka. Toho si však zobral so sebou práve jeho otec do Madridu. 

V reštaurácii začala pracovať ako upratovačka, na starosti mala udržiavanie kuchyne. S varením však mala už dávno svoje skúsenosti, veď jej mama bola šéfkuchárka a otec vlastnil reštauráciu. Už ako malá sa namiesto hrania s bábikami radšej motala v kuchyni. Lenže keď chcela v reštaurácii v Madride požiadať o miesto kuchárky, vysmiali ju. Keď sa uvoľnila ďalšia pozícia, šéf jej dal predsa len šancu pomáhať v kuchyni a asistovať mu. Ale len za podmienky, že bude i naďalej umývať riady. „Zobrala som to ako výzvu,“ zaspomínala si.

Maria ale mala kvôli tomu toľko práce, že v reštaurácii bola takmer nonstop. „Bolo veľa dní, keď som nemohla ísť domov,“ vyznala sa. Nakoniec sa však na ňu predsa len usmialo šťastie. Nadriadení si všimli, ako vie variť, a tak navrhli, aby sa už viac nemusela venovať ďalšej práci. Postupne sa tak dostávala k samostatnejšej práci a keď šéfkuchár náhle v roku 2013 z podniku odišiel, bola to Maria, kto prevzal jeho miesto. Aj s veľkými cieľmi - udržať dve michelinské hviezdy z rokov 2007 a 2011. A aj keď pochybovačov bolo vtedy dosť na každom kroku, napokon sa platnosť michelinských hviezd podarilo potvrdiť. 

Bývalá upratovačka a pomocníčka, teraz už šéfkuchárka, však nikdy nezaháľala a rozhodla sa trochu prekopať menu. „Každé jedlo, ktoré od nej vyšlo, bolo úspešné,“ priznala riaditeľka reštaurácie Luisa Orlando. Tajomstvom Mariinho úspechu bolo, že sa rozhodla ponúkať ázijskú, stredomorskú, ale i karibskú kuchyňu. Hosťom preto na tanieroch nechýbajú napríklad kvety ibišteku. Maria zároveň dúfa, že sa reštaurácii podarí získať aj tretiu michelinskú hviezdu a opäť tak potvrdí, že je vo svojom odbore absolútnou profesionálkou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia