Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2018, 13:24
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Na producenta MadSkilla sa valí vlna kritiky z rapovej scény. Jeho hudobné produkcie sú vraj do veľkej miery krádežou

HUDBA
Uložiť Uložené

Nemecký producent pôsobiaci primárne v Česku vôbec neodhadol mieru medzi tým, čo je inšpirácia a čo je už krádež.

 Hneď v úvode by som rád poznamenal, že hlavným impulzom ku vzniku tohto článku boli instagram stories od Smarta, ktorému patrí veľká vďaka za vyjadrenie jednoznačného názoru. Postupne sa k nemu pridávajú aj ďalší a my tiež, keďže o podobných praktikách by mal vedieť každý fanúšik rapu.


Vo všeobecnosti platí, že slovenským a českým hudobným producentom sa len málokedy ujde v porovnaní so samotnými interpretmi dostatok pozornosti. A to aj napriek tomu, že vo veľa prípadoch patrí podstatná časť zásluhy na úspechu skladby práve im. Aj preto sa niektorí beatmakeri snažia na svoju osobu poukázať o niečo viac a prezentujú sa ako hudobníci - umelci.

Presne takto sme vnímali aj snahu o comeback v podaní nemeckého producenta MadSkilla, ktorého pôsobenie sme vnímali ešte okolo roku 2008, resp. 2010, kedy zaznamenal zopár hitov. Napríklad Zostalo Ticho či Technotronic Flow s Rytmusom. S H16 zasa vydal úspešnú vec Hrdina je zase v hreNásledne sa na niekoľko rokov úplne vytratil a vrátil sa až pred niekoľkými mesiacmi s informáciou o tom, že zakladá nový label Chopdown Records, súčasťou ktorého sa stal aj Čistychov. 

Na producenta MadSkilla sa valí vlna kritiky z rapovej scény. Jeho hudobné produkcie sú vraj do veľkej miery krádežou

Najprv nás zavalila séria zlých pokusov o promo na samotné hudobné vydavateľstvo a následne MadSkill vydal zopár trackov, kde spolupracoval s viacerými obrovskými menami, vďaka čomu pre neho nebol problém na pár týždňov ovládnuť československé trendy na youtube. Ten prvý dostal názov SHINOBI a hosťoval na ňom Čistychov, Separ aj člen TroubleGangu IronKap. Nasledovala skladba Ja som OK, ktorá už patrila Čistému a aj tu sa objavil Separ, spoločne s kolegom Damem.

MadSkill sa zároveň korunoval za kvalitného režiséra a k obom týmto veciam doplnil sprievodné videoklipy, na čom je zarážajúca hlavne skutočnosť, že vznikli na tom istom mieste v jeden deň. Nevadí. V každom prípade, ako keby toho už tak nebolo dosť, MadSkill do všetkého zatiahol aj Ega a ich spoločná vec z albumu Precedens má už 1,6 milióna views. Áno, toto je síce pekné, no len do momentu, kedy sa na svet dostali zaujímavé informácie o pôvode beatov nemeckého producenta. 

Na producenta MadSkilla sa valí vlna kritiky z rapovej scény. Jeho hudobné produkcie sú vraj do veľkej miery krádežou

Obrovská vďaka patrí v prvom rade Smartovi z DMS, ktorý sa na svojich instagram stories nebál tému otvoriť. Postupne sa k nemu pridáva aj viacero ďalších slovenských producentov aj interpretov a my veríme, že sa táto informácia čo najskôr rozšíri k všetkým. 

Ukázalo sa totiž, že všetky tri (a pravdepodobne aj mnoho ďalších) MadSkillovych produkcií sa do takej miery inšpiruje zahraničím, že ich môžeme označiť za krádež. Sám Smart pochopiteľne všetko podložil dôkazmi a my si ich teda môžeme názorne ukázať. Prvou je teda vec SHINOBI, ktorá sa až veľmi nápadne podobá na skladbu Last Night od dvojice Krept & Konan.

7. 12. 2017, MadSkill - SHINOBI ft. IronKap, Separ, Čis T, Sensey Syfu

 

 

 3. 3. 2016, Krept & Konan - Last Night ft. YG

 
 
 
Pár dni na to sa medzi fanúšikov dostala ďalšia skladba, tentokrát niesla názov Ja som OK a našli sme v nej pokus o chytľavý refrén, ktorý však nevymyslel MadSkill. Vlastne, na tejto skladbe toho nemecký producent vymyslel skutočne málo. Veď posúďte sami. Ako dôkaz prikladáme aj pôvodnú nemeckú vec od Veysela, ktorá bola aj vďaka beatu predurčená na úspech. Keď už nič, aspoň ten čuch na chytľavé melódie sa teda tomu MadSkillovi musí nechať. To však nemení nič na tom, že jeho kolegovia z oboru na neho nemôžu byť ani náhodou hrdí.
 
17. 12. 2017, Čis T - JA SOM OK ft. MadSkill, Separ, Dame
 
 
 
3. 9. 2017, Veysel - Kleiner Cabrón
 

 
 
A čo tento refrén?
 
 
No a aby toho nebolo málo, MadSkill do tohto celého zatiahol aj Ega, ktorému dal hudbu na debutový album Precedens. Tá však do veľmi veľkej miery kopíruje hit Unforgettable od French Montanu, ktorý prekročil už pol miliardy views na youtube. Túto podobnosť určite aj mnohí z vás zaregistrovali už podstatne skôr, teraz si však môžeme byť istí, že nešlo o žiadnu náhodu, ale cielené používanie funkčných patternov.
 
Nie sme si istí, či je to viac smutné alebo drzé, v každom prípade, všetky tieto skladby má producent na svojom kanáli, za čo ešte neprávom zarába. No... to bolo vlastne asi cieľom, takže gratulujeme. 
 
21. 12. 2017, Ego x MadSkill - V MESTE SNOV
 
 
13. 4. 2017, French Montana - Unforgettable ft. Swae Lee
 
 
 
Na záver je určite dôležité podotknúť, že ani jeden zo zainteresovaných raperov určite nemal dôvod producenta z niečoho podobného podozrievať, a preto im vôbec nemáme za zlé, že do spolupráce vôbec išli. Obzvlášť, keď sa teraz neboja nahlas povedať, čo si o tomto celom myslia. Presne tak, ako to spravil napríklad Dame. Je nám ľúto, že má niekto potrebu takto ubližovať hudbe a pevne veríme, že žiadny slovenský ani český interpret už nebude mať potrebu niekedy MadSkillovi kývnuť na spoluprácu.
 
Do veľkej miery sa tieto informácie dotknú aj Čistého, ktorý s ním zdieľa hudobné vydavateľstvo a na prvú polovicu roka 2018 oznámil ďalšie sólo. Samozrejme si počkáme aj na vyjadrenie hlavného aktéra, no zatiaľ sme sa pokúsili zhrnúť všetko dostupné. Ešte si prečítajte celé vyjadrenie od Smarta a v komentároch nám dajte vedieť, čo si o tomto celom myslíte vy.
 
A áno, my vieme, že sa podobné záležitosti dejú na Slovensku častejšie, v tomto prípade však ide o skutočne do oči bijúce pokusy.
 
Na producenta MadSkilla sa valí vlna kritiky z rapovej scény. Jeho hudobné produkcie sú vraj do veľkej miery krádežou
Na producenta MadSkilla sa valí vlna kritiky z rapovej scény. Jeho hudobné produkcie sú vraj do veľkej miery krádežou
 
A ešte zopár slov od @adamvandame, ktorého sa tieto skutočnosti žiaľ úzko týkajú
 
Na producenta MadSkilla sa valí vlna kritiky z rapovej scény. Jeho hudobné produkcie sú vraj do veľkej miery krádežou
Domov
Zdieľať
Diskusia