Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2018, 14:07
Čas čítania 0:00
Radka T.

Turisti sa na Bali brodia hromadami odpadkov. Každý deň sa ich na plážach objaví 100 ton

ZAUJÍMAVOSTI ODPAD PLÁŽE
Uložiť Uložené

Pláže plné odpadkov sú problémom pre životné prostredie, ale i ľudské zdravie.

Vyraziť na dovolenku za exotikou láka čoraz viac ľudí, pričom medzi populárne destinácie sa zaraďuje aj Bali. Raj na Zemi sa však teraz zmenil na horu samých odpadkov. Turisti, ktorí si zaplatili za oddych na inak nádherných plážach, sú preto nešťastní, no problém je oveľa masívnejší.

Ísť na dovolenku a namiesto kúpania či opaľovania na pláži sa brodiť hromadou odpadkov nie je nikoho cieľom. No presne to teraz zažívajú turisti na čarokrásnom Bali. Situácia je tam taká vážna, že úradníci vyhlásili „odpadkovú pohotovosť“. Odpadu totiž každým dňom pribúda, aj napriek tomu, že ho z pláží v letovisku Kuta každý deň odstraňujú. Lenže Indický oceán vzápätí znovu priplaví nový a nový bordel.

Každý deň pláže zaplaví až 100 ton odpadu, pričom úrady sa ho zbavujú pomocou 35 kamiónov a 700 pracovníkov, no ani to nestačí. „Keď si chcem zaplávať, nie je to pekný pohľad. Vždy, každý deň tu vidím veľa odpadkov. Prichádzajú z oceánu. Je to naozaj hrozné,“ zhrnula jedna rakúska turistka. 

BBC pripomína, že na tomto indonézskom ostrove je cestovný ruch mimoriadne dôležitý, no utrpieť môže práve kvôli problémom s odpadom. Nikto totiž nechce tráviť dni prechádzaním sa pomedzi odpadky. Okrem toho je to problém pre životné prostredie, zvieratá i samotných ľudí z hľadiska zdravia. Mikroplasty totiž skončia v rybách, a ak ich ľudia skonzumujú, môžu si privodiť zdravotné problémy vrátane rakoviny.

Odporúčané
Toto sú najhoršie pláže v Európe podľa hodnotenia návštevníkov: cigarety a smeti zahrabané v piesku a podpriemerné služby Toto sú najhoršie pláže v Európe podľa hodnotenia návštevníkov: cigarety a smeti zahrabané v piesku a podpriemerné služby 6. augusta 2023, 11:00

Indonézia má preto cieľ eliminovať odpad o viac ako 70 percent, a to do roku 2025. Lenže situácia posledných dní ukazuje, že to nebude až také jednoduché. V posledných rokoch sa pritom znečistenie dramaticky zvýšilo. „Vláda síce niečo robí, ale je to len symbolické,“ opísal odpadový problém istý pracovník hotela. Z veľkej časti za to podľa neho môže práve ľahostajnosť ostrovanov. Indonézia navyše ročne vypustí do mora skoro 1,3 miliónov ton odpadu.

Bali však nie je jedinou obľúbenou turistickou destináciou, ktorú pokrylo more odpadkov. Niečo podobné riešili aj Chorváti v Dubrovníku. Kvôli silnému vetru sa na pobrežie dostala hromadu odpadu, v dôsledku čoho tam uviazli i lode. Zúfalí z toho boli i domáci obyvatelia, pretože čarovné prostredie sa behom chvíle zmenilo na peklo a Jadran tak čelil ekologickej katastrofe. 

Domov
Zdieľať
Diskusia