Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2018, 11:06
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

10 rád, ako vyviaznuť zo skúškového bez psychickej ujmy

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Máme tu január a s ním aj náročné obdobie pre všetkých vysokoškolákov, ktorí sa musia popasovať so skúškami.

Drvivá väčšina vysokoškolákov už zo zvyku nenávidí úvod kaledárneho roka, keďže sa okrem nepríjemnej opice spája ešte s jedným, avšak o niečo dlhšie trvajúcim problémom. Áno, hovoríme o skúškovom období, ktoré štandardne trvá šesť týždňov a úlohou študenta je za tento krátky čas dostať do hlavy všetko to, čo sa mu nepodarilo v priebehu zimného semestra.

Keďže ide často o na prvý pohľad nemožnú úlohu, rozhodli sme sa pripraviť si pre vás jednoduchý návod, vďaka ktorému eliminujete stres a vnesiete do štúdia trochu viac efektivity. Nepôjde pri tom o žiadne prelomové riešenia zostavené tímom vedcov, skôr vám chceme sprostredkovať zopár našich tipov z pozorovania aj z vlastných skúseností. Keď si už teda v článku aj napriek tomu, že by si si mal čítať niečo úplne iné, tak to aspoň skús: 

1. Pred tým, ako sa vôbec začneš učiť, si pozorne skontroluj, čo všetko ťa čaká

V preklade si rozlož učivo rovnomerne na počet dní, ktoré ti do skúšky ostávajú. Niekedy sa študent jednoducho dostane do situácie, kedy si na naučenie sa konkrétneho predmetu vyhradí konkrétny čas, avšak v lepšom prípade už v polovici zisťuje, že jeho tempo nie je ideálne. A to je ešte ten lepší prípad, v horšom sa ti môže stať, že deň pred termínom objavíš ďalších 50 strán, o ktorých si ani nevedel, lebo si bol na jednej prednáške a najmenšom možnom počte cvičení.

2. Zhodnoť, koľko máš času do skúšky a podľa toho si vyber správne materiály

Cieľom vysokých škôl je často prinútiť študenta, aby sa predmetom venoval priebežne a nedostal sa tak to situácie, kedy nebude mať poňatia o tom, čo vlastne daná problematika obnáša. Ak zistíš, že sa v tom strácaš a zároveň nemáš čas dobehnúť celý semester, na rad prichádza špeciálna schopnosť všetkých študentov. Zohnať "výcuc" z "výcucu" z hrubej knihy. Ideálne je, ak má pôvodná kniha aspoň 300 strán a výsledný materiál na učenie maximálne 10. Vtedy si môžeš byť istý, že všetko, čo máš v poznámkach, je skutočne dôležité. 

10 rád, ako vyviaznuť zo skúškového bez psychickej ujmy
Zdroj: pixabay.com

3. Prvý termín nie je na to, aby si to len vyskúšal

Nie, skúška sa to nevolá preto, aby si to išiel vyskúšať. To tvrdí len tvoj netalentovaný kamarát, ktorému sa nevydaril prvý pokus. Ideálne je, ak ideš na prvý termín až vtedy, keď sa naň rozhodneš aj pripraviť. A prípravu nemusí nutne zahŕňať poctivé niekoľkodňové učenie, no ak vieš, že si budeš ťahať napríklad dve otázky z 20, nauč sa pre prípad viac ako jednu.

4. Nechodil si na prednášky ani väčšinu cvičení? Pokús sa aspoň podchytiť cieľ predmetu

Na ústnej skúške učiteľ väčšinou veľmi dobre vie, či máš poňatia o tom, čo sa vôbec pýta. Všetci dobre vieme, že na zvládnutie ústneho skúšania nepotrebuješ byť nutne členom Mensy, často sa tak stačí len tváriť. Platí však, že pokiaľ si učivo nikdy nevidel a nevieš, čo sa vás pokúšali v rámci daného predmetu naučiť, budeš pred skúšajúcim vyzerať podozrivo. Preto sa nezabudni svojich spolužiakov opýtať, čo sa dialo na cvičeniach a na čo zvykol cvičiaci apelovať. 

5. Doučovania a rýchlokurzy sú cesta

Na mnohých slovenských a českých školách existujú jednotlivci aj skupinky študentov, ktorí si uvedomujú náročnosť niektorých kľúčových predmetov a práve k tým organizujú rôzne doučovania. Najčastejšie ide o pár hodinové stretnutie so spolužiakom, ktorý má skúšku za sebou a dokáže ťa pripraviť na všetko, čo sa v nej môže objaviť. Snáď nemusíme pripomínať, že by si sa mal riadiť feedbackom kamošov aj reálnymi výsledkami doučovateľov. 

10 rád, ako vyviaznuť zo skúškového bez psychickej ujmy
Zdroj: pixabay.com

6. Stres nič nevyrieši 

Ak máš za sebou aspoň jeden z týchto vyššie spomenutých bodov, mal by si pociťovať minimum stresu. Jasné, vždy sa dá pripraviť lepšie, vždy by sa nám hodil ešte jeden deň naviac a vždy sa nájdu ľudia, ktorí stresový stav nedokážu úplne kontrolovať, no pokiaľ sa sám dokážeš presvedčiť, že si okej, bude sa ti rozmýšľať oveľa lepšie. 

7. Po neúspešnom prvom termíne sa choď pozrieť, kde si v teste spravil chybu

Tento bod samozrejme neplatí v prípade, že si štúdiu venoval nula minút času. Ak si sa však aspoň relatívne poctivo pripravoval a aj napriek tomu neuspel, určite si daj námaju a navštív učiteľa, ktorý ti opravoval test. Zároveň sa otvára možnosť, že chybu spravil on a buď ti zle spočítal body alebo si nevšimol niečo dôležité. A ak nie, aspoň si budeš vedomý spôsobu hodnotenia a možno učiteľ zohľadní aj tvoj záujem.

10 rád, ako vyviaznuť zo skúškového bez psychickej ujmy
Zdroj: pixabay.com

8. Ťaháky, opisovanie, podvádzanie 

V žiadnom prípade vás necheme nabádať k tomu, aby ste počas skúšok podvádzali, no niekedy si to situácia jednoducho vyžaduje a vy by ste mali vedieť, ako na to. Jasné, nikto nemá na podvádzanie patent a vždy najviac záleži od toho, kto vás kontroluje, no existuje zopár klasík, ktoré nikdy nesklamú. Napríklad si daj námahu vypracovať si otázky doma pred testom - čo-to sa na teba nalepí a ak vychytáš lepšie miesto, možno budeš môcť beztrestne vymeniť poloprázdny papier za plný. 

9. Prieskum testu/učiteľa na ústnej hrá veľkú rolu

Čo chce počuť? Čo nechce počuť? Učiť sa radšej doslovné definície alebo ich povedať vlastnými slovami? Má radšej študentov vo formálnom oblečení alebo si naň vôbec nepotrpí? Zvykne poradiť alebo ťa skôr potopí? Pred každou skúškou by si mal aspoň približne vedieť, do čoho ideš. Stačí sa opýtať zopár spolužiakov na ich priebeh skúšky a môžeš sa tak pripraviť na viacero konrétnych situácií. 

10. Bujaré oslavy môžu chvíľu počkať

No a na záver ešte pripomienka pre tých, ktorí si myslia, že každú jednu úspešne zvládnutú skúšku je potrebné oslavovať ideálne až niekoľko dní. Okrem toho, že oberáš o čas seba, pravdepodobne robíš nervy aj svojim spolubývajúcim a vlastne všetkým okolo. Zároveň asi nemusíme hovoriť o tom, že po takej serióznej trojdňovke sa len veľmi ťažko prinútiš pokračovať v učení. Oslavy si nechaj na záver skúškového, aspoň sa k tebe pridajú aj ostatní.

 

10 rád, ako vyviaznuť zo skúškového bez psychickej ujmy
Zdroj: pixabay.com

Pevne veríme, že boli pre vás tieto rady prospešné. V komentároch pokojne pridajte aj ďalšie a my vám ešte budeme držať palce! 

Domov
Zdieľať
Diskusia