Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2018, 9:30
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Susedia sa v pôvodnej zostave vrátili na televízne obrazovky po dlhých desiatich rokoch. Ako dokázali obstáť?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Autorská dvojica Marcin-Kraus oživila kedysi úspešný sitcom.

Keď sa minulý rok začalo po prvýkrát hovoriť o plánovanom návrate Susedov, takmer okamžite sa prejavili zástupcova dvoch táborov. Toho, ktorý sa nevedel dočkať príbehov rodín Františka a Lászlóa, no aj toho, ktorý ani po desiatich rokoch od premiéry poslednej časti tretej série nedokáže pochopiť, čo na ňom, preboha, všetci vidia. Nuž, nech je pravda na ktorejkoľvek strane, faktom zostáva, že Susedia pravidelne dominovali v hlavnom vysielacom čase a dokázali k televíznym obrazovkám prilákať státisíce divákov.

Vzhľadom ku kvalite slovenskej seriálovej tvorby sú Susedia zrejme najžiarivejším príkladom toho, že aj s minimom hercov, pokiaľ sú kvalitne vybraní, funguje medzi nimi prirodzená chémia a ich výkony sú podčiarknuté kvalitným scenárom, je možné vytvoriť doslova kult. Hoci môžu neprajníci namietať, čísla hovoria jasne. Veď včerajšia premiéra štvrtej série prilákala k televíznym obrazovkám milión divákov. Otázka je jasná - stálo to za to?

Susedia sa v pôvodnej zostave vrátili na televízne obrazovky po dlhých desiatich rokoch. Ako dokázali obstáť?
Zdroj: TV Markíza

Seriál v roku 2007 skončil pomerne nečakane. Médiami prebehlo niekoľko správ o údajnom konflikte medzi ústrednou autorskou dvojicou, ktorý mal dokonca viesť k výraznému ochladeniu vzťahov a osamostatneniu sa, pokiaľ išlo o prácu na jednotlivých projektoch. Kým Andy Kraus dával o sebe vedieť najmä ako scenárista, Peter Marcin sa presadzoval prevažne ako moderátor niekoľkých vlastných talkshow.

Dovolím si však tvrdiť, že žiaden televízny projekt, pod ktorý sa nejakým spôsobom podpísali, nedosiahol tak pozitívny ohlas a záujem publika, ako práve Susedia. Na radosť ich fanúšikov sa zdá, že sa všetko vrátilo do pôvodných koľají. Herecký ansámbel sa stretol opäť v pôvodnom zložení a my sme sa na Nový rok mohli pohodlne usadiť pred televízne obrazovky v očakávaní silnej nostalgie a s dilemou, či sa uplynulá dekáda nepodpísala na konečnom výsledku.

Našťastie, úvodné scény vo mne skôr vzbudili dojem, ako by som sa díval na novú sériu po roku, a nie po desiatich rokoch. Zub času sa nepodpísal ani na výzore hercov - František má stále svoje fúziky, Zuzana naďalej podniká v teleshoppingu, László je znova svojský, no a Ildikó je krásne strelená. Apropo, všetká česť Viki Rákovej. Tá svoju rolu nielen prežíva, ona ňou žije. Je potrebné povedať, že všetci herci kvalitou absolútne nezaostali za predchádzajúcimi sériami, no spomínaná Ráková je povestnou čerešničkou na torte. 

Susedia sa v pôvodnej zostave vrátili na televízne obrazovky po dlhých desiatich rokoch. Ako dokázali obstáť?
Zdroj: TV Markíza

Pokiaľ by niekto z vás mal tendenciu porovnávať Susedov so zahraničnou produkciou, bolo by to úplne zbytočné. Susedov netreba brať ako konkurenciu ostatnej produkcii, ale ako dôkaz toho, že aj na takom malom trhu sa dá pri skromnom rozpočte urobiť kvalitný projekt. Slovíčko kvalitný si dovolím zdôrazniť - toľko rýchlokvasených telenoviel a nelogických projektov, ktoré za uplynulé obdobie vznikli, zbytočne degradovali úroveň našej televíznej tvorby. Len si spomeňte, koľko vynikajúcich televíznych hier a inscenácií vznikalo každoročne na našich obrazovkách za čias bývalého Československa. 

Susedia sú v našich pomeroch kult, ktorý si našiel svoju cieľovú skupinu a tú, zdá sa, ani po dlhej odmlke nestratil. Herci si svoje postavy zjavne užívajú a povestná chémia medzi nimi má stále tú istú silu. Markíza stavila na osvedčenú značku a pokiaľ si ďalšie časti udržia podobnú úroveň, nebojím sa už teraz predpovedať ďalšie pokračovania. Pretože tam, kde je dopyt, zvykne byť aj dostatočná ponuka. A čo vy? Ako ste spokojní s novými Susedmi? Určite nám dajte vedieť. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia