Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2018, 3:43
Čas čítania 0:00
Ondřej Jarůšek Dominik Vetrák

10 najlepších hier, aké sme si mali možnosť zahrať v roku 2017

TECH HRY
Uložiť Uložené

V ostatnom roku nebola o kvalitné hry žiadna núdza.

Rok se s rokem sešel, a tak vám opět přinášíme výběr těch nejlepších herních kousků, které jsme měli příležitost si letos zahrát. Tak jako vždycky, ani tentokrát nebylo rozhodování snadné a obsazení výsledných deseti příček provázely četné dohady a připomínky, jelikož o žhavé kandidáty na tu či onu pozici rozhodně nebyla nouze. Nakonec se nám to ale podařilo. Již tradičně na vás dole pod článkem čeká anketa, v níž můžete udělit hlas svému favoritovi, a pokud by vám v naší top desítce váš osobní oblíbenec náhodou chyběl, určitě se s námi o něj podělte v komentářích. Tak jdeme rovnou na to.

Hry si můžete zakoupit například v obchodě Ciernydrak.sk

10 najlepších hier, aké sme si mali možnosť zahrať v roku 2017
Zdroj: Ciernydrak.sk

10. Hellblade: Senua’s Sacrifice (Ninja Theory, režisér: Tameem Antoniades) - Metacritic: 81 (PS4, PC)
Sme nesmierne radi, že do rebríčka najlepších hier tohto roka môžeme zaradiť aj indie záležitosti. Síce to tak nevypadá, no Hellblade je skutočne dielom nezávislého štúdia, ktoré na hre pracovalo dlhé roky. Podarilo sa im vytvoriť skvosť z hľadiska odkazu ľudstvu (bez srandy, táto hra mnohým zmenila a zmení životy) a svojej hĺbky, ale aj z hľadiska chytľavej hrateľnosti, skvelého súbojového systému, originálneho vizuálnu a najmä brilantného zvuku. Hellblade je príbehom Senuy, ktorá trpí duševnou poruchou a vám ako hráčovi to bude jasné počas celej doby hrania. Skvelí bossovia, miestami nápadité puzzle, úžasná hororová atmosféra a hra, na ktorú tak rýchlo nezabudnete.


9. Resident Evil 7: Biohazard (Capcom, režisér: Koshi Nakanishi) - Metacritic: 86 (PS4, PC, Xbox One)

Nový přírůstek vlil do žil poněkud skomírající série Resident Evil potřebnou sílu a zvedl ji zpátky do výšin. K dokonalosti jí sice ještě něco málo schází, přesto se však jedná o poctivě odvedený hororový titul, který je takřka povinností pro všechny milovníky žánru. Ve snaze nalézt svoji nezvěstnou partnerku se podíváte do venkovského domova jedné tak trochu nenormální rodinky a postupně budete začnete rozplétat klubko záhad, kterými je zdejší panství opředené. Pokud se tedy rádi bojíte, máte silný žaludek a potrpíte si na kvalitní příběhové lince, s Resident Evil 7 nemůžete šlápnout vedle.

 

8. Cuphead (Studio MDHR, režiséri: Chad Moldenhauer a Jared Moldenhauer) - Metacritic: 86 (Xbox One, PC)

Dětsky roztomilá, a přece tak pekelně náročná. Takto by se dala ve zkratce charakterizovat nová indie exkluzivita z portfolia Microsoftu s prostým názvem Cuphead. Přestože se totiž hra navenek tváří jako neškodná, milá plošinovka, její závěrečné titulky uvidí jen ti nejšikovnější (a nejtrpělivější) hráči. Ve hře na vás čeká pestrá plejáda bossů, při jejichž zdolávání si nejednou sáhnete na samé dno, o to sladší je pak ale těžce vydřené vítězství. I když se ale u hry budete mnohdy trápit, po celou dobu budete bezbřeze obdivovat její originální audiovizuální stránku, která má mezi současnými tituly jen pramálo konkurence.

7. NieR: Automata (Platinum Games, režisér: Taro Yoko) - Metacritic: 88 (PS4, PC)
Nič som od tejto hry neočakával, takže bolo príjemným prekvapením zistiť, že si ju neuveriteľne užívam. V sérii Nier, respektíve Drakengard som nováčikom, a tak bolo pre mňa všetko v Automata nové. Originálne prostredie, jeden z najlepších tohtoročných soundtrackov, perfektná vyváženosť medzi zábavnosťou a náročnosťou boss fightov a skvelé vzťahy medzi postavami a postavy samotné. Na Nier: Automata sa toho skutočne dá obdivovať mnoho. Nie všetko sa k vám však dostane na prvýkrát. Aby ste pochopili príbeh úplne, musíte ju prejsť cca trikrát. Samozrejme, koncov má táto hra viac, no tých skutočne dôležitých je menej. Na RPG ide síce o krátku hru, ale vďaka znovuhrateľnosti a množstvu iných koncov pri Nier bez problémov necháte aj 50 hodín. Výlet do tohto sci-fi sveta, kde planéte vládnu roboti, si náramne užijete a na niekoľko momentov a lokácií pravdepodobne nikdy nezabudnete. 

6. What Remains of Edith Finch (Giant Sparrow, režisér: Ian Dallas) - Metacritic: 92 (PS4, Xbox One, PC)

Jeden z najlepších, ak nie najlepší "walking simulator". V 2 hodinách vám povie absurdne smutný a "živý" príbeh rodiny Finchových... a ich prekliatia. Posledná žijúca členka rodu vás prevedie rodinným domom, ktorý po rokoch odhalí mnohé tajomstvá. Originálny spôsob rozprávania deja, nápadité hrateľnostné sekvencie, úžasné príbehy a hlavne množstvo premenlivých emócií. What Remains of Edith Finch je bezpochýb najlepšia príbehovka tohto roka. Vytvorilo ju pár ľudí, je až príliš krátka, no od začiatku až po koniec vás nenechá chladnými. Zlomí konečne Edith prekliatie rodiny alebo...?

5. Uncharted: The Lost Legacy (Naughty Dog, režiséri: Shaun Escayg, Kurt Margenau) - Metacritic: 84 (PS4)

Tým vývojářů ze studia Naughty Dog jednoznačně dokázal, že hra ze světa Uncharted může být extrémně poutavá a zábavná i bez jejího hlavního protagonisty Nathana Drakea. Nové masivní standalone rozšíření s podtitulem The Lost Legacy představilo v hlavní roli dvojici ženských hrdinek – Chloe Frazer a Nadine Ross – které se svého úkolu zhostily na jedničku a přinesly dobrodružství, které by nemělo žádného majitele konzole PS4 minout. Velkou pochvalu si zaslouží také grafické zpracování, které se od fantastického čtvrtého dílu tvůrcům podařilo ještě o trochu zdokonalit, a nechybí ani výborný multiplayer.

4. Persona 5 (Atlus, režisér: Katsura Hasino) - Metacritic: 93 (PS4, PS3)

Fanoušci žánru JRPG se letos dočkali skutečně fenomenálního zážitku. Řeč není samozřejmě o ničem jiném než o nejnovějším pokračování série Persona, v němž se hráč v kůži mladého středoškoláka vydává doslova do nitra srdcí proradných dospěláků, aby zničil zlo, které v nich dřímá, a změnil tak svět k lepšímu. Poutavý příběh v kombinaci s povedeným soubojovým systémem a líbivou vizuální stránkou patří k nejsilnějším stránkám hry, přičemž vytknout se jí dá jen opravdu máloco. Tahle téměř stohodinová jízda zkrátka rozhodně stojí za to.

3. Horizon Zero Dawn (Guerilla Games, režisér: Mathijs de Jonge) - Metacritic: 89 (PS4)

Bezpochyby najlepšia nová IP/značka nielen tohto roka. Kvalita Horizon bola pre všetkých veľkým prekvapením. Guerilla Games dokázali vytvoriť skvelý herný engine a postaviť v ňom gigantický open world s originálnym príbehovým zamotaním. Stvorili novú silnú ženskú hrdinku a bezpochýb najkrajšiu hru roka. V Horizon strávite hneď niekoľko hodín len kochaním sa na odzbroujujúcu krásu prírody, zarasteného betónu a vizuálu celkovo. Vývojári prísne sa orientujúci na FPS žáner presedlali na open world RPG s množstvom dialógov, postáv a obrovským post-apo svetom, kde sa ako Aloy snažite prísť na to, čo sa stalo s planétou Zem. Odkiaľ sa vzali mechanickí dinosauri, čo sa stalo s predošlými ľuďmi obývajúcimi mrakodrapy a kto vlastne ste? Najlepšia exkluzivita PlayStationu tohto roku je rozhodne niečím, čo by ste nemali ignorovať. 

 

Počul si o konzole Wii U? Veľa ľudí totiž doteraz nevie, že niečo podobné existovalo, prípadne si stále myslí, že išlo o nejakú nadstavbu či ovládač k populárnemu Wii, ktoré ale postavilo svoju relavanciu na našom trhu na všetkom inom, len nie kvalitných tituloch.

Tie predošlej konzole od Nintenda, spomínanému Wii U, síce nechýbali, no práve vedomie o značke bolo na bode mrazu, čo sa podpísalo na katastrofálnych predajoch hardvéru.

Posledne obdobie existencie konzoly na ňu tak už ani nevychádzali hry, ľudia od Nintenda ju nechali pokojne zomrieť (bez zníženia ceny) a aj vývojári obrátili svoj zrak k chystanému Switch, ktoré malo japonskú spoločnosť opäť prinávrátiť na výslnie. Ak by sa tak nestalo, možno by sme sa ďalších Mariov či Pikachu (toto slovo skloňovať fakt nebudem) dočkali už len na mobiloch.

Hybridná konzola ale žne od dňa vydania obrovský úspech, predáva sa ako teplé rožky, za rok od uvedenia na trh prekoná predaje Wii U a to aj napriek tomu, že možno nepoznáš nikoho v okolí, kto ju vlastne vlastní.

Ty aj kamoš však robíte obrovskú chybu, pretože Nintendo nevydalo v roku 2017 len jeden klenot, ktorý by sa zaradil hodnoteniami k najlepším titulom všetkých čias, ale hneď dva. A práve tie sa ocitli v našom rebríčku na najvyšších pozíciách.


2. Super Mario Odyssey (Nintendo EPD, režisér: Kenta Motokura) 
Metacritic: 97 (Nintendo Switch)

Mnohí si myslia, že majú hry od Nintenda nejakú protekciu, a preto vždy dostávajú tak vysoké známky, hlavne Zeldy a práve tituly s Mariom v názve. Ale keď sú tak návykové a úžasné, čo by od recenzentov jeden vlastne chcel? V Odyssey sa vrátiš v čase, osedláš T-Rexa, zabojuješ si proti Drakovi, nedokážeš titulnú pieseň dostať z hlavy, zachrániš princeznú, vyskáčes sa do zbláznenia, užijes si prekrásnu grafiku...

Čo je však najpodstatnejšie, budeš mať neustále úsmev na perách a začnes rozmýšľať, ako to tí Japonci robia, že dokážu naservírovať tak zábavnú plošinovku. A aj keď je na Slovensku kráľom Crash, Mario ho hrateľnostou schová do klobúka. Dokážete si však predstaviť ďalšie diely bez Cappyho?


1. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Nintendo EPD, režisér: Hidemaro Fujibayashi) Metacritic: 97 (Nintendo Switch, Wii U)

Hra vyvíjaná pôvodne pre Wii U sa stala launch titulom konzoly NIntendo Switch. To, že sa vydarila na výbornú, pravdepodobne už vieš. Hodnotenia 10/10 po celom internete spustili mániu okolo konzoly Switch v prvý deň jej vydania. Ako by aj nie, keď sme sa Zeldy na predošlom počine od Nintenda vlastne ani nedočkali. Aj keď správne, hra vyšla aj na staršiu konzolu Wii U, no aj jej najväčší fanúšikovia sa jej radšej zbavili a novinku si vychutnali na kvalitnejšom a novšom hardvéri.

V Breath of the Wild nájdeš mnoho chýb, ak ich budeš hľadať, žiadna iná hra ťa však nezoberie na dobrodružstvo ako najnovšia Zelda. Zabudni na držanie za ručičku, presné šipky, kam sa vybrať k najbližšiemu questu alebo nízku obtiažnosť. Na začiatku možno hru od frustrácie vypneš, ale čím viac hodín budeš mať za sebou, tým ti titul bližšie prirastie k srdcu a nedokážes konzolu (alebo ovládač) spustiť z ruky.

Rok 2017 priniešol naozaj mnoho skvelých hier, no o hre roka nebolo pochýb už od marca.

Bonus: Hollow Knight (Team Cherry) Metacritic: 86 (PC, Switch verzia dorazí v tomto roku)

Hra na prvý pohľad pôsobí milo, no obal klame. Hollow Knight je nekompromisná 2D Metroidvania, ktoré sa posledné roky vrátili vo veľkom štýle, požičiavajúca si aj z titulov Souls ako mnohé hry ostatné roky. Užijú si ju momentálne len PC hráči, aj keď mala vyjsť na Nintendo Switch ešte v prvej polovici roka. Vývojári sa však vyjadrili, že radšej vychytajú muchy, keďže ide o ich vôbec prvý projekt a Hollow Knight vydajú až v 2018. Dúfajme teda, že si aj ne-PCčkári budú môcť tento klenot užiť už najbližšie mesiace.

A které hry se navzdory své kvalitě do našeho žebříčku nevešly? Jednou z nich je Assassin’s Creed Origins, který se s přehledem zařadil mezi ty povedenější díly série. Dále je to Yakuza 0, Divinity: Original Sin 2 (letos se snad dočkáme i konzolové verze), Prey, Gravity Rush 2, Xenoblade Chronicles 2, The Evil Within 2, South Park či Forza Motorsport 7, která má mnohé co nabídnout jak kovaným závodníkům, tak i úplným nováčkům. Zapomenout nemůžeme ani na povedené akce Destiny 2 nebo Wolfenstein II: The New Colossus. Za zmínku pak stojí taky samurajská rubačka Nioh, no a co by to bylo za článek o nejlepších hrách, kdyby nepadlo pár slov o herním hitu roku jménem PlayerUnknown‘s Battlegrounds. 

Hra PUBG během roku na Steamu lámala jeden rekord v počtu aktivních hráčů za druhým, a to i přesto, že vydání plné verze se na PC a Xbox One dočakala teprve nedávno (verze na PS4 dorazí později). A jak jste byli s letošní herní nadílkou spokojeni vy? Který titul vás oslovil nejvíce? Dejte nám vědět níže v komentářích.

PS: Mali by ste vyskúšať aj indie hry, ako napríklad: Night in the Woods, Nex Machina, Matterfall (užite si posledné arkádové strieľačky od géniov z Housemarque. Keďže sa ich klenoty nepredávajú, menia štýl svojich hier), Timbleweed Park, Gorogoa, Samus Returns na 3DS, Pyre a ďalšie.

Anketa:
Která hra za rok 2017 je podle tebe nejlepší?
What Remains of Edith Finch
Uncharted: The Lost Legacy
Hellblade: Senua's Sacrifice
Resident Evil VII: Biohazard
Cuphead
NieR: Automata
Persona 5
Horizon Zero Dawn
Super Mario Oddysey
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Hollow Knight
Jiná
What Remains of Edith Finch
2 %
20 Hlasov
Uncharted: The Lost Legacy
12 %
119 Hlasov
Hellblade: Senua's Sacrifice
5 %
50 Hlasov
Resident Evil VII: Biohazard
12 %
115 Hlasov
Cuphead
4 %
43 Hlasov
NieR: Automata
3 %
34 Hlasov
Persona 5
2 %
22 Hlasov
Horizon Zero Dawn
24 %
235 Hlasov
Super Mario Oddysey
3 %
25 Hlasov
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
6 %
56 Hlasov
Hollow Knight
2 %
15 Hlasov
Jiná
26 %
261 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia